to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:47 | 17.05.2016

Αθλητισμός

Ολυμπιακός-ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

Ο Ολυμπιακός διεκδικεί το 18o νταμπλ της ιστορίας του, η ΑΕΚ θέλει να κάνει την πρώτη… άρση Κυπέλλου μετά το 2011. Η απάντηση θα δοθεί στις 20:30 με τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Τηλεοπτικά, καλύπτεται από το OTE Sport 1. Ο τελικός θα μεταδοθεί σε live delay από την ΕΡΤ1, στις 22:30.


Τα σχέδια των 2 προπονητών

Μόνο τον… Μανιάτη δεν συμπεριέλαβε στην αποστολή του Ολυμπιακού για τον αποψινό τελικό του Κυπέλλου ο Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος τεχνικός κράτησε στου Ρέντη και τους… 26 παίκτες που έχει στη διάθεσή του, αφήνοντας εκτός μόνον τον τραυματία Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο οποίος δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί.

Να επιδιώκει ο Σίλβα να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του ώστε να προσπαθήσει να μπερδέψει τον προπονητή της αντιπάλου ΑΕΚ ή μήπως θέλησε να περιορίσει την… γκρίνια στου Ρέντη, μια και έξω από τη 18άδα προβλέπεται να μείνουν και «βαριά ονόματα», λόγω του περιορισμού των δύο παικτών που θα συμμετέχουν από την Κ20. Ο Σίλβα βέβαια έχει στην αποστολή και τέσσερις τερματοφύλακες (εκτός από τους Ρομπέρτο και Κατσιμήτρο συμμετέχουν και οι Καπίνο-Χουτεσιώτης), ενώ εύκολα θα μείνουν εκτός και οι Μπουχαλάκης-Κολοβός.

Αναλυτικά έχει επιλέξει τους Μποτία, Μπουχαλάκη, Καμπιάσο, Ντα Κόστα, Ντομίνγκες, Ντουρμάζ, Φορτούνη, Φουστέρ, Ερνάνι, Χουτεσιώτη, Ιντέγε, Καπίνο, Κασάμι, Κατσιμήτρο, Κολοβό, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Πάρντο, Πoυλίδο, Ρομπέρτο, Σαλίνο, Σεμπά, Σιόβα, Τσιμίκα, Βούρο και Ζντιέλαρ.

Μάρκο ΣίλβαΜάρκο Σίλβα | ΙΝΤΙΜΕ

Και αν η ενδεκάδα του Ολυμπιακού μοιάζει να είναι προβλέψιμη και να υπάρχουν αμφιβολίες για μία ή δύο θέσεις (Σιόβας ή Μποτία και Ερνάνι ή Πάρντο), εν τούτοις το πιο ενδιαφέρον της ιστορίας έχει να κάνει με το plan B που θα κρατήσει ο Πορτογάλος προπονητής στον πάγκο του.

Θα έχει τους Τσόρι Ντομίνγκες και Εστέμπαν Καμπιάσο σε αυτό το σχέδιο ή θα επιλέξει τους Ζντιέλαρ και Ντουρμάζ;

Θα επιδιώξει να «τιμήσει» το ένδοξο παρόν ή θα μας δείξει σκηνές από την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού;

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τακτικής είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο Σίλβα θα πρέπει να «ελευθερώσει» το παιχνίδι των Φορτούνη και Ιντέγε καθώς, όπως είδαμε στο μεγαλύτερο κομμάτι του δεύτερου γύρου στο πρωτάθλημα, όλες οι άμυνες επικέντρωναν το δικό τους σύστημα σε αυτούς τους δύο παίκτες και σε κάποια ματς ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν να βρει τους διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία.

Η επιλογή του Φουστέρ για τη δεξιά πτέρυγα ίσως να έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» έχει καλή παράδοση στους τελικούς, αλλά θα κρατήσει πίσω και τον Ντίντακ, τον αριστερό μπακ της ΑΕΚ τον οποίο θεωρεί επικίνδυνο ο Σίλβα για την αντεπίθεση της αντιπάλου του.

Υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να «αγοράσει χρόνο» στο παιχνίδι προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα της αγωνιστικής απραξίας του, ώστε να μπορέσει από ένα σημείο και μετά να επιβάλει τον δικό του ρυθμό στην αναμέτρηση.

Πέτρος ΜάνταλοςΠέτρος Μάνταλος | ΙΝΤΙΜΕ

Το γήπεδο θα δείξει για Μάνταλο

Πέντε χρόνια και 17 μέρες μετά την τελευταία της παρουσία σε τελικό Κυπέλλου και την κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στον Ατρόμητο, η ΑΕΚ έχει απόψε μπροστά της την πρόκληση του να συνδυάσει την επιστροφή της στην κανονικότητα με «κούπα».

Οι αγωνιστικοί συσχετισμοί από πολλές πλευρές δεν την ευνοούν, έχει και τα δικά της εσωτερικά, αλλά ο τελικός είναι ένα ματς.

Στον καθαρά αγωνιστικό τομέα τελικά η μόνη σοβαρή απουσία θα είναι ο Μπαρμπόσα λόγω της αποβολής του στην Τούμπα.

Ο Πέτρος Μάνταλος, αφού συμμετείχε στις προπονήσεις του Σαββατοκύριακου, χθες το πρωί έκανε υπέρηχο για τη διάταση στον δεξιό οπίσθιο μηριαίο και τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Για να λέμε όμως την αλήθεια για τον παίκτη που ακόμη και το Σάββατο παραπονέθηκε πως μετά τη συμμετοχή του σε μέρος του προγράμματος ένιωθε βαρύ το πόδι του, μόνο το γήπεδο θα δείξει την πραγματικότητα. Πάντως θα είναι παρών στην αρχική ενδεκάδα της ΑΕΚ.

Χωρίς εκπλήξεις

Το σχήμα του Μανωλά δεν αναμένεται να έχει εκπλήξεις. Είτε 4-2-3-1, είτε 4-3-3 η ενδεκάδα δείχνει να έχει «κλειδώσει» και, με μόνη διαφορά τον Μάνταλο αντί του Μπαρμπόσα, θα είναι η ίδια με το τελευταίο ματς πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ.

Ενδιαφέρον υπάρχει μόνο για το ποιοι θα είναι οι τέσσερις που θα δουν το ματς από την εξέδρα από τους 22 που πήρε στο ξενοδοχείο χθες βράδυ ο Στέλιος Μανωλάς.

Δεδομένου και του περιορισμού με τους νεαρούς, φαίνεται πως το «πικρό ποτήρι» θα πιουν οι Τζανετόπουλος, Σοϊλέδης, Πλατέλλας και ένας από τους Κορδέρο και Μπουονανότε, με τον Ισπανό να έχει λιγότερες πιθανότητες για την 18άδα σε σχέση με τον Αργεντινό.

(πηγή: Εφ.Συν.)

H ιστορία του κυπέλλου Ελλάδος

Η δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση στη χώρα μας, μετά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας (πρώην Α’ Εθνικής). Ξεκίνησε το 1931 και διεξάγεται με διακοπές μέχρι σήμερα. Πολυνίκης του θεσμού είναι ο Ολυμπιακός Πειραιώς με 27 κατακτήσεις.

H πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος έγινε το 1931 υπό την αιγίδα της ΕΠΟ, που είχε αναλάβει τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου από το 1926. Πήραν μέρος 17 ομάδες από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Ο τελικός έγινε στις 8 Νοεμβρίου 1931 στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Άρη Θεσσαλονίκης, με διαιτητή τον Σωτήρη Ασπρογέρακα, βετεράνο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και μετέπειτα διεθνή διαιτητή. Η ΑΕΚ νίκησε με 5-3 (2-2) και κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος.

