to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:05 | 02.09.2014

Διεθνή

Ουκρανία: Ειδικό καθεστώς ζητούν οι αυτονομιστές - Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Την Παρασκευή συνεχίζονται οι συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, με αμφίβολες προοπτικές, στις οποίες θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο εκεχειρίας. Την ίδια μέρα, αναμένεται η ανακοίνωση των νέων κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Για διαστρέβλωση κάνει λόγο το Κρεμλίνο αναφερόμενο στη διαρροή σχολίου που φέρεται να έκανε ο Πούτιν πως "αν θέλουμε, παίρνουμε το Κίεβο σε δύο εβδομάδες"


Τετάρτη 3/9
 

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ποροσένκο:

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό σχετικά με "αυτό που χρειάζεται να γίνει" για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Φωτογράφος ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ανακοίνωσε σήμερα το θάνατο στην Ουκρανία του φωτογράφου του πρακτορείου Αντρέι Στένιν, ο οποίος ήταν αγνοούμενος από τις 5 Αυγούστου.

-----------

Τρίτη 2/9

Την ώρα που οι μάχες φιλορώσων αυτονομιστών και Ουκρανών μαίνονται σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ οι δηλώσεις Πούτιν βάζουν φωτιά στο ήδη τεταμένο κλίμα με τη Δύση. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε σε  τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο πως: «Εάν ήθελα, θα μπορούσα να πάρω το Κίεβο σε δεκαπέντε ημέρες». Το διάλογο αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα La Reppublica και επιβεβαίωσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ωστόσο σήμερα (Τρίτη) το Κρεμλίνο προχώρησε σε διάψευση, αναφερόμενο σε διαστρέβλωση των λεγομένων του ρώσου προέδρου. Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα έτοιμο να δώσει στη δημοσιότητα τη μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να αποδείξει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είπε στον συνομιλητή του ότι "θα μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί του Κιέβου για να προωθήσει την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τις κινήσεις της Ουκρανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι στόχος τους είναι η υπονόμευση των προσπαθειών τερματισμού του πολέμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

 

Παράλληλα, μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις της Κομισιόν σχετικά με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών και διάδοχος της Κάθριν Άστον, Φεντερίκα Μογκερίνι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι εκτοπισμένοι λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Ακόμα: Φιντέλ Κάστρο: Μερικοί στο NATO θυμίζουν τα SS

Ειδικό καθεστώς ζητούν οι αυτονομιστές

Φιντέλ Κάστρο: Μερικοί στο NATO θυμίζουν τα SS

«Ειδικό καθεστώς» για τις περιοχές που κατέχουν ζήτησαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μίνσκ της Λευκορωσίας. 

Η συνάντηση της λεγόμενης «ομάδας επαφής», κατά τη διάρκεια της οποίας οι αντάρτες είπαν επίσης πως ένας από τους όρους που θέτουν είναι το Κίεβο να τερματίσει άμεσα την επίθεση που έχει εξαπολύσει, τερματίστηκε χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, πέραν της υπόσχεσης ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.

Οι αυτονομιστές έκαναν την έκκληση αυτή ενώ ο ουκρανικός στρατός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά από αντιξοότητες επί του πεδίου, που το Κίεβο απέδωσε στο γεγονός ότι οι αντάρτες υποστηρίζονται πλέον από τουλάχιστον 1.600 έμπειρους Ρώσους στρατιωτικούς, όπως υποστήριξε. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει στείλει στρατό στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ειδικά πίεζε να υπάρξει νέα συνάντηση της «ομάδας επαφής», στην οποία η Ουκρανία εκπροσωπείται ανεπίσημα από τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Ρώσος πρεσβευτής στο Κίεβο και ένα ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η Ουκρανία επίσημα δεν έχει στείλει διαπραγματευτές.

Οι δύο πλευρές αναμένεται ότι θα συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα έναν ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

«Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας», είπε ο Αντρέι Πουργκίν, ο ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, στη ρωσική κρατική τηλεόραση. «Όταν συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις την 5η Σεπτεμβρίου», συνέχισε ο ίδιος, «θα συζητηθούν τα βήματα προς μια ενδεχόμενη εκεχειρία και θα κουβεντιάσουμε επίσης μια ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων».

Εκ πρώτης όψεως οι απαιτήσεις των ανταρτών δεν μοιάζουν να μπορούν να γίνουν αποδεκτές από το Κίεβο, το οποίο επ' ουδενί θα άφηνε στους αυτονομιστές τον έλεγχο των βιομηχανικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Κατά την άφιξή του για τις συνομιλίες ο Πουργκίν είχε πει πως οι αυτονομιστές θέλουν να τους παραχωρηθεί ειδικό καθεστώς και το δικαίωμα να ασκούν δική τους εμπορική πολιτική—κάτι που θα τους επέτρεπε να ενταχθούν στην υπό ρωσική ηγεσία Τελωνειακή Ένωση. Αυτό θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική μελλοντικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στο Κίεβο και θα έθετε εν αμφιβόλω τη συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης που ήδη ενέκριναν το Κίεβο και οι Βρυξέλλες.

Έκκληση ΟΗΕ για πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Την ανάγκη πολιτικού διαλόγου για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν από τη Νέα Ζηλανδία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή (την κρίση). Θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός διάλογος για μία πολιτική λύση, αυτός είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος», είπε από το Όκλαντ, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διήρκεσαν μόλις δύο μέρες.

Περίπου 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο, οπότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)