to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:15 | 13.03.2014

Διεθνή

Παρά την πίεση ΗΠΑ και ΕΕ: O Πούτιν αναγνώρισε την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος

Ο Β. Πούτιν αναγνώρισε την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος μετά το δημοψήφισμα όπου το 93% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία - Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβαση του "παράνομου" και "αντισυνταγματικού" δημοψηφίσματος ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία - «Πάγωμα» λογιαριασμών Ρώσων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις οι πρώτες κυρώσεις


Δευτέρα 17/3

 

Ο Β. Πούτιν «υπέγραψε» την ανεξαρτησία της Κριμαίας (πηγή: rt.com):

Αγνοώντας την πίεση της Δύσης και τις προειδοποιήσεις οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κινήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες υπογράφοντας διάταγμα για την αναγνώριση της Κριμαϊκής Χερσονήσου ως ανεξάρτητο κράτος λιγότερο από ένα 24ωρο μετά το δημοψήφισμα που πρόκρινε την ένωση με τη Ρωσία.

"Λαμβάνοντας υπ' όψη την έκφραση της βούλησης των λαών της Κριμαίας κατά το πανκριμαϊκό Δημοψήφισμα, που έλαβε χώρα την 16η Μαρτίου 2014, αναγνωρίζεται η Δημοκρατία της Κριμαίας, στην οποία η πόλη της Σεβαστούπολης έχει ειδικό καθεστώς, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής του", αναφέρεται στο κείμενο του διατάγματος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ιντερφάξ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί μια προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

 

Νωρίτερα:

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν την επιλογή της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία. Από την άλλη, επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ και ΕΕ: Η απαγόρευση στη χορήγηση θεωρήσεων για ταξίδια στις χώρες - μέλη της και το «πάγωμα» λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων σε τράπεζές της θα είναι οι πρώτες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για τις στρατιωτικές και πολιτικές ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας τη Δευτέρα το απόγευμα. 

Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις αφορούν 21 Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς αξιωματούχους, όπως σημείωσε ο Λίναν Λικεβίτσιους, για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους υπουργούς Εξωτερικών των «28» ενώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν επιπλέον κυρώσεις σε λίγες ημέρες, κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες.

Pro-Russian Crimeans celebrate in Sevastopol on March 16, 2014 after partial votes showed that about 95.5 percent of voters in Ukraine's Crimea region supported union with Russia.(AFP Photo / Viktor Drachev)

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ  επέβαλε κυρώσεις σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς νυν και πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι κρίνονται υπεύθυνοι για την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Tην ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των κρατών μελών του NATO αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του «παράνομου» δημοψηφίσματος και καλούν τη Ρωσία «να μην προχωρήσει σε οποιοδήποτε βήμα για να προσαρτήσει την Κριμαία», όπως ανέφερε μια ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. 

Από την πλευρά της, η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε ότι  Η Μόσχα θα ρίξει τους κατοίκους της Κριμαίας σε μια «πολική νύχτα» μετά την ένταξή τους στη Ρωσία.

Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στη νότια ουκρανική περιοχή της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία "στο πολύ εγγύς μέλλον", δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του σώματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Reuters / Tobias Schwarz

------------------------------------------------

Κυριακή 16/3

21.00 Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σέργκι Αξιόνοφ χαιρέτισε την "ιστορική" απόφαση που εκφράσθηκε με το δημοψήφισμα για την ένωση της χερσονήσου της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

"Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία", έγραψε ο Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζει "επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές" τις ενέργειες της Ρωσίας και προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα για την στρατιωτική επέμβαση μέσω της επιβολής κυρώσεων και της αύξησης της αστάθειας.

"Οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία - όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας, αλλά επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

"Αυτό τον αιώνα, έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που η διεθνής κοινότητα στεκόταν και παρακολουθούσε μία χώρα να καταλαμβάνει δια της βίας το έδαφος άλλης χώρας", είπε.

20.25 Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι σύμφωνα με τα exit polls, το 93% των ψηφοφόρων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία κατά το σημερινό δημοψήφισμα.

 

19.17 Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβαση του "παράνομου" και "αντισυνταγματικού" δημοψηφίσματος ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, διαμηνύουν σύσσωμοι Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Τζον Κέρι προς τη Μόσχα.

