to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 28.08.2014

Διεθνή

Ουκρανία: Νίκες των αυτονομιστών - Παραδέχονται ότι πολεμούν μαζί τους Ρώσοι στρατιώτες (ενημέρωση)

Αυτονομιστές υποστηριζόμενοι από Ρώσους στρατιώτες εισήλθαν την Πέμπτη στην πόλη Νοβοαζόφσκ και κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Σαβούρ-Μοχίλα - Ο ηγέτης των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε πως ρώσοι στρατιώτες μάχονται εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων - Έκτακτη συνεδρίαση ΝΑΤΟ-Ουκρανίας αύριο


Πέμπτη 28/8

ΟΗΕ: Η Μόσχα να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην Ουκρανία

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις» στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σαμάνθα Πάουερ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας.

Ουκρανία: Η κυβέρνηση επαναφέρει σε ισχύ την υποχρεωτική στράτευση

Οι αρχές της Ουκρανίας αποφάσισαν σήμερα να θέσουν εκ νέου σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης.

Δεκαπέντε πολίτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του πυροβολικού που έπληξαν πολλές συνοικίες στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης και της αυτοανακηρυγμένης «λαϊκής δημοκρατίας» αυτής.
Στην ανακοίνωσή τους, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, οι τοπικές αρχές χαρακτήρισαν τη γενικότερη κατάσταση «πολύ τεταμένη».

 

Έκτακτη συνεδρίαση ΝΑΤΟ-Ουκρανίας αύριο

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο Παρασκευή για να συζητήσουν την κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

-----------

Περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε μάχη στις 13 Αυγούστου στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του πρόεδρου της Ρωσίας.

Οι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι επικαλούνται μάρτυρες, αλλά και συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

Η επίσημη θέση της ρωσικής κυβέρνησης είναι ότι κανένας Ρώσος στρατιώτης δεν βρίσκεται ούτε έχει βρεθεί στην Ουκρανία, πλην των 10 αλεξιπτωτιστών οι οποίοι συνελήφθησαν από τις ουκρανικές αρχές και οι οποίοι, σύμφωνα με τη Ρωσία, «έχασαν το δρόμο και μπήκαν κατά λάθος στο ουκρανικό έδαφος».

----------

ΝΑΤΟ: Περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι πολεμούν στην Ουκρανία

Περισσότεροι από χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος και κυρίως στην περιοχή της πόλης Νοβοαζόφσκ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους «πολύ ανησυχητική».

Ουκρανία: Μεταφέρεται η έδρα του ελληνικού Προξενείου

Mε απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου μεταφέρθηκε προσωρινά η έδρα του ελληνικού Προξενείου από τη Μαριούπολη στο Ντνιεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας, λόγω «επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης», όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ηγέτης των  αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο δήλωσε πως ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια από τις υπηρεσίες τους, μάχονται εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων στο πλευρό των ανταρτών, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, την ώρα που ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και της χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) να παγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις αποσυρθούν από το έδαφος της Ουκρανίας.

Prime Minister of the Donetsk People's Republic Alexander Zakharchenko.(RIA Novosti / Mikhail Voskresenskiy)

(o ηγέτης των  αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο)

 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τις "ρωσικές παραβιάσεις στην Ουκρανία", ανακοίνωσε η αμερικανική αντιπροσωπεία στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού που εδρεύει στη Βιένη. Ο ΟΑΣΕ επιβεβαίωσε από την πλευρά του τη διεξαγωγή της συνεδρίασης στην οποία πρόκειται να εξεταστούν "οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία".

 

Νωρίτερα:

Αυτονομιστές υποστηριζόμενοι από Ρώσους στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη Νοβοαζόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία και κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Σαβούρ-Μοχίλα στην περιοχή.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

 «Υπάρχει στρατιωτικός εξοπλισμός στο Νοβοαζόφσκ που έφθασε πριν από δύο ημέρες περνώντας τα σύνορα από τη Ρωσία», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters μαχητής φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής, του αποκαλούμενου τάγματος Αζόφ που υποστηρίζει τον ουκρανικό στρατό, προσθέτοντας ότι «ο εξοπλισμός φέρει τις σημαίες των ανταρτών της DNR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ), αλλά είναι τακτικές ρωσικές δυνάμεις».

