to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 03.05.2014

Διεθνή

Ουκρανία εκτός ελέγχου: Μετά τη νεοναζιστική σφαγή στην Οδησσό, συνεχίζονται οι συγκρούσεις (βίντεο - φωτ.)

Χαρακτήρα μαζικής δολοφονίας είχε ο εμπρησμός του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό από ακραίους υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου την Παρασκευή - Σκληρές μάχες στο Κραματόρσκ μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων - Ελεύθεροι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ οι οποίοι κρατούνταν από τους φιλορώσους


ΣΥΡΙΖΑ: Αποτροπιασμός για τον εγκληματικό εμπρησμό στην Οδησσό

Κυριακή 4/5

Σλαβιάνσκ: Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του τηλεοπτικού κέντρου της πόλης σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας

Συνεχίστηκε το Σάββατο η επιχείρηση του ουκρανικού στρατού: Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο το μεσημέρι ότι στο Κραματόρσκ, στα ανατολικά της χώρας, έχουν ξεσπάσει σκληρές μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αποσχιστών. Το Κραματόρσκ βρίσκεται νοτίως του προπυργίου των φιλορώσων Σλαβιάνσκ. Οι κάτοικοι διώχνουν τους «φασίστες» του ουκρανικού στρατού:

Επιθέσεις του ουκρανικού στρατού και στη Μαριόπολη όπου οι φιλορώσοι έστησαν οδοφράγματα:

Στην Οδησσό:

 

Επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας της Οδησσού πραγματοπoίησαν φιλορώσοι διαδηλωτές σπάζοντας την πόρτα του και παράθυρα. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το Russia Today, φώναζαν «φασίστες, φασίστες».

Όπως αναφέρει το Reuters, απαιτούν να απελευθερωθούν οι σύντροφοί τους που συνελήφθησαν μετά τα αιματηρά επεισόδια στην πόλη την Παρασκευή, όπου κάηκαν τουλάχιστον 42 άνθρωποι στο κτήριο των συνδικάτων της πόλης. 

Η επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας γίνεται ενώ στην πόλη βρίσκεται ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ.

Πλήθος 2.000 με 3.000 ανθρώπων, κυρίως φιλορώσων, συγκεντρώθηκαν χθες για να προσευχηθούν και να αφήνουν λουλούδια μπροστά από στο πυρπολημένο κτίριο όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την εμπρηστική επίθεση των νεοναζί:

View image on Twitter

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) δήλωσαν ότι τα βίαια επεισόδια "συντονίστηκαν από ομάδες δολιοφθορέων από τη Ρωσία". Η Ρωσία επιδιώκει την εφαρμογή στην Ουκρανία ενός "σεναρίου τύπου Γιουγκοσλαβίας", κατηγόρησε η Γιούλια Τιμόσενκο, πρώην πρωθυπουργός και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές. Η Ρωσία είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει "τουλάχιστον παράλογο να γίνεται λόγος για εκλογές" στην Ουκρανία όπου κλιμακώνεται η βία, ενώ πρόωρες εκλογές έχουν προγραμματιστεί στις 25 Μαΐου για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιανουκόβιτς. 

Διαβάστε τη δήλωση του Κ. Ήσυχου: Εικόνες γενοκτονίας από την Οδησσό, από τη δράση των νεο-ναζιστών.

Διαβάστε εδώ μια συγκλονιστική μαρτυρία για τη νεοναζιστική σφαγή της Οδησσού.

Δείτε ένα ακόμη βίντεο: Ακροδεξιός πυροβολεί στο φλεγόμενο κτίριο της Οδησσού 

Φωτογραφίες από τη στιγμή της πυργαγιάς (παρακάτω δείτε βίντεο από την ώρα του δολοφονικού εμπρησμού):

People wait to be rescued on the second storey's ledge during a fire at the trade union building in Odessa May 2, 2014. (Reuters/Yevgeny Volokin)

People wait to be rescued on upper storeys at the trade union building in Odessa May 2, 2014. (Reuters/Yevgeny Volokin)

A protester walks past a burning tent camp and a fire in the trade union building in Odessa May 2, 2014. (Reuters/Yevgeny Volokin)

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας για την αποτυχία τους να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στη πόλη της Οδησσού. Ο Α. Γιατσένιουκ δήλωσε στο BBC ότι θα διενεργηθεί «πλήρης, ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη έρευνα». Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φιλορώσοι αυτονομιστές που έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο στο οποίο είχαν οχυρωθεί τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σάββατο 3/5

Διαβάστε (στα αγγλικά) το σχετικό ρεπορτάζ του Ρόιτερ για την Οδησσό

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ για την Ουκρανία

Η ΕΕ ζητεί να διεξαχθεί «μια ανεξάρτητη έρευνα» για τα πολύνεκρα επεισόδια στην Οδησσό

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον απαίτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις βιαιότητες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους χθες Παρασκευή στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, ενώ κάλεσε παράλληλα να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών πρέπει να τώρα να εξιχνιαστούν με μια ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» τόνισε η Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) σε ανακοίνωσή της και κάλεσε να «μην υπάρξει εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής για την υποδαύλιση περισσότερου μίσους, περισσότερων διχασμών και περισσότερης ασύδοτης βίας».

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Άντερς Φο Ράσμουσεν, εκτίμησε ότι η Ρωσία διαπράττει «ένα ιστορικό λάθος» συνεχίζοντας να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και δημοσιεύεται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας το οποίο κυκλοφορεί αύριο.

Η Μόσχα διαπράττει ένα «ιστορικό λάθος» που μπορεί να έχει «σημαντικές συνέπειες για τη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση», τόνισε ο Ράσμουσεν, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε.

Διευκρίνισε ότι ενδέχεται να επιβληθούν «πολύ σκληρές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας», ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι τα κράτη-μέλη του οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου «δεν (εξετάζουν) τη στρατιωτική επιλογή» στην ουκρανική κρίση.

Επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στο Κράματορσκ: Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά φιλορώσων αυτονομιστών στη βιομηχανική ανατολική περιφέρεια της χώρας συνεχίζονταν τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Κραματόρσκ, όπως συνεχίζεται και η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ.

 

Εμπρησμός στην Οδησσό: Το Russia Today μετέδωσε χθες ότι τουλάχιστον 38 φιλορώσοι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους όταν ακροδεξιοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου, έβαλαν φωτιά στο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό. Ο τελικός απολογισμός φαίνεται να είναι 31 νεκροί, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το πρωί του Σαββάτου

Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου, οι οποίοι υποστηρίζονταν από τους νεοναζί του Δεξιού Τομέα. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης κατάφεραν να διαλύσουν την κατασκήνωση των φιλορώσων διαδηλωτών και να τους εγκλωβίσουν στο  κτίριο των συνδικάτων το οποίο και πυρπόλησαν. Υπολογίζεται ότι δεκάδες  άτομα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία και άλλα όταν όταν πήδησαν από τα παράθυρα για να σωθούν.

Τα διεθνή ΜΜΕ ήδη μεταδίδουν φρικιαστικές φωτογραφίες από το μαζικό έγκλημα.

Από την ώρα του εμπρησμού:

Εικόνες από τη φρίκη του εμπρησμού κυκλοφορούν ήδη στο Twitter. Το σχετικό tag για τις εξελίξεις στην Ουκρανία: #ukraine

Πηγές: Russia Today, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)