to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:11 | 18.07.2013

Κοινωνία

Όταν τα τρανς άτομα προσάγονται, για να «βελτιωθεί η εικόνα της πόλης»

Της Μαρίνας Γαλανού*


Οι πόλεις μας χρειάζεται να είναι καθαρές. Να εκλείψουν τα σκουπίδια απ’ τους δρόμους, οι πάσης φύσεως εστίες μόλυνσης που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι χαλούν την εικόνα της πόλης και την υποβαθμίζουν.  

Κάπως έτσι απαντά ο Υπουργός (θα το ήθελε) Προστασίας του Πολίτη, κύριος Δένδιας σε ερώτηση δέκα συνολικά βουλευτών, που τον ερωτούν πώς μπορεί εν σωτηρίω έτει 2013, να διώκονται και να προσάγονται με εντελώς αυθαίρετο τρόπο τρανς άτομα και να κρατούνται δίχως να έχουν ενημερωθεί για τον λόγο κράτησής τους, ενώ οι αστυνομικοί να φτάνουν στο αποκορύφωμα της αυθαιρεσίας προσάγοντας ακόμη και τη δικηγόρο τους.  

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 30 Μαίου 2013. Ξεκινούν καθημερινές προσαγωγές τρανς γυναικών στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Από τις 30 Μαίου, έως τις 4 Ιουνίου προσήχθησαν μαζικά πάνω από 25 τρανς γυναίκες, κάποιες παραπάνω από μία φορά.  

Στις επώνυμες καταγγελίες που έχουν κατατεθεί (και πλέον έχουν μετατραπεί σε μηνύσεις), καταγγέλλεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις τις είχαν σταματήσει άντρες της ομάδας «Δίας» ή «Ζήτα», όσο ήταν εν κινήσει στο αυτοκίνητό τους, τις κατεβάζουν, ζητούν ταυτότητα, και στη συνέχεια τις οδηγούν στο Τμήμα, δίχως να τους εξηγούν γιατί. Σε άλλη περίπτωση, προσήγαγαν μία άλλη τρανς γυναίκα όσο περίμενε στην είσοδο βενζινάδικου με τ’ αυτοκίνητό της. Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμπεριφορά των αστυνομικών είναι ιδιαίτερα προσβλητική και εξευτελιστική.  

Οι τρανς κοπέλες που υφίσταντο αυτό το καθημερινό μαρτύριο (γιατί σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτει, αυτή των βασανιστηρίων), επικοινώνησαν με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων.   Παράλληλα την Τρίτη 4 Ιουνίου, ενημερώνεται η δικηγόρος του ΣΥΔ, Ηλέκτρα Κούτρα, η οποία εντελώς τυχαία βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, για υπόθεσή της και της ζητείται το απόγευμα της ίδιας ημέρας να συναντηθεί με 15 περίπου μέλη του ΣΥΔ και να τους εξηγήσει τα δικαιώματά τους, ενώ τους είπε ότι αν συμβεί κάτι, να την ειδοποιήσουν. Πράγματι, έτσι έγινε, και όταν τελείωσε η συνάντηση, μία από τις κοπέλες έφυγε και στον δρόμο για το περίπτερο, οι άνδρες της Ομάδας «Δίας», την σταμάτησαν και της ζήτησαν να τους ακολουθήσει.  

Η κοπέλα μόλις φτάσανε στο Τμήμα, πήρε τηλέφωνο την δικηγόρο μας και όταν η Ηλέκτρα ζήτησε να δει την κοπέλα, οι αστυνομικοί της αρνήθηκαν να έχει πρόσβαση στην πελάτη της. Η Ηλέκτρα επέμεινε και τους είπε ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα και εκείνοι επέμειναν. Η Ηλέκτρα τότε πήρε μπροστά τους το «100» και τους ανέφερε το περιστατικό και τους είπε ότι πρέπει να επέμβουν γιατί δεν έχει δικαίωμα ο αστυνομικός υπηρεσίας να της απαγορεύει να έχει επαφή με την πελάτη της και να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της. Όταν ο αστυνομικός υπηρεσίας κατάλαβε τι θα ακολουθούσε τελικά επέτρεψε στη δικηγόρο μας να ανέβει στο Τμήμα λέγοντάς της «κάνεις μαγκιές; τώρα θα δεις», και στη συνέχεια της ζήτησε δικηγορική και αστυνομική ταυτότητα. Τις κράτησε και την οδήγησε στην τρανς κοπέλα που κρατείτο. Άνοιξε την πόρτα του κελιού, και στη συνέχεια έσπρωξε μέσα τη δικηγόρο μας και την κλείδωσε. Η Ηλέκτρα σοκαρίστηκε, άρχισε να διαμαρτύρεται που ενώ ζήτησε να δει την πελάτη της, τελικά βρέθηκε κι εκείνη κρατούμενη και τότε ο αξιωματικός υπηρεσίας της είπε περιγελώντας την «μα εσύ δεν το ήθελες να μπεις μέσα; έτσι δεν είναι παιδιά;», είπε στους άλλους αστυνομικούς, που την χλεύαζαν.  