Στην αρχή, το Κύπελλο γινόταν με ομάδες όλων των κατηγοριών και η συμμετοχή ήταν προαιρετική. Έτσι, πολλές φορές, εξαιτίας της απροθυμίας των συλλόγων, ο θεσμός δεν βρήκε ανταπόκριση και δεν τέλειωσε κανονικά ή δεν έγινε καθόλου, ιδιαίτερα τα προπολεμικά χρόνια. Πολύ αργότερα και με τη σταδιακή καθιέρωση του επαγγελματισμού στο ποδόσφαιρο, στη διοργάνωση συμμετείχαν μόνο οι ομάδες που διατηρούσαν τμήματα αμειβομένων ποδοσφαιριστών. Για τις ερασιτεχνικές ομάδες δημιουργήθηκε ξεχωριστή διοργάνωση το 1971, το Κύπελλο Ερασιτεχνών.

Το σύστημα διεξαγωγής δεν ήταν ενιαίο όλα αυτά τα χρόνια. Για ένα μεγάλο διάστημα, στην αρχική φάση του Κυπέλλου, δεν γινόταν κλήρωση, αλλά ορισμός, για να αποφεύγονται οι αναμετρήσεις μεταξύ των ισχυρών και δημοφιλών ομάδων. Μέχρι το 1965 αν δύο ομάδες αναδεικνύονταν ισόπαλες και μετά την παράταση, έδιναν και δεύτερο αγώνα. Από τη χρονιά αυτή κι εξαιτίας των επεισοδίων στον ημιτελικό αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού το 1964, μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα των 120 λεπτών γινόταν κλήρωση για το νικητή.

Έτυχε, μάλιστα, σε μία περίπτωση, το 1968-69, να κριθεί ο τελικός με κλήρωση. Στις 9 Ιουλίου 1969, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρήθηκαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη και μετά την ημίωρη παράταση παρέμειναν στο ισόπαλο 1-1. Στην κλήρωση που ακολούθησε στη σέντρα του γηπέδου, ο Παναθηναϊκός στάθηκε τυχερός και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος. Από την αμέσως επόμενη χρονιά καθιερώθηκε και στη χώρα μας η διαδικασία των πέναλτι.

Ο Ολυμπιακός είναι ο πολυνίκης της διοργάνωσης με 27 κύπελλα στην τροπαιοθήκη του και ακολουθούν ο Παναθηναϊκός με 18 και η ΑΕΚ με 14. Συνολικά, οι ομάδες τού τέως ΠΟΚ έχουν κατακτήσει τα 59 από τα 72 Κύπελλα Ελλάδος.

Το Κύπελλο Ελλάδος δεν έγινε ή διακόπηκε από το 1934 έως το 1938 για οικονομικούς λόγους, από το 1940 έως το 1946, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, το 1962 και το 1964, λόγω επεισοδίων και το 1966, επειδή δεν κατέβηκε ο Ολυμπιακός στον τελικό με την ΑΕΚ.

Στις 27 Ιουνίου 1962, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αναμετρήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο ελβετός διαιτητής Μελέ διέκοψε τον αγώνα στο 100ο λεπτό της παράτασης λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι είναι κανονισμένο για να επαναληφθεί ο αγώνας για εισπρακτικούς λόγους, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και αγώνας διακόπηκε. Η ΕΠΟ φοβούμενη παρόμοια επεισόδια δεν όρισε επαναληπτικό αγώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κυπελλούχος αυτή τη χρονιά.

Στις 17 Ιουνίου 1964, ο ημιτελικός αγώνας Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού διακόπηκε στο 115ο λεπτό της παράτασης. Εξαγριωμένοι φίλαθλοι και των δύο ομάδων, πιστεύοντας ότι ο αγώνας είναι «στημένος», κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 (Δομάζος - Νεοφώτιστος). Μετά την εξέλιξη αυτή, κυπελλούχος Ελλάδος ανακηρύχθηκε η ΑΕΚ, που είχε περάσει στον τελικό.

Στις 10 Ιουλίου 1966 ήταν προγραμματισμένος να γίνει οι τελικός μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι δεν κατέβηκαν στον τελικό, κατόπιν υπόδειξης του προπονητή τους Μάρτον Μπούκοβι, που θεώρησε ότι η ποδοσφαιρική περίοδος είχε «τραβήξει» αδικαιολόγητα.

 
 
 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)