to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:16 | 10.06.2016

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Να δημιουργήσουμε το όραμα της μεταμνημονιακής περιόδου

«Να ξαναδημιουργήσουμε όραμα και στόχους, διότι χωρίς αυτό καμιά κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει. Αυτό γίνεται όχι με λόγια, αλλά γίνεται με θεσμικές παρεμβάσεις, γίνεται με πραγματικές παρεμβάσεις σε αναπτυξιακή κατεύθυνση»


Η συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου στο Kontra Channel:

ΛΙΑΤΣΟΣ: Κάνουμε τη δουλειά μας όσο μπορούμε πιο καλά. Βεβαίως και με λάθη και με παραλείψεις, πολλές φορές, γιατί κάνω κι εγώ πάρα πολλά λάθη, αλλά ο στόχος μου είναι να είναι μια εκπομπή δημοκρατική και να ακούγεται η άποψη απ’ όλες τις πλευρές. Καλώς ήρθατε λοιπόν. Κυρία Γεροβασίλη είναι πολλά τα ζητήματα. Θέλω να ξεκινήσω με το Ελληνικό. Εμένα με έχει ενοχλήσει πάρα πολύ η ιστορία του Ελληνικού. Με πολύ μεγάλη χαρά άκουσα σήμερα τον κύριο Σπίρτζη, τον υπουργό Υποδομών, ο οποίος έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον REAL FM και είπε πως το τίμημα για το Ελληνικό έπρεπε να είναι στα 3 δις ευρώ. Αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός της πώλησης, της σύμβασης, αυτού του μνημονίου, που λέμε, ανάμεσα στο Δημόσιο, στο ΤΑΙΠΕΔ και τον επενδυτή έγινε από το κράτος και όχι από τον επενδυτή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο σχεδιασμός έγινε από τον επενδυτή και όχι από το κράτος.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο σχεδιασμός έγινε από τον επενδυτή και όχι από το κράτος, δηλαδή έγινε από τον κύριο Λάτση ο σχεδιασμός και όχι από το κράτος. Αυτό, δηλαδή, είναι τελείως εξωφρενικό, δεν ξέρω πως το ακούτε. Θα ήθελα το σχόλιό σας.  

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Και ότι το τίμημα των 915 εκατομμυρίων ευρώ και βέβαια είναι χαμηλό. Μπαίνει λέει θέμα γι’ αυτό; Γιατί δεν ρωτάτε τον εισαγγελέα, λέει, που κάνει έρευνα γι’ αυτό το θέμα. Θα ήθελα και την άποψή σας, γιατί θα σας πω κάτι. Αυτή η εκπομπή βασίζεται κυρίως στην επικοινωνία με τον κόσμο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Πολύ σημαντικό. Ο κόσμος έχει στενοχωρηθεί γιατί έχει ακούσει πάρα πολύ ωραία πράγματα από τον κύριο Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας γυρίσω λίγο πίσω, αλλά τώρα με την ευκαιρία που σας έχω απέναντί μου σας γυρίζω στη Θεσσαλονίκη του 2014, όλη αυτή την πολύ ωραία ομιλία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός, που είχε υποσχεθεί πάρα πολλά πράγματα και καταλάβαμε όσο περνούσε ο χρόνος ότι υπήρχαν φοβερές και μεγάλες δυσκολίες και δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν αυτά που μας είχε πει ο πρωθυπουργός. Ένα πεδίο ήταν και το Ελληνικό. Και έφτασε σήμερα η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτή τη συμφωνία με τον επενδυτή, στα τιμήματα αυτά και με μια συμφωνία την οποία θα τη δούμε. Ποια είναι η γνώμη σας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι όπως το περιγράφετε. Εγώ, όπως και οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε άνθρωποι που παλεύουμε χρόνια. Παλεύουμε χρόνια, χτίζουμε ιδέες, προσπαθούμε να παρέμβουμε, κυρίως στην κοινωνία, αλλά και στην πολιτική ζωή της χώρας και στο πολιτικό σύστημα και βρεθήκαμε φυσικά στο τιμόνι της κυβέρνησης από τον Γενάρη της περσινής χρονιάς.