to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 16.03.2013

Διεθνή

Οταν ο Ν. Αναστασιάδης δήλωνε «κάθετα αντίθετος» στο κούρεμα καταθέσεων (στις 10 Μάρτη!)

«Κάθετα αντίθετος στο κούρεμα καταθέσεων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρέπει να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα», τόνιζε ο Ν. Αναστασιάδης, 6 μόλις μέρες πριν, στο ΡΙΚ.


Το σχετικό δημοσίευμα του ΡΙΚ ανέφερε στις 10 Μάρτη:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος καταθέσεων.

Τόνισε επίσης ότι στόχος είναι η υπογραφή το συντομότερο δυνατό μιας δανειακής σύμβασης με την πολιτική δέσμευση για πιστή εφαρμογή της, ώστε η Κύπρος να μην βρεθεί ενώπιον ενός δεύτερου Μνημονίου.


Σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, και ερωτηθείς πώς θα αναχαιτισθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους επείγει η υπογραφή του Μνημονίου το συντομότερο δυνατό, είναι ο τερματισμός του καθεστώτος αβεβαιότητας».

Και τώρα που η αβεβαιότητα ...έληξε από τον φίλο του κ. Σαμαρά, ας θυμίσουμε και κάτι ακόμα, ένα δημοσίευμα στις 6 Μαρτίου (από το real.gr), με τίτλο:

Ενοχλημένη η κυπριακή κυβέρνηση από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

όπου μαθαίνουμε πως «Την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, μια μέρα μετά την πρώτη συνάντηση του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη»

Τι είπε ο διοικητής;

«Σε χθεσινές δηλώσεις στη "Wall Street Journal", ο κ. Δημητριάδης έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για εισαγωγή έκτακτης εισφοράς ύψους 10% επί των εσόδων των τόκων, προκειμένου να αποφευχθεί το «κούρεμα» καταθέσεων».

Υπό το πρίσμα των σημερινων εξελίξεων δηλαδή, δεν είπε παρά τα μισά απ' όσα συνέβησαν. Απολαύστε χωρίς σχόλια το υπόλοιπο του ρεπορτάζ  στις 6/3:

«Ο υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «όλοι οφείλουν, κυρίως αυτές τις δύσκολες μέρες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μετρούν δυο και τρεις φορές τι λένε δημοσίως και να λειτουργούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα». Η κυβέρνηση που φέρει την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων, είπε ο υπουργός, έχει χαράξει γραμμή και αυτή πρέπει να ακολουθείται με συνέπεια από όλους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

 

Σε ερώτηση, εάν ο διοικητής της ΚΤ βρέθηκε εκτός αυτής της γραμμής, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Επιβεβαιώνω ότι δεν είναι θέση της κυβέρνησης πως θα πρέπει να αγγίξουμε με οποιοδήποτε τρόπο τις εγχώριες καταθέσεις στο εγχώριο σύστημα». Θέλουμε, πρόσθεσε, να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως το τραπεζικό μας σύστημα θα σταθεροποιηθεί και ότι οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες»...

* * *

Οι εξελίξεις γύρω από το κυπριακό Μνημόνιο στο κεντρικό μας θέμα:

 

Μνημόνιο στην Κύπρο: κούρεμα 6,75% ως 10% σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις

.

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)