18.45 Σε ένα ακόμα παραλήρημά του ο Ντμίτρι Γιάρος, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ουκρανίας, Δεξιός Τομέας, υποσχέθηκε πως θα καταστρέψει τους αγωγούς φυσικού αερίου με τους οποίους η Ρωσία προμηθεύει ενέργεια τη Δύση: «Πρέπει να απαγορεύσουμε στον εχθρό να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην ουκρανική επικράτεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία βγάζει χρήματα μέσω των αγωγών μας προς τη Δύση. Υπόσχομαι ότι θα καταστρέψουμε αυτούς τους αγωγούς και θα στερήσουμε στον εχθρό μας αυτή την πηγή εισοδήματός. Ας καεί το έδαφος κάτω από τα πόδια των κατακτητών! Ας τους αφήσουμε να πνιγούν στο αίμα τους όταν επιτίθενται στα ουκρανικά εδάφη. Ούτε ένα βήμα πίσω. Δεν θα επιτρέψουμε στη Μόσχα να προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιάρος, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση.

11.00 "Ιστορική στιγμή" χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Κριμαία ο πρωθυπουργός της χερσονήσου Σεργκέι Αξιόνοφ, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.

"Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή", τόνισε ο Αξιόνοφ ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία. "Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξή της στη Ρωσία.

Σε προσωρινή ανακωχή στην Κριμαία συμφώνησαν Ρωσία και Ουκρανία

Άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία για το δημοψήφισμα

Tο δημοψήφισμα της Κριμαίας δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επανέλαβε ο Λαβρόφ στον Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο, ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Μόσχα. Το τηλεφώνημα αυτό, που σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποτελούσε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί την Παρασκευή στο Λονδίνο, έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

«Ο Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν την αφετηρία για τον καθορισμό του μέλλοντος της χερσονήσου» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

***

Βέτο στην απόφαση των δυτικών χωρών που κατήγγελλε το δημοψήφισμα στην Κριμαία άσκησε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, η Κίνα απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση τη Μόσχα στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ, αλλά απορρίφθηκε καθώς αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Στο σχέδιο που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το αυριανό δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν "άνευ καμίας εγκυρότητας". Το κείμενο ήταν δε αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το βέτο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν επανέλαβε ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν "πραξικοπήματος" και ότι η Ρωσία "θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας".

-------------

Σάββατο 15/3

5.35 μ.μ.: Φρανσουά Ολάντ: Το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την προσάρτησή της στη Ρωσία "δεν έχει καμία νομική αξία"

5.25 μ.μ.: Τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την προσάρτηση στη Ρωσία θα ανακοινωθούν "λίγο μετά" τις 20:00 αύριο

3:55 μ.μ. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν σήμερα στη Μόσχα κατά της "κατοχής" της Κριμαίας και της πολιτικής του Κρεμλίνου, την ίδια ώρα που μια συγκέντρωση εθνικιστικών οργανώσεων υποστήριζε την επίσημη γραμμή κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.

Αναλυτικά: 

Περίπου 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μόσχα κατά της "κατοχής" της Κριμαίας

3:00 μ.μ.: Μεγάλη διαδήλωση στη Μόσχα, υπέρ της ειρήνης αλλά και κατά του Πούτιν σύμφωνα με αναφορές στο Twitter.  Η φωτογραφία από Ilya Varlamov. Θολή η σύνθεση των διαδηλωτών, ζωντανή μετάδοση στο ustream στη διεύθυνση http://www.ustream.tv/channel/moskow-live

Embedded image permalink

Μόσχα, 15/3/2014

Νωρίτερα σήμερα:

Δύο νεκροί στην Ανατ. Ουκρανία, όταν εθνικιστές άνοιξαν πυρ εναντίον φιλορώσων στο Χάρκοβο: Δύο άνθρωποι, ένας φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στο Χάρκοβο της Ανατ. Ουκρανίας

Χάσμα: Ξεχωριστές δηλώσεις Κέρι και Λαβρόφ μετά τη συνάντηση τους στο Λονδίνο για την Κριμαία την Παρασκευή:  «Δεν έχουμε κοινό όραμα» για την Ουκρανία είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επιμένοντας πως η Μόσχα θα σεβαστεί την «βούληση του λαού της Κριμαίας» στο δημοψήφισμα -το οποίο οι δυτικές χώρες απορρίπτουν ως παράνομο- και προειδοποιώντας πως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα είναι αντιπαραγωγικές.  Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι είπε ότι το δημοψήφισμα είναι «αντισυνταγματικό» και αντίθετο με τη διεθνή νομοθεσία και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.