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είστε κυβέρνηση 16-17 μήνες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και βρεθήκαμε απέναντι σε διαμορφωμένες καταστάσεις, σε σκληρές καταστάσεις διαμορφωμένες όχι μόνο από το ντόπιο πολιτικό σύστημα, αλλά πια υπό την επιτροπεία των ξένων. Ως μια υπερχρεωμένη χώρα, με κακή οικονομία, μια πτωχευμένη χώρα, στα αλήθεια μια πτωχευμένη οικονομία. Το δίλημμα της Αριστεράς ήταν εάν θα μείνει αυτή να διαχειριστεί και να βγάλει την χώρα από αυτή την μεγάλη κρίση ή εάν θα κρατήσει την ‘αγνότητά’ της, τα οράματα της, κλπ και θα μείνει αμέτοχη απέξω να κριτικάρει. Η απάντηση δόθηκε. Δόθηκε και ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την Αριστερά, εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, έγινε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με τη συμμετοχή των Οικολόγων φυσικά, ως αξιόπιστο, ως πιο αξιόπιστο πολιτικό προσωπικό για να βγάλει τη χώρα από αυτή τη δυσκολία. Γιατί; Γιατί πιστεύει ότι η Αριστερά έχει στο DNA της, είναι και στο όραμά της, αλλά και στη φύση της, να κρατήσει την κοινωνία όρθια, διότι μας αφορά πρώτα η κοινωνία και έπειτα οι αριθμοί. Και αυτό αποδεικνύεται και σήμερα και νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αποδειχθεί και περισσότερο και από την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης, αλλά και στην πορεία νομίζω πως θα έχουμε μεγαλύτερο χώρο για να δράσουμε σ’ αυτό. Πάμε στο Ελληνικό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Θα μας θυμίσετε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό πριν από τον Γενάρη του 2015.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν απέναντι στην πώληση του Ελληνικού.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Έτσι μπράβο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως και συμμετείχε στις συζητήσεις για την κατάρτιση ενός οραματικού σχεδίου για το Ελληνικό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ήσασταν κάθετα αντίθετοι στην πώληση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Θυμάμαι τη δέσμευση -διορθώστε με εάν κάνω λάθος, που δεν κάνω λάθος- της κυρίας Δούρου που έλεγε ότι δεν πρόκειται να πωληθεί το Ελληνικό.  

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα ήταν όλων μας.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ήταν όλων σας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν όλων μας, βεβαίως, δεν το αρνείται κανείς αυτό. Όπως και πολλά άλλα πράγματα.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Τι άλλαξε λοιπόν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας πω. Όταν φτάσαμε λοιπόν να απαντήσουμε σ’ αυτό το δίλημμα στις περσινές εκλογές, μάλλον πριν από τις εκλογές, όταν βρεθήκαμε μπροστά στο πακέτο Γιούνκερ, το θυμάστε, στην πρόταση «ή το παίρνετε ή χάνεστε από τον χάρτη ως χώρα», ήρθε ένα δημοψήφισμα, στη συνέχεια υπογράφηκε μια συμφωνία, χωρίς, όμως, το πακέτο Γιούνκερ.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Το μνημόνιο εννοείτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το μνημόνιο εννοώ.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Αυτό το έχετε ξεπεράσει, το ψυχολογικό; Να το λέτε μνημόνιο ή συμφωνία ή τρόικα, θεσμοί, κλπ. Γιατί άλλαξε και το λεξιλόγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα ήθελα να μην σας μιλήσω με ψυχολογικούς όρους. Όχι πως στον κάθε άνθρωπο δεν είναι σεβαστό αυτό. Και σε μένα προσωπικά ισχύουν όλα αυτά, αλλά νομίζω ότι δεν είναι χρήσιμο για την κουβέντα μας.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Όχι, γιατί είναι μνημόνιο, είναι σαφώς ένα μνημόνιο και πολύ σκληρό μνημόνιο. Γι’ αυτό το λέω.