to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 05.09.2013

Κοινωνία

Ωρολογιακή βόμβα στα πανεπιστήμια: αποδιοργάνωση διά της διαθεσιμότητας 1.765 διοικητικών υπαλλήλων

Με δύο 48ωρες απεργίες (10 - 11 και 12 - 13 Σεπτεμβρίου) και μια πενθήμερη από τις 16 έως τις 20/9 απαντούν οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ και ΤΕΙ στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1.765 συναδέλφων τους. Η ομαλή λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απειλείται ευθέως με το οριζόντιο μέτρο που βαφτίστηκε «ενδοϊδρυματική κινητικότητα» (!). Κλειστό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το ΤΕΙ Κρήτης από σήμερα.


Τη... μπουλντόζα για ένα ακόμα χτύπημα στη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έβαλε μπροστά το υπουργείο Παιδείας. Προφασιζόμενο τη μετακίνηση διοικητικών υπαλλήλων από ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν «πλεονάζον προσωπικό» σε άλλα που έχουν ελλείψεις, θέτουν σε διαθεσιμότητα 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους, προκαλώντας τεράστιο βραχυκύκλωμα στη λειτουργία τους. «Λεπτομέρεια»: όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δηλώνουν υποστελεχωμένα.  Το υπουργείο απέστειλε στα πανεπιστήμια πίνακες «μοριοδότησης» και απαιτεί από τις διοικήσεις ως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχουν στείλει τις σχετικές «λίστες αξιολόγησης» από τις οποίες θα προκύψουν και οι 1.765 διαθεσιμότητες.

Τι λέει η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Για άμεση απειλή «να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» κάνει λόγο η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.)  στη σχετική ανακοίνωσή της όπου εξαγγέλλει και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο διάστημα 10 με 20 Σεπτεμβρίου, περίοδο εγγραφής των νέων φοιτητών.

«Δεν αποτελούμε πλεονάζον προσωπικό», προσθέτει, «δεν υπάρχει κανένας περισσότερο ανορθολογικός και άδικος τρόπος, ούτε πιο ανορθόδοξη και αντιμεταρρυθμιστική μέθοδος από αυτήν που υιοθετεί το Υπουργείο, για να θεραπεύσει – λέμε τώρα- τις όντως υπαρκτές και χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις των δημόσιων δομών. Γιατί; Διότι αποφασίζει πρώτα, αυθαίρετα, τον αριθμό αυτών που θεωρεί ότι πλεονάζουν, 1765, και στη συνέχεια αναζητά μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα το προσωπικό που θέλει, ανυπερθέτως, να θέσει σε διαθεσιμότητα. Για κάθε νοήμονα άνθρωπο όλα αυτά είναι προσχηματικά.

»Ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος και σε ποιον απολογούνται. Ξέρουμε όμως και το αποτέλεσμα αυτής της ψευδεπίγραφης πολιτικής της αναδιάρθρωσης και αυτό δεν είναι άλλο από την καταστροφή χιλιάδων ανθρώπινων ζωών - γιατί αυτό σημαίνει ανεργία - και την υπονόμευση της λειτουργίας των ιδρυμάτων και την αποδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα τους, για να τα θυσιάσει στο βωμό μιας αγοραίας-κερδώας λογικής. Το ίδιο πράγμα ακριβώς γίνεται με όλα τα δημόσια αγαθά, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια ακόμη και με αυτό το ίδιο το νερό». 

ΤΕΙ Κρήτης: Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε

Αναστέλλουν από την Πέμπτη 5/9 και για μια εβδομάδα όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του ΤΕΙ Κρήτης οι καθηγητές του, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

 

Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας των προβλημάτων στη λειτουργία του ΤΕΙ, με τη νέα συρρίκνωση του προσωπικού στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας η οποία οδηγεί, όπως τονίζεται, στην αδυναμία κάλυψης των αναγκών. Εξάλλου, οι καθηγητές και το προσωπικό του ΤΕΙ γνωστοποίησαν προς το υπουργείο Παιδείας ότι δεν θα δεχτούν άλλες μετακινήσεις και απομακρύνσεις υπαλλήλων. (περισσότερα...)

 

Αλ. Μητρόπουλος: «Προετοιμάζεται το έδαφος για την επιλεκτική παράδοση Πανεπιστημιακών Σχολών σε σπόνσορες και ιδιώτες»

«...Τώρα εξαγγέλλεται η διαθεσιμότητα 1.750 διοικητικών υπαλλήλων βάσει της "μακάβριας λίστας| της αρνητικής μοριοδότησης των τυπικών κριτηρίων, που -συν τοις άλλοις- δεν λαμβάνουν υπόψη και την ουσιαστική προσφορά και ικανότητα κάθε υπαλλήλου», σημειώνει με ανακοίνωση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Μητρόπουλος, και προσθέτει: «Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι σχετικές παραγγελίες κατάρτισης της λίστας δόθηκε παραμονές του Δεκαπενταύγουστου όταν όλοι οι διοικητικοί μηχανισμοί αδρανούν, ώστε οι μνημονιακές δυνάμεις να αυτενεργήσουν απρόσκοπτα! Το παζλ της περαιτέρω υποβάθμισης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης συμπληρώνεται και προετοιμάζεται το έδαφος για την επιλεκτική παράδοση Πανεπιστημιακών Σχολών σε σπόνσορες και ιδιώτες. Με τη συρρίκνωση και της διοικητικής δομής τους, τα Πανεπιστήμια θα απωλέσουν τον σκελετό της λειτουργίας τους. Το οργανωμένο και μαζικό φοιτητικό και πανεπιστημιακό Κίνημα οφείλει να αντιδράσει αποτελεσματικά και να αποτρέψει τον ακρωτηριασμό του δημόσιου αγαθού της δωρεάν Παιδείας, όπως συνέβη σε άλλες περιόδους της ιστορίας μας". (Περισσότερα...)

Οι πίνακες «μοριοδότησης»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)