Παρασκευή 14/3

Δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαφρόφ αντίστοιχα, θα έχουν, στο Λονδίνο, την τέταρτη κατά σειρά συνάντησή τους  μέσα σε μια εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν την ουκρανική κρίση.

Την ίδια ώρα  η Μόσχα συνεχίζει να οργανώνει στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Περίπου 4.000 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές, 36 αεροπλάνα και περίπου 500 οχήματα συμμετέχουν σε αυτά, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Επιπλεόν, ρωσικά μαχητικά αεριωθούμενα και ελικόπτερα άρχισαν εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από τη Μεσόγειο, φέρεται να δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο αμερικανός υπουργός μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του και του «είπε ξεκάθαρα πως θα υπάρξει κόστος αν η Ρωσία συνεχίσει να αυξάνει» τις εντάσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Στην Κριμαία, οι αυτονομιστικές φιλορωσικές αρχές ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα. Η έκβασή του είναι αναμφίβολη, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς να δηλώνει ειρωνικά ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν «ανάμεσα στο ναι και το ναι». Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας εκτίμησε ότι τουλάχιστον το 80% των κατοίκων της περιοχής θα υποστηρίξει τον διαχωρισμό από την Ουκρανία και την ένωση με τη Ρωσία (διαβάστε αναλυτικά).

Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τους συμπατριώτες της στην Ουκρανία, τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις ταραχές με έναν νεκρό στο Ντονέτσκ (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Το υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι για τις συγκρούσεις κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία ευθύνονται οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

«Οι αρχές του Κιέβου δεν ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα. Η Ρωσία έχει επίγνωση της ευθύνης της για τη ζωή των συμπολιτών και συμπατριωτών στην Ουκρανία και διατηρεί το δικαίωμα να τους προστατεύσει», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πέμπτη 13/3

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων και κυβερνητικών  διαδηλωτών  στο Ντόνετσκ. Όπως μεταδίδει το Reuters, εκατοντάδες διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν συγκρούστηκαν με ισάριθμους διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που πέθανε ο διαδηλωτής ούτε για την παράταξη στην οποία άνηκε.

 

Tουρτσίνοφ: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να εισβάλλει στη χώρα μου»

Ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα  Ρωσίας - Ουκρανίας «έτοιμες να εισβάλουν» στη χώρα του, ωστόσο σημείωσε ότι πιστεύει πως οι διεθνείς προσπάθειες θα δώσουν ένα τέλος στην «επίθεση» της Μόσχας και θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου.

Σε δήλωση του σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής Προεδρίας, ο κ. Τουρτσίνφ τόνισε ότι την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις καταλάμβαναν την ουκρανική Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας την προηγούμενη εβδομάδα, άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού συγκεντρώνονταν στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας «έτοιμες για εισβολή στο έδαφος της χώρας ανά πάσα στιγμή».

«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε έναν πόλεμο, είτε στην Κριμαία είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «ολόκληρη η πολιτισμένη ανθρωπότητα υποστηρίζει τη χώρα μας. Όλες οι ηγέτιδες δυνάμεις του πλανήτη βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και είμαι σίγουρος ότι με τη συντονισμένη μας προσπάθεια στη διεθνή κονίστρα, ενώνοντας όλες τις δημοκρατικές χώρες, μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την επίθεση».

 

«Η Ρωσία δεν θέλει να ξεκινήσει πόλεμο με την Ουκρανία»

H Ρωσία δεν θέλει να αρχίσει έναν πόλεμο με την Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ωστόσο υπεραμύνθηκε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της Κριμαίας. Υπάρχει «ακόμη μια ευκαιρία» για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες στο Ντόνετσκ.

Οι δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το δικαίωμα της περιοχής της χερσονήσου της Κριμαίας στην αυτοδιάθεση θα πρέπει να γίνει σεβαστό από τη διεθνή κοινότητα.

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και ούτε οι Ρώσοι, κι είμαι πεπεισμένος ότι ούτε οι Ουκρανοί το θέλουν αυτό», δήλωσε ο Τσούρκιν.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα αποπειράται να παρουσιάσει μια «σατανική Ρωσία» και κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλογιστούν την ισορροπία μεταξύ της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοδιάθεσης.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)