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς βρεθήκαμε με τη χώρα να πηγαίνει στον γκρεμό και εκεί έπρεπε να κάνουμε την επιλογή μας και την κάναμε. Στη συνέχεια , λοιπόν, έγινε αυτή η ειλικρινής αλλαγή, στροφή –όπως θέλετε πείτε το- ρεαλισμό, ευθύνη, έχει πολλές λέξεις για να το χαρακτηρίσουμε αυτό. Είπαμε στον ελληνικό λαό  ότι πάμε σε εκλογές, δεν ήρθαμε ως αντιμνημονιακοί και μετά σας θυμίζω Ζάππεια, ΝΔ, σας θυμίζω άλλους που είπαν άλλα ψέματα και συνέχιζαν, χωρίς εκλογές. Εμείς είπαμε, λοιπόν, αφού συνέβη αυτό, αφού άλλαξε το περιβάλλον, αλλάζουμε κι εμείς. Αυτό θα έπρεπε να μπει πάλι στη λαϊκή ετυμηγορία. Κι έτσι και κάναμε, προκειμένου να έχουμε τη δημοκρατική  νομιμοποίηση.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Μήπως ήσασταν λίγο απροετοίμαστοι; Ο ΣΥΡΙΖΑ μήπως ήταν λίγο απροετοίμαστος; Δηλαδή, άλλα μας λέγατε και ξαφνικά βρεθήκατε σε μία κατάσταση μπροστά, λες και δεν είχατε καθόλου ανάγνωση της γεωγραφίας του χώρου, τι σημαίνει Σόιμπλε, τι σημαίνει Μέρκελ, τι σημαίνει τρόικα, τι σημαίνει ΔΝΤ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι. Όχι, τα ξέραμε, γιατί τα αντιπαλεύαμε. Προφανώς ξέραμε.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Αλλά ηττηθήκατε σε αυτό. Στη διαπραγμάτευση ηττηθήκατε, γι’ αυτό συρθήκατε σε μνημόνιο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ότι υπήρξε μία περίοδος διαπραγμάτευσης, κατά την οποία έχουν γίνει και αυτοκριτική και αναλύσεις, ότι έγιναν και λάθη φυσικά, βάλαμε κάποιο στόχο ότι θα πετυχαίναμε εκείνη τη στιγμή περισσότερο, ωστόσο δεν το καταφέραμε και φτάσαμε στη στιγμή εκείνη που μας είπαν «ή το παίρνετε αυτό ή φεύγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Από την Ευρωζώνη κυρίως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από την Ευρωζώνη.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Αυτός ήταν ο εκβιασμός τότε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτός ήταν ο εκβιασμός και απέναντι στον εκβιασμό αυτόν σταθήκαμε, κατά την άποψή μου, με εθνική ευθύνη και αποδοχή του ρόλου, τον οποίο είχαμε εκείνη τη στιγμή, ανεξάρτητα αν αυτό μας βολεύει ή δεν μας βολεύει. Εδώ, ξέρετε, κύριε Λιάτσο, δεν ερχόμαστε για να εκφράσουμε ο καθένας αυτό που του συμβαίνει, αν στενοχωριέται ή λυπάται, αν του αρέσει ή δεν του αρέσει. Εδώ έχεις μια ευθύνη. Έχεις κατέβει στις εκλογές, έχεις ζητήσει από τον ελληνικό λαό να τον εκπροσωπήσεις, ο ελληνικός λαός σου είπε «εκπροσώπησέ με». Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο θα κινηθείς παρακάτω. Και μόνον αυτό.  

ΛΙΑΤΣΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, αν για την πορεία των πραγμάτων, όπως τα είδαν όλοι οι Έλληνες, έχει ευθύνη προσωπικά ο κύριος Τσίπρας, για την πορεία, εννοώ, όταν πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση, την πορεία του οκταμήνου μέχρι την υπογραφή του μνημονίου. Έχει ένα μερίδιο ευθύνης ο Πρωθυπουργός;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φαντάζομαι ότι αυτά είναι τα αυτονόητα.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι τα αυτονόητα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι τα αυτονόητα, ότι όταν κάποιος κάνει κριτική, εμείς, ξέρετε, κάνουμε κριτική, κάνουμε και αυτοκριτική. Και εμείς, ξέρετε, το έχουμε αυτό: Κάνουμε και αυτοκριτική, η οποία είναι και πολύ καλός μας σύμβουλος. Θα πρέπει οι συζητήσεις να γίνονται χωρίς ταμπού.   

