to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Όσα δεν είδε ο Τσίπρας στη Λέσβο

{...] Όλα αυτά κάποιοι φρόντισαν να μείνουν μακριά από το βλέμμα του πρωθυπουργού και του καγκελάριου της Αυστρίας. Αλήθεια, σε ποιον προσέφεραν τις υπηρεσίες τους; Στον Αλέξη Τσίπρα πάντως όχι


Κάποιοι θεώρησαν σωστό και πρέπον να «λουστράρουν» το νησί, να μακιγιάρουν την εικόνα και να εξωραΐσουν την κατάσταση. Κάποιοι φρόντισαν να μετατρέψουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο σε επιθεώρηση τάγματος. Καθαρίζουμε τα πάνω - πάνω, κρύβουμε τη σκουριά και τη σκόνη και όλα έτοιμα για την αναμνηστική φωτογραφία. Τα υψηλόβαθμα όργανα με τα αστέρια να αστράφτουν καλογυαλισμένα στις κολαριστές στολές τους να χαιρετούν υποδειγματικά τους επίσημους και κάποια άλλα όργανα να μοιράζουν στα μουλωχτά κλωτσιές στους ανέστιους.

Πίσω από τη βιτρίνα που κάποιοι επιμελώς έστησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, η καθημερινότητα του νησιού συνεχιζόταν κανονικά, με μια χούφτα ανθρώπους να τρέχουν νυχθημερόν για να μπαλώσουν τις τρύπες του κρατικού μηχανισμού. Με τους μαυραγορίτες να μαζεύουν εξωλέμβιες και σωσίβια. Με τους πρόσφυγες να περιμένουν την πολυπόθητη σφραγίδα και το επόμενο βαπόρι για τον Πειραιά. Και με τα τσακάλια της είδησης να ανακαλύπτουν επιχειρήσεις εκκένωσης του νησιού για χάρη του πρωθυπουργού, χάνοντας την ουσία του προβλήματος για τους δικούς τους μικροπολιτικούς λόγους. Ας είναι. Έκαστος εφ' ω ετάχθη.

Ας προσπεράσουμε το γεγονός πως μέρα παρα μέρα τρία πλοία σχεδόν «αδειάζουν» το νησί από τους πιστοποιημένους πρόσφυγες κι ας περάσουμε στην ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την έλλειψη δομών και μηχανισμών που θα εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας. Ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις ρατσιστικές αντιλήψεις που διέπουν ένα μέρος των υπαλλήλων, ενστόλων και μη, που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Με αστυνομικούς να τραβάνε μαχαίρια, να ψεκάζουν με χημικά και να κλοτσούν ό,τι βρουν μπροστά τους, η βιτρίνα, όσο και να τη γυαλίσεις, πάντα θαμπή θα είναι από τις δαχτυλιές της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Με μοναδική αναλαμπή ελπίδας και παρηγοριάς στο νησί της Λέσβου μια ζωντανή «Αγκαλιά», που μήνες τώρα πασχίζει να κρατήσει ζεστές χιλιάδες απελπισμένες και τρομαγμένες ψυχές. Μια «Αγκαλιά» που κάποιοι δυστυχώς παρέλειψαν να συστήσουν στον πρωθυπουργό, στερώντας του τη δυνατότητα να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τα προβλήματα που συχνά απουσιάζουν από τα γραφειοκρατικά υπομνήματα και τις αναφορές των υπηρεσιών. Όσοι θεωρούν ότι, οργανώνοντας μια πρωθυπουργική επίσκεψη τύπου «επιθεώρηση τάγματος» στη Λέσβο, το μόνο που κατάφεραν ήταν να υποβαθμίσουν το μέγεθος των αναγκών, να υποτιμήσουν τους πραγματικούς ήρωες της Λέσβου και όχι μόνο αυτής και να δώσουν λαβή για παραπλανητικά και αποπροσανατολιστικά δημοσιεύματα.

Όλους αυτούς τους μήνες η καρδιά των νησιών χτυπά στις ακτές, στα παλιά κτήρια που στοιβάζονται μουσκεμένα παιδιά, στις κουζίνες που αχνίζουν αλληλεγγύη και στις βιαιότητες κάποιων «οργάνων». Όλα αυτά κάποιοι φρόντισαν να μείνουν μακριά από το βλέμμα του πρωθυπουργού και του καγκελάριου της Αυστρίας. Αλήθεια, σε ποιον προσέφεραν τις υπηρεσίες τους; Στον Αλέξη Τσίπρα πάντως όχι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)