to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 07.04.2023

Πολιτισμός

Οριστικό τέλος στην καταστροφή του Σινέ «Χάι-Λάιφ» στον Πειραιά με απόφαση καταπέλτη του ΣτΕ

Με την υπ’ αρ. 2284/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνεται ο αποχαρακτηρισμός του κινηματογράφου όπως και η άδεια καταστροφής του, επιβάλλεται δε η διατήρηση της χρήσης του με βάση την αρχική απόφαση του 1986. Μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών από τον Πειραιά για Όλους σε υποστήριξη και τεκμηρίωση της προσφυγής των κατοίκων


Υπουργείο και Δήμος Πειραιά είχαν εκδώσει «νύχτα» την υπουργική απόφαση και την οικοδομική άδεια οι οποίες ακύρωναν την κήρυξη του μοναδικού διατηρητέου κλειστού κινηματογράφου της πόλης.

Η άμεση κινητοποίηση των περιοίκων σταμάτησε τις μπουλντόζες και στη συνέχεια η καμπάνια και η προσφυγή οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική νίκη για τα πολιτιστικά μας μνημεία. Μια μεγάλη αρχιτεκτονική, κινηματογραφική και νομική ομάδα των εθελοντών και εθελοντριών του Πειραιάς για Όλους τεκμηρίωσε την προσφυγή στο ΣτΕ.

Έτσι, με την υπ’ αρ. 2284/2022 απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται ο αποχαρακτηρισμός του κινηματογράφου όπως και η άδεια καταστροφής του, επιβάλλεται δε η διατήρηση της χρήσης του με βάση την αρχική απόφαση του 1986.

Το υψηλής αρχιτεκτονικής κτίριο με κινηματοθέατρο στο ισόγειο κτίστηκε το 1924 με σχέδια του αρχιτέκτονα του Μεσοπολέμου Βασίλη Τσαγκρή.

Εκεί έκανε πρεμιέρα η πρώτη ομιλούσα ταινία ενώ στους ορόφους στεγάστηκε το Παρθεναγωγείον Αφων Παπακώστα.

Για αδιαμφιβήτητα μεγάλη επιτυχία των πενήντα πολιτών που προσέφυγαν το 2021 στο συνταγματικό δικαστήριο για τη διάσωση του κτιρίου, κάνει λόγο ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας ο οποίος μας υπενθυμίζει το κίνημα για την προστασία των ιστορικών σινεμά της Αθήνας και του Πειραιά, με το «λιμάνι» να διεκδικεί την αναβίωση των τριών σινεμά: Σινέ «Χάι-Λάιφ», Σινέ «Καλλιφόρνια» και Σινέ «Φαντάζιο».

«Τώρα είναι η ώρα για το επόμενο βήμα», δηλώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά και δίνει συγχαρητήρια στην ομάδα των εθελοντών και εθελοντριών του Πειραιά για Όλους που τεκμηρίωσε την προσφυγή στο ΣτΕ.

• Διαβάστε επίσης: Η μάχη για τη σωτηρία των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)