ΛΙΑΤΣΟΣ: Πολύ σωστό, συμφωνώ απολύτως σε αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και επίσης δεν πρέπει να διαμορφώνουμε, μέσα από έναν διάλογο, πολιτικούς, οι οποίοι μιλάνε ξύλινη γλώσσα, χωρίς να ολοκληρώνουν τη σκέψη, χωρίς να μπορούν να δώσουν να καταλάβει και ο άλλος τι εννοούν και γιατί και τα τσιτάτα θα πρέπει να εκλείψουν.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Πολύ σωστά. Τον ξύλινο πολιτικό λόγο τον έχουμε βαρεθεί. Εμείς θέλουμε άμεσες απαντήσεις, καθαρό λόγο για να καταλαβαίνουμε πώς σκέφτεστε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κόσμος είναι κουρασμένος από πολλά, δεν αντέχει και αυτό. Και αυτό, ξέρετε, διαβρώνει και ψυχές, συνειδήσεις και διαβρώνει και την πολιτική ζωή και τη χαλάει. Αυτό δεν μας βοηθάει. Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον κινούμαστε και γίνεται μία πολιτική τέτοιου τύπου, μια επικοινωνιακή τακτική τέτοιου τύπου, η οποία είναι, αν όχι αποδοτική, θα τη χαρακτήριζα και επικίνδυνη. Με πολλά παραδείγματα όλο αυτό. Εδώ, λοιπόν, να τελειώσουμε με το Ελληνικό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Με το Ελληνικό να τελειώσετε, γιατί έχω πολλά θέματα να σας ρωτήσω.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, για να μην φανεί ότι μένει στο κενό. Προφανώς, λοιπόν, βρεθήκαμε μπροστά σε μια συμφωνία, η οποία είναι δομημένη, κατασκευασμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς αναλάβαμε να το τελειώσουμε. Εκεί, λοιπόν, ξαναμπήκαμε και ξαναμπήκαμε με διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο. Υπήρχε ανάδοχος, διότι είχαν συμβεί όλα αυτά, είχαν συμβεί από πριν.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι πράγματι ότι ήταν δέσμευση Σαμαρά-Βενιζέλου η σύμβαση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και ήταν και προαπαιτούμενο. Έχουμε επιλέξει, λοιπόν, θα φτάσουμε, θα υλοποιήσουμε τα προαπαιτούμενα, έχουμε αποδεχθεί αυτή τη δέσμευση, θα υλοποιήσουμε τα προαπαιτούμενα, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό. Τι κάναμε, λοιπόν, εκεί;

ΛΙΑΤΣΟΣ: Αυτό συνέβη και στα αεροδρόμια;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Και στα αεροδρόμια, μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τι κάναμε, λοιπόν, εκεί; Προσπαθήσαμε, παλέψαμε και με την ανάδοχη εταιρεία ξαναδιαπραγματευτήκαμε και πραγματικά ήρθαν όροι, οι οποίοι είναι πολύ καλύτεροι, σχετικά με την αρχική σύμβαση.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσο για το τίμημα, εκεί, νομίζω, το είπε ο ίδιος ο Σπίρτζης αυτό, προφανώς δεν είναι το τίμημα αυτό που θα έπρεπε και έτσι οι μεν εκτιμητές μίλησαν για τα 2 δις, πιθανόν να είναι και παραπάνω…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Θυμάμαι, πριν από χρόνια, μιλάγαμε για 5 δις.  

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κύριος Σπίρτζης είναι και πιο αρμόδιος σ’  αυτό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Τα ξέρει από το ΤΕΕ, αλλά παλιότερα μιλάγανε για 5 δις ότι είναι το Ελληνικό και μάλιστα λέγανε ότι θα το δίναμε και κοψοχρονιά, αυτά λέγανε πριν από 7-8 χρόνια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν και αλλιώς τα οικονομικά δεδομένα.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι, ήταν μια άλλη κατάσταση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν μια άλλη κατάσταση εντελώς, ήταν εποχή μεγαλύτερης ευδαιμονίας. Εν πάση περιπτώσει…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο κόσμος θα βρει δουλειά στο Ελληνικό; Ακούω τον κύριο Πιτσιόρλα πολύ αισιόδοξο, 70.000-80.000 θέσεις εργασίας. Αυτό, βέβαια, είναι στη θεωρία, είναι στο «μπλα-μπλα», δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή είναι μια σύμβαση κατά την οποία υπεγράφη το μνημόνιο κατανόησης και ολοκληρώνεται η διαδικασία των υπογραφών, νομίζω, στις 16 Νοεμβρίου.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ακριβώς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι εκεί υπάρχουν βήματα ακόμα, μέσα από τα οποία θα ξεδιπλωθεί, θα μάθουμε και πιο πολλά πράγματα. Εκείνο, όμως, που πρέπει να πούμε είναι -στην προηγούμενη συζήτηση που είχατε εδώ στο πάνελ και είχα την ευκαιρία να παρακολουθώ- ότι όσον αφορά τον ελεύθερο χώρο, αυτός αυξήθηκε, οι κοινόχρηστες επενδύσεις κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν αυξηθεί κατά 1,2 δις…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Βελτιώσατε την προηγούμενη κατάσταση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …ανοιχτή παραλία, ανοιχτό το όλο έργο στην κοινωνία, μείωση συντελεστών δόμησης.