to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:46 | 05.03.2016

Διεθνή

Ονδούρα: Οργή για τη δολοφονία της αγωνίστριας για το περιβάλλον

Οι αντιδράσεις αγανάκτησης πολλαπλασιάστηκαν χθες, μία ημέρα μετά τη δολοφονία της Ονδουριανής αγωνίστριας για το περιβάλλον Μπέρτα Κάσερες, από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο ως τα Ηνωμένα Έθνη και τους χιλιάδες ανθρώπους που απαίτησαν «δικαιοσύνη!» στην κηδεία της στην Ονδούρα.


Η Κάσερες, μητέρα τεσσάρων παιδιών, που θα έπρεπε χθες να γιορτάζει τα 45 της χρόνια, δολοφονήθηκε την Πέμπτη από αγνώστους που την πυροβόλησαν ενώ επέστρεφε στο σπίτι της, στην πόλη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Πάνω από χίλιοι άνθρωποι απαίτησαν «δικαιοσύνη!» και φώναξαν «ο αγώνας συνεχίζεται!» στην κηδεία της στην Τεγκουσιγκάλπα στην οποία ήταν παρούσα η οικογένειά της και πολλά μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων της Ονδούρας.

Νωρίτερα χθες, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στάθηκε «στις φρικτές, θλιβερές ειδήσεις που φθάνουν από την Ονδούρα» στον λογαριασμό του στο Twitter. «Θα έπρεπε όλοι να αποτίσουμε φόρο τιμής στη θαρραλέα συμβολή της Κάσερες», πρόσθεσε ο Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός για τις οικολογικές του πεποιθήσεις.

«Θέλουν να σβήσουν την πυρκαγιά που εξαπλώνεται αλλά υπάρχουν φλόγες που δεν σβήνουν με νερό. Η δολοφονία της Μπέρτα Κάσερες θα ενισχύσει τον αγώνα», έγραψε στον ίδιο ιστότοπο ο τραγουδιστής του διάσημου στη Λατινική Αμερική συγκροτήματος Calle 13, ο Ρενέ Πέρες.

Η Καναδή σκηνοθέτης και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν χαιρέτισε τον ρόλο που είχε διαδραματίσει αυτή η «υπερασπίστρια της γης», κρίνοντας ότι η δολοφονία της εντάσσεται σε «ένα παγκόσμιο κύμα επιθέσεων αυτού του είδους».

Ανάμεσα στις φωνές που υψώθηκαν χθες για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση της Ονδούρας να εξιχνιάσει την υπόθεση ήταν αυτή του προέδρου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, αλλά και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Η Μπέρτα Κάσερες, επικεφαλής του Συμβουλίου των Πολιτών των Οργανώσεων των Αυτοχθόνων Λαών της Ονδούρας (Copinh), είχε λάβει το 2015 το βραβείο Γκόλντμαν, ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά βραβεία για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Αγωνιζόταν το τελευταίο διάστημα για να σωθεί ο ποταμός Χουαλκάρκε, στο διαμέρισμα Σάντα Μπάρμπαρα της βορειοδυτικής Ονδούρας, όπου μια εταιρία σχεδιάζει την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος το οποίο απειλεί να στερήσει το νερό από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)