to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:47 | 02.10.2014

πηγή: euro2day

Οικονομία

ΟΟΣΑ: «Τεράστια αύξηση» στην παγκόσμια ανισότητα

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η εισοδηματική ανισότητα, μετρημένη βάσει των προ φόρων εισοδημάτων των νοικοκυριών μιας χώρας, μειώνονταν στις περισσότερες χώρες της Δύσης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι περίπου το 1970, όταν άρχισε και πάλι να αυξάνεται.


Η εκτίναξη της εισοδηματικής ανισότητας σε ολόκληρο τον κόσμο είναι μια από τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις των τελευταίων 200 ετών, τονίζει στην τελευταία του έκθεση ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Στην έκθεση αυτή, η οποία παρακολουθεί την ευημερία σε οκτώ περιοχές του κόσμου κατά τους τελευταίους δυο αιώνες, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως τα προσωπικά εισοδήματα διαφοροποιήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια καθώς αυξάνονταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

«Είναι δύσκολο να μην προσέξει κανείς την απότομη αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας που βιώνει η ευρεία πλειονότητα των χωρών από την δεκαετία του 1980. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτό», αναφέρεται στην έκθεση.

Η εισοδηματική ανισότητα, μετρημένη βάσει των προ φόρων εισοδημάτων των νοικοκυριών μιας χώρας, μειώνονταν στις περισσότερες χώρες της Δύσης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι περίπου το 1970, όταν άρχισε και πάλι να αυξάνεται.

«Η τεράστια αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας σε παγκόσμια κλίμακα είναι ένα από τα σημαντικότερα –και πιο ανησυχητικά- χαρακτηριστικά της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία 200 χρόνια», τονίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Ξεκινώντας από την δεκαετία του 1980, οι περισσότερες χώρες βίωσαν αύξηση στα επίπεδα ανισότητας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Μια από τις εντονότερες αυξήσεις καταγράφεται στην Κίνα, όπου ο συντελεστής Gini –που μετρά την κατανομή του εισοδήματος- αυξήθηκε κατά το ήμισυ στο διάστημα 1980-2000.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν η Ιαπωνία, η οποία διατηρεί χαμηλά επίπεδα ανισότητας από την δεκαετία του 1950 και ύστερα, και η Νότια Αφρική.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο φέτος, το 2013, οι CEOs μεγάλων αμερικανικών εταιρειών αμείβονταν κατά μέσο όρο 296 φορές περισσότερα απ' όσο ήταν ο μέσος μισθός ενός υπαλλήλου τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)