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Καζίνο θα γίνει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το ξέρω, δεν το ξέρω το σημείο αυτό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Εσείς, ως Ελληνίδα που αγαπάτε την πατρίδα σας, το βλέπετε λογικό να έχουμε καζίνο στην Πάρνηθα, καζίνο στο Λουτράκι και να έχουμε και καζίνο στο Ελληνικό; Θα το επιτρέψει ο κύριος Τσίπρας αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Χωρίς να είμαι πολύ βέβαιη σε αυτό, πιστεύω ότι υπάρχει στην προηγούμενη συμφωνία.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Για να γίνει καζίνο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς, χωρίς να είμαι απολύτως βέβαιη για τον όρο, αλλά αυτό που γνωρίζω μέχρι τώρα είναι ότι είναι έτσι. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά νομίζω ότι είναι έτσι, πάντως θα το ξανασυζητήσουμε. Πετύχαμε, λοιπόν, να βελτιώσουμε τους όρους και τι κάναμε; Είχαμε δύο επιλογές: η μια επιλογή ήταν να διαπραγματευθούμε το τίμημα και η άλλη επιλογή ήταν να διαπραγματευθούμε όλα αυτά τα οποία συζητάμε. Το τίμημα, όπως ξέρετε, αν υποθέσουμε ότι παίρναμε μερικά εκατομμύρια παραπάνω, θα πήγαιναν στους δανειστές…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Όλο πάει στο χρέος αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όλο τι τίμημα πάει στο χρέος, ενώ τα έργα μένουν εδώ. Επιλέξαμε, λοιπόν, τη δεύτερη οδό, γιατί, όπως ξέρετε, ακολουθούμε μια τακτική, δηλαδή φέραμε εμπροσθοβαρώς το μνημόνιο. Το 80% της συμφωνίας του καλοκαιριού έχει ήδη τελειώσει μέχρι εδώ. Αλλά και εμπροσθοβαρώς φέρνουμε χρήματα στην πραγματική οικονομία, στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να βρεθούμε σε ρυθμούς τέτοιους που να αντιστρέψουμε το κλίμα.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Σε ρυθμούς ανάπτυξης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτός είναι ο στόχος και γι΄αυτό ακολουθούμε αυτή την τακτική.  Παραπάνω επενδύσεις και εμπροσθοβαρώς.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Θα δούμε αν θα διαψευσθείτε και πάλι, διότι εγώ άκουγα, για παράδειγμα, την πολύ αγαπητή μου, την κυρία Κατσέλη, αλλά και τον κύριο Τσακαλώτο να λέει ότι για τα capital controls – σας δίνω ένα παράδειγμα που αφορά την αγορά και όλους μας πλέον – τον Ιούνιο θα είχαν αρθεί. Αυτό πήγε παραπέρα τώρα. Επίσης, ακούμε τον ΟΟΣΑ  να μας λέει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και ακούμε και την Eurostat που μιλάει για ανάπτυξη το 2017 στο 2,7%.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι  προσωπικές μας  υποθέσεις αυτές, εσείς τα λέτε και είναι έτσι.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Εγώ σας λέω από πού βγαίνουν αυτά τα στοιχεία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε επιδείξει την μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με το τι αναμενόταν για τη χρονιά που πέρασε. Μην το ξεχνάμε και αυτό. Πήγαν καλύτερα τα έσοδα και γι αυτό έχουμε ξεπεράσει την προσδοκία και για το πρωτογενές πλεόνασμα που είχαμε υποχρέωση για αυτή τη χρονιά.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει δέσμευση για μετά το 2018 για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης, είναι σημαντικά αυτά που έρχονται τα τελευταία 24ωρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ακούσαμε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, τον κύριο Κερέ, χθες, να ταυτίζεται με τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και να μιλάει για άμεση ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους. Είναι η πρώτη φορά που το κάνει, ομολογεί δημοσίως η ΕΚΤ ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους. Από εκεί και πέρα, όμως, πέρα από αυτό όλο το πλαίσιο της γενικής…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να πούμε, όμως, και λίγο πώς φτάσαμε σε αυτό, ότι και αυτό είναι προϊόν της σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία ξεκίνησε το προηγούμενο οκτάμηνο και που είχε και τα αρνητικά του και συνεχίστηκε και σε όλη αυτή την περίοδο και φτάσαμε εδώ. Για μας, το θυμάστε, βασικός μας στόχος ήταν σε αυτή τη διαπραγμάτευση να πετύχουμε ρύθμιση, να πετύχουμε απομείωση ,όπως θέλετε, πείτε το, του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ξέροντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία, οποιοδήποτε μνημόνιο με τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα και με τέτοιο μεγάλο δανεισμό δεν θα έβγαινε.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν θα μας έβγαζε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και αυτό ήταν στην καρδιά της πολιτικής μας και των στόχων μας και βλέπουμε ότι γίνεται. Αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να καταγραφεί τι έγινε, δηλαδή, σε σχέση με προηγούμενες κυβερνήσεις.