Μετά από πολλές διαμαρτυρίες και φωνές της δικηγόρου μας, τελικώς την άφησαν ελεύθερη, και στη συνέχεια όταν ζήτησε να τους κάνει μήνυση για την πέραν κάθε έννοιας δικαίου κράτησή της, εκείνοι της αρνήθηκαν. Η Ηλέκτρα επέμεινε, και τελικώς πήγε σε άλλο αστυνομικό τμήμα να καταθέσει τη μήνυσή της κατά του αστυνομικού υπηρεσίας, αλλά και όλων των παρευρισκομένων αστυνομικών που συμμετείχαν σε αυτή τη μνημειώδη αυθαιρεσία.  

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κανείς αφού συμπεριφέρονται έτσι σε μία δικηγόρο, που απλά ζητά να έχει τη νόμιμη πρόσβαση στην πελάτη της και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της κρατούμενης κοπέλας, πώς συμπεριφέρονται στα ίδια τα τρανς άτομα.   Το γεγονός δημοσιοποιείται στα Ελληνικά Μ.Μ.Ε., αλλά και σε διεθνή αφού αρχίζει μία διεθνής καμπάνια για την ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας. Δέκα βουλευτές δραστηριοποιήθηκαν αμέσως και κατέθεσαν τρεις συνολικά ερωτήσεις, οι οποίες απαντήθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό, περίπου όπως αναφέρθηκε στην αρχή, πριν από μία εβδομάδα.  

Ενημερώνονται διεθνείς οργανώσεις, ευρωβουλευτές και δραστηριοποιούνται. Σύντομα εκδίδει ανακοίνωση το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων OMCT-FIDH (κοινή δράση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά των Βασανιστηρίων και Διεθνούς Συνομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), δραστηριοποιείται η Transgender Europe (TGEU) ευρωπαϊκή οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, η ILGA-Europe, καθώς και η ομάδα ευρωβουλευτών LGBT Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα γίνονται εκτεταμένα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, για αυτά τα απερίγραπτα συμβάντα.  

Παράλληλα οι καταγγελίες που έγιναν στο ΣΥΔ από τις τρανς κοπέλες, σχηματοποιούνται σε μήνυση που κατατέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 11 Ιουνίου με βαριές κατηγορίες όπως κατά συνήθεια βασανιστήρια και άλλες σοβαρές προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παράνομες κατακρατήσεις, κατάχρηση εξουσίας, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και άλλα ποινικά αδικήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι «ζητείται να διερευνηθεί το ρατσιστικό κίνητρο (άρθρ. 79 Π.Κ.) στην τέλεση των καταμηνυόμενων αδικημάτων, δεδομένης της εμφανούς στοχοποίησης των τρανς ατόμων, λόγω της ταυτότητας φύλου τους  

Την αμέσως επόμενη ημέρα Παρασκευή 12 Ιουνίου, αργά το βράδυ (σε ένδειξη αντεκδίκησης;), η Αστυνομία της Θεσσαλονίκης, ξεπέρασε κάθε όριο θράσους, στοχοποιώντας ευθέως τα μέλη του ΣΥΔ Θεσσαλονίκης. Αφού προσήγαγαν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο πέντε τρανς γυναίκες χωρίς καμία επαρκή αιτιολογία, τις οδήγησαν στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας, όπου τις ρώτησαν αν είναι μέλη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).  

Στη συνέχεια αφού τους το επιβεβαίωσαν τις περιέφεραν από όροφο σε όροφο, εξευτελίζοντάς τις. Επιπλέον κάποιος εξ αυτών νόμισε ότι μία εκ των παρανόμως συλληφθέντων είναι η Πρόεδρος του ΣΥΔ, και έλεγε στους συναδέλφους του «κοιτάξτε πιάσαμε την Πρόεδρό τους».  

Μετά αυτού είναι πλέον φανερό ότι η Αστυνομία της Θεσσαλονίκης, έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και στοχοποιεί ευθέως την τρανς ταυτότητα, ακόμη και την ιδιότητα μέλους ενός Σωματείου; Μένει βεβαίως να το δείξει το μέλλον.  

