to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 29.09.2013

Πολιτική

Όταν ξεφουσκώνουν οι φουσκωτοί της Χρυσής Αβγής

Του Παναγιώτη Βωβού


Ένα αποκαλυπτικό επεισόδιο για τη φύση του ελληνικού νεοναζιστικού μορφώματος, με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της ΧΑ Ε. Μπούκουρα

Η ιστορική μέρα της 28ης Σεπτεμβρίου, με τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αβγής μας προσέφερε σειρά πρωτότυπων γεγονότων. Επεισοδίων αντιστροφής μέσα σε μία μέρα όσων ζούσαμε και είχαμε εμπεδώσει εδώ και τρία χρόνια. Επεισοδίων που αποκάλυψαν την άλλη πλευρά της νεοναζιστικής τρομοκρατίας, αλλά και την συνειδητή συγκάλυψη της από την κυβέρνηση το αστυνομικό και δικαστικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των ταγμάτων βίας της ΧΑ. Το σχόλιο αυτό όμως δεν γράφεται ως συνολική αποτίμηση, αλλά για την υπογράμμιση ενός και μόνο επεισοδίου. 

Ίσως κάποιοι θα είδαν το βίντεο του Αθηναϊκού Πρακτορείου με τον βουλευτή Κορινθίας της ΧΑ Ευστάθιο Μπούκουρα. Σε αυτό ο Μπούκουρας λογοφέρνει με το συνεργείο του ΑΠΕ που προσπαθεί να πάρει πλάνα και πιθανότατα δεν έχει αντιληφθεί ότι ο Μπουκουράς είναι βουλευτής. Λέει ο Μπουκουράς: "Βουλευτής είμαι ρε", "τα έχετε ισοπεδώσει όλα", "είμαι πατέρας τριών παιδιών".

Εδώ το πράγμα έχει ενδιαφέρον. Έχει σημασία να ξέρει κανείς ποιος είναι ο Μπούκουρας. Έχει εκλεγεί σε έναν νομό με τα υψηλότερα ποσοστά της ΧΑ. Είναι ένας βίαιος, τσαμπουκαλής τύπος και ούλτρα μιλιταριστής. Έχει πρωταγωνιστήσει προσωπικά σε σειρά βίαιων επεισοδίων στον Νομό Κορίνθου. Από επιθέσεις σε αντιφασίστες, πρόκληση επεισοδίων εντός του δημοτικού συμβουλίου της Κορίνθου, επίθεση και προπηλακισμό του δεξιού δημάρχου Κορίνθου (που διεσώθη από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ) και βέβαια με πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρώτες σοκαριστικές εικόνες δράσης των ταγμάτων μίσους της ΧΑ έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Κορίνθου, όπου υπήρξε επίθεση στην αστυνομία. Όλα αυτά και πολύ περισσότερα επεισόδια που δεν γνωρίζω (στο youtube υπάρχουν αρκετά) θα ήταν υπεραρκετά για να έχει οδηγηθεί ο Ε. Μπούκουρας εδώ και καιρό στη φυλακή.

Αυτός λοιπόν ο τύπος, που καθιέρωσε τον εαυτό του μέσω της διαρκούς άσκησης βίας, στις 28 Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε στο επεισόδιο με το ΑΠΕ επικαλούμενος τον τίτλο του βουλευτή και λέγοντας την απίστευτη φράση για μιλιταριστή χρυσαβγίτη: "τα έχετε ισοπεδώσει όλα"! Δηλαδή το αντικοινοβουλευτικό κτήνος των τριών μέτρων ύψος μεταλλάχθηκε σε λίγη ώρα στο νάνο βουλευτή που επικαλείται τον κοινοβουλευτισμό και την ιδιότητά του, εγκαλώντας για ισοπέδωση όσους δεν του το αναγνωρίζουν. Όλο το νεοναζιστικό οικοδόμημα, η ιεραρχική δομή, ο φουσκωτός στρατιώτης, ο φαλαγγάρχης, ο ατρόμητος εθνικιστής και πολέμιος της δημοκρατίας, ο ιδεολόγος οικοδόμος της Νέας Τάξης, μεταλλάχθηκε σε αυτό που ακριβώς που υποτίθεται ότι πολεμούσε. Στον βουλευτάκο που ζητά να τον σεβαστούν έστω γι΄ αυτή και μόνο την ιδιότητα του. Και αν όχι γι΄ αυτήν, τότε έστω γιατί είναι πατέρας τριών παιδιών!

Αυτή η μεταμόρφωση του αετού σε ποντίκι είναι πολύ χαρακτηριστική και συμβολική, ακριβώς γιατί δείχνει το επίπεδο και το βάθος συγκρότησης της Χρυσής Αβγής. Δηλαδή δείχνει ότι το βασικό στρώμα πάνω στο οποίο ήταν θεμελιωμένη, πλην ενός πολύ στενού πυρήνα, δεν ήταν τόσο αυτό της ναζιστικής ιδεολογίας, αλλά της ατιμωρησίας και της λειτουργίας της ως μηχανισμός νομής εξουσίας και, όπως αποκαλύπτεται, μαύρης οικονομικής λειτουργίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα περίμενε κανείς ο σκληρός Μπούκουρας να υπερασπιστεί την ιδεολογία του και όχι να μεταλλαχθεί σε λίγες ώρες, από ατρόμητος εθνικιστής, σε βουλευτή πατέρα τριών παιδιών. Και αυτό δείχνει το μέγεθος της ευθύνης κυβέρνησης, κρατικών μηχανισμών και ΜΜΕ, που μετέτρεψαν τέτοια ανθρωπάκια σε γίγαντες. Δείχνει, δηλαδή, γιατί ο ναζισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς αυτή την καθοριστική σχέση του με κράτος και κεφάλαιο.

Απολαύστε σε αυτό το βίντεο βουλευτές της ΧΑ να καταθέτουν στεφάνι σε τελετή για τα Δερβενάκια, χειροκροτούμενοι από τον ...Κολοκοτρώνη! Τρίτος καταθέτει ο Μπούκουρας (ναι, ο βουλευτής και πατέρας τριών παιδιών).

Πηγή: rednotebook.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)