Και έχει σημασία να θυμίσουμε οτι έλεγαν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και πήγαιναν στη συζήτηση με αυτό το δεδομένο.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το θέμα συζητιέται πλέον, πάνω στο τραπέζι υπάρχει το θέμα του χρέους, είναι σημαντικό πάρα πολύ και το καταλαβαίνουμε όλοι. Από την άλλη, όμως, πέρα από αυτές τις συζητήσεις για την οικονομία και τα λοιπά που γίνονται στα διάφορα σαλόνια τα πολιτικά και τα οικονομικά, εδώ έχουμε αριθμούς, δείκτες και την καθημερινότητα, αγαπητή κυρία Γεροβασίλη, η οποία είναι αμείλικτη η καθημερινότητα. Μιλάμε για την ανεργία. Είχαμε μία πτώση, βέβαια, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015 με τον φετινό Μάρτιο κοντά στο 1,6 κάτω, αλλά μιλάμε για περίπου 1.200.000 άτομα, 1.200.000 ανέργους καταγεγραμμένους, δεν μιλάω για την άλλη την ανεργία. Μιλάω επίσης για 50% ανεργία στους νέους από 15 μέχρι 25 ετών, στο 50,4% είναι η ανεργία εκεί και μιλάμε ακόμα ότι έχουμε τρομακτικά στοιχεία για την ακραία φτώχεια στην Ελλάδα: Το 15% του ελληνικού πληθυσμού -λέει η σχετική έρευνα- ζει με 182 ευρώ τον μήνα, τρία εκατομμύρια Έλληνες είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το τελευταίο 16μηνο δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική πρόοδος στους βασικούς τομείς που είναι η ανεργία και η φτώχεια στην Ελλάδα.  

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συμφωνήσω απολύτως με τις διαπιστώσεις σας. Βεβαίως δεν έχει υπάρξει μία ουσιαστική πρόοδος, ωστόσο έχει καταγραφεί μία τάση μικρή, δηλαδή σταθεροποίηση και μία μικρή μείωση της ανεργίας.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ελάχιστη στην ανεργία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι κάτι το οποίο ικανοποιεί προφανώς κανέναν. Ωστόσο, λέγαμε ότι θέλουμε να περάσουμε στη σταθεροποίηση και να αρχίσουμε να χτίζουμε πώνω σε αυτό. Είναι πρώτη φορά που δεν ανεβαίνει  όπως τα προηγούμενα χρόνια διαρκώς η ανεργία. Αυτό είναι ένα σημείο που το κρατάμε, χωρίς να είμαστε ικανοποιημένοι, επαναλαμβάνω. Διότι αυτό που είπατε και εσείς είναι σημαντικό, η καθημερινότητα, η ζωή του καθένα που είναι αμείλικτη  είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε και εκεί στοχεύουμε: Στην καθημερινότητα του κάθε Έλληνα. Συνεπώς, ο στόχος μας είναι να αντιστραφεί γρήγορα, όσο γρηγορότερα γίνεται, το τοπίο. Ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι ασφαλώς η ανεργία. Και όταν μιλάμε για την οικονομία, στόχος μας είναι η ανάπτυξη που θα μειώσει την ανεργία.  

ΛΙΑΤΣΟΣ: Κατά τη γνώμη σας, πότε θα δει έτσι μία χαραμάδα ελπίδας, αισιοδοξίας η Ελληνίδα και ο Έλληνας για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει; Εσείς μας φέρατε και ένα πακέτο τρομερό τώρα με τους έμμεσους φόρους, με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% που επέμεναν, βέβαια, οι δανειστές και τα λοιπά και οι έμμεσοι φόροι, όπως ξέρετε, κυρίως δεν πλήττουν την Εκάλη και τους Ομίλους, πλήττουν την καθημερινότητα, τον καθημερινό Έλληνα, τον μεσαίο και τον φτωχό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οριζοντίως. Και εκεί παλέψαμε πολύ…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Πότε βλέπετε να αρχίσει λίγο να βελτιώνεται η κατάσταση, να μειωθούν λίγο οι φόροι; Εφόσον μειωθούν λίγο οι φόροι, θα κινηθεί καλύτερα η αγορά και θα έχουμε μείωση στις τιμές. Πότε το βλέπετε αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όταν λέμε ότι βλέπουμε την αντιστροφή του κλίματος εντός του 2016, σημαίνει ότι πραγματικά δεν είναι κάτι που αύριο το πρωί βελτιώνει αυτομάτως την καθημερινότητα του πολίτη. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Εμείς παλεύουμε πολύ για το συντομότερο. Η εκτίμηση η δική μου είναι ότι από το φθινόπωρο και μετά -ήδη έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική ψυχολογία…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Στην αγορά λέτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στην αγορά, αλλά και στους πολίτες.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Λέτε ότι έχει ήδη διαμορφωθεί…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ το εισπράττω αυτό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Εγώ δεν το εισπράττω, ότι έχει διαμορφωθεί διαφορετική ψυχολογία. Το αντίθετο. Εγώ ακούω μεγάλη μουρμούρα από τον κόσμο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μουρμούρα ακούω και εγώ, βεβαίως και κριτική.