(κάτοικοι του Νοβοαζόφσκ κατά τη διάρκεια των εχθροπαραξιών)

Από την πλευρά του κάτοικος της πόλης υποστήριξε ότι «οι αρχές στην πόλη είναι της DNR. Άρματα μάχης μετακινούνται προς τα εδώ και είναι στον αυτοκινητόδρομο, αλλά δεν γίνονται μάχες στην πόλη». Παράλληλα ουκρανική στρατιωτική πηγή δήλωσε  πως υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτονομιστές έχουν επίσης καταλάβει το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Σαβούρ-Μοχίλα, ανατολικά του Ντονέτσκ, το οποίο δεσπόζει στην περιοχή.  Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές του Ντονέτσκ, βομβαρδισμοί με όλμους έχουν στοιχίσει το τελευταίο 24ωρο τη ζωή σε 11 αμάχους στην πόλη.

Τετάρτη 27/8

Ομάδα Ρώσων στρατιωτών εισήλθε στο ουκρανικό έδαφος με τεθωρακισμένα οχήματα και εισήλθαν στην πόλη Αμβροσιγίβκα, κατήγγειλε Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος την Τετάρτη.Ο Αντρίι Λισένκο σημείωσε ότι, σε μάχες στη Χορλίβκα και στο Ιλοβάισκ, βορειότερα, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 200 φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες και κατέστρεψαν τεθωρακισμένα και πυραυλικά συστήματά τους.Πρόσθεσε ότι 13 Ουκρανοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ 36 τραυματίστηκαν.

Την Τετάρτη το βράδυ, σχολείο στο Ντονέτσκ, το οποίο επλήγη από όλμους, είχε τυλιχθεί στις φλόγες στο νοτιοδυτικό τμήμα αυτού του προπυργίου των  αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Η οροφή του σχολείου υπ' αρ. 33 της συνοικίας Λενίνσκι είχε τυλιχθεί εντελώς στις φλόγες. Κάτοικοι μπήκαν μέσα στο τετραώροφο κτίριο για να σώσουν μερικούς υπολογιστές από τις φλόγες, υπό τα βλέμματα των τρομοκρατημένων περίοικων.

Στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, η επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, που αρχικά προβλεπόταν ότι θα γινόταν την 2α Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε για τις αρχές του Οκτωβρίου, εν μέσω των συγκρούσεων ανάμεσα στους αυτονομιστές και τις δυνάμεις που είναι πιστές στο Κίεβο. Περίπου 100 μέτρα από τον τόπο της καταστροφής ένα φορτηγάκι επίσης καιγόταν, καθώς χτυπήθηκε από άλλο όλμο. Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επί του πεδίου δεν είδαν θύματα. Ερωτηθείς σχετικά ένας αντάρτης δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις τραυματίες, χωρίς να διευκρινίσει πόσο σοβαρά.

Πολωνία: Μονάδες του ρωσικού στρατού δρουν μέσα στην Ουκρανία

Μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία τόσο του NATO, όσο και των πολωνικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Κανείς δεν μπορεί πλέον να παίρνει στα σοβαρά τις πληροφορίες σχετικά με τους αποσχιστές στην Ουκρανία. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώνουν ατράνταχτα για άλλη μια φορά ότι μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού δρουν μέσα στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο κ. Τουσκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πολωνική Βουλή.

«Αυτές είναι οι πληροφορίες του NATO, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί επίσης και από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Πολωνίας, είναι πλέον πρακτικά ταυτόσημες», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως οι Ρώσοι «εμπλέκονται» στις εχθροπραξίες.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας τόνισε πως η Βαρσοβία αισθάνεται πως κινδυνεύει και πλήττεται άμεσα από τη σύρραξη στην Ουκρανία. «Το ουκρανικό πρόβλημα είναι επίσης πρόβλημα ασφαλείας της Πολωνίας», τόνισε.

Ο κ. Τουσκ επέμεινε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με «υπεύθυνο» τρόπο σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, ενεργώντας στο πλαίσιο του NATO και της Ε.Ε..

 

Μέρκελ: Να δοθούν εξηγήσεις για τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και του είπε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε νέα εισβολή του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπός της.

«Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος πρέπει να εξηγηθούν», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«(Η Μέρκελ) υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη της Ρωσίας όσον αφορά την αποκλιμάκωση και τον έλεγχο των συνόρων της», πρόσθεσε ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)