to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 31.03.2015

Διεθνή

Τουρκία: Υπέκυψε στα τραύματά του ο όμηρος εισαγγελέας - Νεκροί από αστυνομικά πυρά και οι 2 ένοπλοι (ενημέρωση)

Στις 9 το βράδυ της Τρίτης εκδηλώθηκε η αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στον θάνατο των 2 ενόπλων αλλά και του εισαγγελέα που κρατούσαν όμηρο, εντός των δικαστηρίων της Κωνσταντινούπολης, επί 8 ώρες. «Καταστροφική» χαρακτηρίζουν την επέμβαση τούρκοι δημοσιογράφοι. Ο εισαγγελέα ερευνούσε την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν που έπεσε νεκρός από δακρυγόνα αστυνομικών, στα γεγονότα του Γκεζί τον Ιούνιο του 2013 - Την ομολογία onair των αστυνομικών για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν και την τιμωρία τους ζητούσαν οι ένοπλοι οι οποίοι εισέβαλαν στα δικαστήρια και έπιασαν όμηρο στο γραφείο του τον εισαγγελέα.


Hashtags: #BerkinElvan #Istanbul

Τουρκία: «Συσκότιση» πριν την αιματηρή επιχείρηση στα δικαστήρια

Σάλο και έντονες συζητήσεις προκαλεί στην Τουρκία το «μπλακ άουτ» που επέβαλε στα ΜΜΕ της χώρας η κυβέρνηση, η οποία έδωσε εντολή να μην μεταδίδεται καμία πληροφορία για την ομηρία στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης.

Ενημέρωση - Τρίτη 31 Μαρτίου:

Υπέκυψε στα τραύματά του ο εισαγγελέας που κρατούσαν όμηρο επί ώρες μέλη της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).

Τον θάνατο του εισαγγελέα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter.

22.20 Νεκρός, με 5 σφαίρες εκ των οποίων οι 3 στο κεφάλι, και ο εισαγγελέας που κρατούνταν όμηρος. Δηλώσεις Ερντογάν που επιχειρεί να παρουσιάσει ως επιτυχία την αιματηρή αστυνομική επίθεση.

Σχόλιο τούρκου δημοσιογράφου: «Ερντογάν: Δυστυχώς, ο εισαγγελέας μας δέχτηκε 5 σφαίρες, εκ των οποίων οι 3 στο κεφάλι...»  και μετά μας αφηγείται ένα success story. Σε ποιον πλανήτη ζούμε;»

21.45

Αστυνομική επιχείρηση - Νεκροί 2 ένοπλοι 

Στις 9 το βράδυ εκδηλώθηκε η  αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στον θάνατο 2 ενόπλων, και όχι 3 όπως αρχικά ανέφεραν δημοσιογραφικές πηγές. Ο εισαγγελέας φέρεται να είναι τραυματισμένος σοβαρά και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο, όπως δήλωσε πριν λίγο ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.

Δηλώσεις εκπροσώπου των τουρκικών αρχών αυτή την ώρα:

Το DHA έχει ζωντανή σύνδεση με τα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης

20.55 

Ενημέρωση-σύνοψη: 

Πυροβολισμοί ακούγονται από το κτήριο στην Κωνσταντινούπολη όπου ομάδα ενόπλων κρατούν όμηρο εισαγγελέα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, καπνοί βγαίνουν από το κτήριο. Όπως μεταδίδει το Reuters δυνάμεις ασφαλείας εθεάθησαν έξω από το κτήριο ενώ ένα ασθενοφόρο έσπευσε στην πίσω πόρτα του κτηρίου και αμέσως ακούστηκαν σειρήνες.

Νωρίτερα, τα μέλη της οργάνωσης DHKP-C είχαν δημοσιοποιήσει φωτογραφία όπου απεικονιζόταν ο εισαγγελέας με ένα όπλο στο κεφάλι, ενώ απειλούσαν να τον σκοτώσουν αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους.

Ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας έχουν ήδη εισέλθει στο κτήριο, με την ομηρία να λαμβάνει χώρα στον έκτο όροφο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της τουρκικής Hurriyet, πρόκειται για μέλη του Επαναστατικού Κόμματος - Μετώπου Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C) και ο εισαγγελέας ονομάζεται Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ.

Ο τελευταίος είναι ο δικαστικός ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση του θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, στις συγκρούσεις γύρω από το πάρκο Γκεζί. (Ναυτεμπορική)

20.50 Aκούστηκαν πυροβολισμοί από το δικαστικό μέγαρο, πιθανότατα ξεκίνησε αστυνομική επιχείρηση.

20.15 Όπως μεταδίδει τουρκικό δίκτυο, οι διαπραγματεύσεις της αστυνομίας με τους ενόπλους διακόπηκαν. «Μπορεί να ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση ανά πάσα στιγμή», προσθέτει το T24

Embedded image permalink

Όψη των δικαστηρίων

18.15 Ο πατέρας του Μπερκίν Ελβάν (δείτε εδώ όλο το ιστορικό της δολοφονίας του 15χρονου) μίλησε με τους δράστες της ομηρείας, σε συνδιάλεξη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προσπαθώντας να τους πείσει να απελευθερώσουν τον εισαγγελέα. (πηγή: Abdullah Ayasun)

16:20 Διαπραγματεύσεις γίνονται αυτή την ώρα μεταξύ αστυνομίας και ένοπλων.  Όπως μεταδίδει μέσω Twitter ο Abdullah Ayasun, o επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης λέει πως ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να καταφύγουν σε χρήση βίας. «Δεν δείχνει αγχωμένος», «εποικοδομητικές οι συνομιλίες». 

Άποψη των δικαστηρίων, που εκκενώθηκαν και είναι περικυκλωμένα από αστυνομικές δυνάμεις.

15:52  Σύμφωνα με κάποια Μέσα Ενημέρωσης ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί μέσα από το δικαστήριο. 

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

15:42

15:30 Η αστυνομία φαίνεται να σχεδιάζει τρόπους να λήξει την ομηρία. Ειδικές δυνάμεις έχουν φτάσει στο σημείο

15:26 Εκκενώνονται από την αστυνομία τα δικαστήρια

15:05 Πατέρας Μπερκίν Ελβάν, Σαμί, για τον όμηρο εισαγγελέα: "Ο γιος μου πέθανε. Ας μην πεθάνει κανείς άλλος." 

15:00 Μήνυμα των ενόπλων αναρτήθηκε στο youtube

-----------------------------

Πρόκειται για τον εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, φωτογραφίες του οποίου υπό την απειλή όπλου ανήρτησαν οι δράστες στο Twitter. Οι ένοπλοι τοποθέτησαν στους τοίχους σημαίες της αριστερής οργάνωσης DHKP-C.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, οι δράστες έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 15:35 για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλιώς απειλούν να σκοτώσουν τον εισαγγελέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτούν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν να απολογηθούν δημόσια.

Ο 15χρονος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από περίβλημα δακρυγόνου, ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. (με πληροφορίες από thepressproject)  


 

Σύμβολο βίαιης καταστολής


Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο.

Φωτογραφίες από Twitter:

View image on Twitter

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)