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Από τον κόσμο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ωστόσο, το κλείσιμο της αξιολόγησης και το ότι πραγματικά ξεκινάμε γρήγορα, ας πούμε με τα χρήματα στην πραγματική οικονομία, τα οποία χρωστάει το ελληνικό δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά είναι δις στην πραγματική οικονομία και γρήγορα. Υπάρχουν λόγοι, δηλαδή, για να αντιστραφεί ένα κλίμα, τουλάχιστον στο ψυχολογικό του κομμάτι που και αυτό είναι σημαντικό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κόσμος είναι άλλο να αισθάνεται ότι δεν θα του συμβεί τίποτα και είναι άλλο να αισθάνεται ότι το πιθανότερο είναι να του συμβεί.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Έρχονται πακέτα μηνυμάτων για την κυρία Γεροβασίλη και ευχαριστώ πάρα πολύ τους τηλεθεατές που μας παρακολουθούν.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να ολοκληρώσω λίγο.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ολοκληρώστε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς ξέρουμε ότι είμαστε εδώ για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να μιλήσουμε κύριε Λιάτσο, για την καινούρια Ελλάδα και για ποια Ελλάδα θέλουμε. Η Ελλάδα τελείωσε με τη μεταπολιτευτική περίοδο. Είναι στη μνημονιακή περίοδο, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε το όραμα της μεταμνημονιακής περιόδου και να ξαναδημιουργήσουμε όραμα και στόχους, διότι χωρίς αυτό καμιά κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει. Αυτό γίνεται όχι με λόγια, αλλά γίνεται με θεσμικές παρεμβάσεις, γίνεται με πραγματικές παρεμβάσεις σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνει ότι η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής στο έργο της, ότι ο Πρωθυπουργός, γενικώς, είναι ένας Πρωθυπουργός αναποτελεσματικός. Το λέω με κομψό τρόπο, γιατί ακούγονται διάφορα στη Βουλή και εμείς οι δημοσιογράφοι παρακολουθούμε τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή σε επίπεδο Πρωθυπουργού και Αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πολλές φορές…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μένετε με το στόμα ανοιχτό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Μένουμε με το στόμα ανοιχτό. Λέμε, πώς μιλάνε έτσι αυτοί οι άνθρωποι; Ξέρετε, δεν αρέσει πολύ αυτό το πράγμα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι από τις δύο πλευρές.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Και ο κύριος Τσίπρας όταν θέλει «να τα χώσει», «τα χώνει».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τον λαϊκισμό, δεν το ακολουθήσαμε, κύριε Λιάτσο, παρόλο τον θυμό μας, δεν το κάνουμε. Και δεν το κάνουμε, γιατί την πολιτική ζωή δεν μπορούμε να την δηλητηριάζουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο κύριος Μητσοτάκης ζητάει εδώ και τώρα να φύγει «η ανεπαρκής και ανύπαρκτη κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα» -έτσι τη χαρακτηρίζει- και θέλει εκλογές εδώ και τώρα. Εσείς πιστεύετε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αστείο σενάριο.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι αστείο σενάριο αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχθούν ότι δεν βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν το έχουν χωνέψει -λέτε- αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Από την πρώτη στιγμή μέχρι και πρόσφατα, μέχρι και πριν λίγες μέρες δηλαδή, μέχρι να αρχίσουν να πείθονται ότι δεν γίνεται αλλιώς και θα κλείσει η αξιολόγηση, επένδυσαν στο ότι η κυβέρνηση αυτή θα πέσει, κυρίως, γιατί δεν τη θέλουν οι ξένοι και δεν θα μας κάνουν τα χατίρια. Και σας θυμίζω δηλώσεις τους, του στιλ «τους ανέχονται πολύ», «προκλητικά τους ανέχονται οι ξένοι». Δεν μπόρεσαν να το διανοηθούν. Και στη συνέχεια, τι έκαναν; Άρχισαν να κάνουν μια προσωπική αποδόμηση ή μάλλον προσπάθησαν να κάνουν προσωπική αποδόμηση του ίδιου του Πρωθυπουργού, να προσβάλλουν  το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, να αποδομούν έναν-έναν προσωπικά τους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης με όποιον τρόπο μπορούσαν. Και ο τρόπος είναι ένας: Ξεκινάει μια «κίτρινη» εφημερίδα το πρωί από πολύ νωρίς, φτιάχνει ένα γεγονός που συνήθως είναι κάτι που έγινε και είναι διαστρεβλωμένο, μεγεθυμένο και με διάφορους  τρόπους περιποιημένο. Στη συνέχεια ακολουθεί μία δήλωση από τη ΝΔ, έπονται το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επ’ αυτού και μέχρι να φτάσουμε στα βραδινά δελτία ειδήσεων, αυτά έχουν γίνει μεγάλοι τίτλοι, κενοί περιεχομένου.