Ό,τι και να δείξει βεβαίως το μέλλον, το σίγουρο είναι ότι οι μηνύσεις επτά τρανς γυναικών που υπέστησαν όλον αυτό τον βαρύ εξευτελισμό βρίσκονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και όπως ζητείται θα πρέπει να συσχετιστεί με την δικογραφία που ήδη εκκρεμεί για την παράνομη σύλληψη της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα. Όπως επίσης, θα πρέπει να γίνουν Ε.Δ.Ε. τόσο για τις αυθαίρετες προσαγωγές, τις συνθήκες που κρατήθηκαν τα τρανς άτομα και τη συμπεριφορά των αστυνομικών, καθώς επίσης και για την πέραν πάσας έννοιας δικαίου κράτησης της δικηγόρου τους.  

Το όλο ζήτημα, βεβαίως είναι εξωφρενικό, και τα μηνύματα που παίρνουμε από το εξωτερικό από τρανς άτομα, αλλά και από γκέι, λεσβίες και ανθρώπους που έχουν ανοικτό μυαλό, είναι αν πλέον η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα για να την επισκέπτονται. Εκεί ακριβώς έχουμε φτάσει. Εκεί μας έχει φτάσει οι παρανοϊκές αυτές επεμβάσεις της αστυνομίας, που εν τέλει αυτό που ποινικοποιούν είναι την τρανς ταυτότητα.  

Όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα, με την απόφαση του νέου Υπ. Υγείας, Γεωργιάδη, να επαναφέρει την ρατσιστική υγειονομική διάταξη 39α, με βάση την οποία πέρσι είχαν στοχοποιηθεί και διαπομπευθεί ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού, όπως τοξικοεξαρτημένα άτομα, εκδιδόμενα άτομα, ρομά, μετανάστες, και υποβάλλονταν σε υποχρεωτικές εξετάσεις HIV, ανάμεσά τους βέβαια και τρανς άτομα.  

Μάλιστα όταν κλήθηκε ο Υπ Υγείας Γεωργιάδης, να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, άλλοι σύλλογοι, καθώς και ο Συνήγορος του Πολίτη έχουν εκδώσει καταδικαστικές ανακοινώσεις για την Υγειονομική Διάταξη, είπε το μνημειώδες: «Δεν κυβερνάει αυτή τη χώρα ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά η κυβέρνηση», δείχνοντας περιφρόνηση στους δημοκρατικούς ανεξάρτητους θεσμούς αυτής της χώρας.  

Πολλοί επίσης θα θυμούνται τι είχε πει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Μπαλτάκος, σε σχετική ερώτηση («εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»), ενώ έχει γραφτεί στον Τύπο ότι σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σαμαρά είναι ο διευθυντής του «Στόχου», χωρίς ποτέ να έχει διαψευσθεί, καθώς επίσης είναι γνωστό ποιο είναι το «περιβάλλον» του Σαμαρά.  

Ακόμη, πρόσφατα είναι τα χαριεντίσματα της κυρίας Μπακογιάννη με τον βουλευτή της Χ.Α. Παναγιώταρο και όσο ωραία μας είχε πει ο κύριος Πολύδωρας για τη Χ.Α.  

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι εδώ αποκαλύπτεται μία ακροδεξιά ατζέντα της κυβερνώσας Ν.Δ., και αυτό που προκύπτει είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, κινδυνεύουν σοβαρά σε αυτή την χώρα.   Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης της αστυνομίας που καθοδηγούνται από την πολιτική ηγεσία, θέλουν να μας πείσουν ότι αφορούν το περιβόητο «νόμος και τάξη» που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Σαμαράς.  

Μόνο, που τελικά αυτές οι επιχειρήσεις, ούτε νόμιμες είναι, καταπατούνται συνταγματικά δικαιώματα, παραβιάζεται βάναυσα η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), παραβιάζονται ακόμη και οι διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ που έχει υπογράψει η χώρα μας κατά των βασανιστηρίων.  

Κανένας νόμος και καμία τάξη, διότι εδώ έχουμε αυθαιρεσία και μόνο αυθαιρεσία, πλήρη παρανομία των ίδιων των κρατικών αρχών που καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων (και άλλων μειονοτήτων βέβαια) και η χώρα μας θα βρεθεί διεθνώς υπόλογη γι’ αυτό και σύντομα οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν.   --------------  

* Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένης συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα και ιδιοκτήτρια των εκδόσεων Πολύχρωμος Πλανήτης (LGBT εκδόσεις-βιβλιοπωλείο).  

Διαβάστε ακόμα: Επίθεση αστυνομικών σε τρανς γυναίκες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτογραφίες)

Πηγή: lifo.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)