to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 09.04.2015

Διεθνή

Ουκρανία: Ναζί και ΕΣΣΔ στο "ίδιο καζάνι" μετά την ψήφιση αντικομμουνιστικού νομοσχεδίου

Σε κίνδυνο η ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας μετά την ψήφιση αντικομμουνιστικού νομοσχεδίου από την ουκρανική Βουλή


Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει «κάθε προπαγάνδα των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών και ναζιστικών καθεστώτων», έπειτα από μήνες κρίσης με τη Ρωσία.

Συνολικά 254 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόφασης αυτής, έναντι των 226 που απαιτούνταν για να υιοθετηθεί.

Το νομοσχέδιο, το οποίο μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, καταδικάζει «τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά και ναζιστικά καθεστώτα στην Ουκρανία» και απαγορεύει «κάθε δημόσια άρνηση του εγκληματικού τους χαρακτήρα», καθώς και κάθε «αναπαραγωγή», «μετάδοση» και «δημόσια χρήση» των συμβόλων τους, εκτός κι αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς ή επιστημονικούς λόγους ή στα κοιμητήρια.

Στον κατάλογο με τα στοιχεία που απαγορεύονται περιλαμβάνεται η σημαία και ο ύμνος της ΕΣΣΔ και των ναζί καθώς και μνημεία, αναμνηστικές πλάκες προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος, ακόμη και τοπωνύμια, ονόματα δρόμων ή επιχειρήσεων που αναφέρονται σε αξιωματούχους του κομμουνιστικού καθεστώτος, σε δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος ή στην επανάσταση του 1917.

Οι οργανώσεις και τα κόμματα που παραβιάζουν τον νόμο θα απαγορεύονται, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας. Τα πρόσωπα που θα κριθούν ένοχα για αναπαραγωγή ή μετάδοση σοβιετικών ή ναζιστικών συμβόλων, και όσα κυρίως παιανίσουν δημοσίως τον σοβιετικό ύμνο, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 10 έτη, βάσει του νέου νόμου.

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)