to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:59 | 01.09.2016

Κοινωνία

Ομόφωνα δεκτό από το δημ. συμβούλιο Πάτρας το σχέδιο Δρίτσα για παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στον Δήμο

Ομόφωνα δεκτό έκανε το δημοτικό συμβούλιο Πάτρας, το σχέδιο παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου, χαρακτηρίζοντας θετική την πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, προχωρώντας ταυτόχρονα σε παρατηρήσεις και προτάσεις επί του σχεδίου.


 

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το προτεινόμενο σχέδιο δεν ικανοποιεί τη συνολική διεκδίκηση για άμεση απόδοση ολόκληρης της λιμενικής ζώνης, δηλαδή από το νέο λιμάνι, έως τον ποταμό Μείλιχο». Επίσης σημειώνεται, ότι «δεν παραχωρείται άμεσα ένα τμήμα της παραλιακής ζώνης στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, δηλαδή βόρεια του μόλου του Αγίου Νικολάου, μέχρι την οδό Θεσσαλονίκης, που προτείνεται να παραχωρηθεί όταν κατασκευασθεί το εμπορικό τμήμα του νέου λιμανιού».

 

Πάντως, στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι «η πρόταση της κυβέρνησης για οριστική απόδοση ενός μέρους του θαλασσίου μετώπου, κινείται σε θετική κατεύθυνση», ενώ προστίθεται ότι «θα συνεχισθεί ο αγώνας του Πατραϊκού λαού, μέχρι την οριστική παραχώρηση και του τμήματος που τώρα δεν παραχωρείται».

 

Ακόμη, το δημοτικό συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση του Ναυτικού Ομίλου Πατρών, να συμπεριληφθεί στην οριστική σύμβαση παραχώρησης και ο χώρος του κολυμβητηρίου, που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη.

Επίσης, όπως αναφέρεται, «καθοριστικό ζήτημα για τη συνολική ανάπλαση, τόσο της παραλιακής ζώνης, όσο και του συγκροτήματος του λιμένα, είναι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και η ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ».

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημειώνεται, «απαιτούμε το αυτονόητο, να έχουμε αρωγούς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να μπορούμε να προχωρήσουμε στους σχεδιασμούς άμεσα και όχι μετά από την “τυπική” οριστικοποίηση της παραχώρησης».

 

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «στην πράξη επιβεβαιώνεται, πως μόνο η λαϊκή κινητοποίηση, η παρέμβαση με σταθερή διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων, που δεν μπαίνουν στο “στενό κορσέ” των μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων που τα υλοποιούν, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα».

 

Τελικά, όπως πρόσθεσε, «μπήκε το νερό στ’ αυλάκι και έτσι μετά την προσωρινή σύμβαση παραχώρησης που έγινε στις 24 Ιανουαρίου του 2012, προχωρούμε προς την οριστική σύμβαση παραχώρησης».

 

Ακόμη, ο δήμαρχος ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για οριστική απόδοση ενός μέρους του θαλασσίου μετώπου κινείται σε θετική κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι το προτεινόμενο σχέδιο οριστικής απόδοσης του θαλασσίου μετώπου δεν ικανοποιεί τη συνολική διεκδίκηση για άμεση απόδοση ολόκληρης της λιμενικής ζώνης, από το ποταμό Μείλιχο, ως το χείμαρρο Διακονιάρη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)