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διαβάζουμε όλοι άρθρα. Διαβάζουμε άρθρα με έναν τίτλο τεράστιο και άμα διαβάσεις το περιεχόμενο, δεν έχει τίποτα από κάτω που να ταιριάζει με τον τίτλο.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Τα media είναι εναντίον σας, λέτε; Τα media γενικώς στην Ελλάδα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατά κύριο λόγο.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Κατά κύριο λόγο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μας πειράζει το «εναντίον μας». Καθόλου δεν μας πειράζει αυτό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δηλητηριάζει, όμως, την πολιτική ζωή. Όταν χρησιμοποιούνται χαρακτηρισμοί για τον Πρωθυπουργό μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο αυτού του τύπου, μακριά από κανόνες δεοντολογίας και ηθικής.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Δώστε μας ένα παράδειγμα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: «Αλήτες», «ψεύτες» και πολλά άλλα τα οποία δεν θα ήθελα…

ΛΙΑΤΣΟΣ: «Αλήτες», «ψεύτες» και τα λοιπά, «άχρηστοι», «φύγετε», «επικίνδυνοι» και τέτοια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά είναι τα κομψά που λέτε. Υπάρχουν και χαρακτηρισμοί που εγώ δεν θα ήθελα να τους βάλω στη δική μας συζήτηση. Ωστόσο, είναι απαράδεκτοι. Παρακολούθησα πριν και τον κύριο Κουμουτσάκο, που ήταν προηγουμένως στο κανάλι σας…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Στον κύριο Μάκη Κουρή και στον κύριο Σωτήρη Ξενάκη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ωστόσο, διαβάζοντας τις δηλώσεις που γίνονται καθημερινά, το λεξιλόγιο είναι εντελώς άλλο. Τι σας θυμίζουν; Ότι αυτό…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Εσείς έχετε βεντέτα με τον κύριο Κουμουτσάκο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεντέτα δεν έχω με κανέναν. Ούτε με τον κύριο Κουμουτσάκο. Εγώ έκανα πολιτική κριτική χωρίς ύβρεις και στον κύριο Κουμουτσάκο και στον κύριο Σαμαρά και εισέπραξα δύο μηνύσεις για την πολιτική κριτική,. Δηλαδή, αν οι ύβρεις που έχουν ειπωθεί προς το πρόσωπό μου, προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, προς υπουργούς και τα λοιπά, τα βάζαμε στην ποινική διαδικασία, κάποιοι τώρα θα έπρεπε να είναι, πώς να σας πω…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Εκλογές πότε θα έχουμε; Πότε θα γίνουν εκλογές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκλογές θα γίνουν το 2019. Όπως προβλέπεται.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Στο τέλος της τετραετίας, λέτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως προβλέπεται.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές. Έχει κυβέρνηση…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Θα αντέξει η κυβέρνηση με 153; Θα αντέξει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση είναι για τα δύσκολα. Οι 153 είναι για τα δύσκολα. Έχουμε δρόμο και τώρα ξεκινάει μια άλλη πορεία για τη χώρα. Σύντομα θα αποτυπωθούν όλα αυτά και με θεσμικές αλλαγές, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος, με σχέδιο…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Άμα, όμως, ο κόσμος δεν δει την οικονομία να αναθερμαίνεται και δεν δει να γεννιούνται θέσεις εργασίας και τα λοιπά, ο κόσμος δεν έχει άλλη υπομονή, ξέρετε. Δεν έχει υπομονή ο κόσμος.  

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το νοιώθω και το ξέρω πάρα πολύ καλά. Είμαι βουλευτής επαρχίας, έχω επαφή στενή με τον κόσμο,  ακόμα και τηλεφωνική όταν οι υποχρεώσεις με κρατούν πολύ στην Αθήνα. Δεν είμαι μακριά από την κοινωνία. Και επίσης, δεν φεύγει κανείς από την κοινωνία μέσα σε μερικούς μήνες. Δεν έφυγα από την κοινωνία, επειδή έγινα Κυβερνητική Εκπρόσωπος.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Πολύ δύσκολη θέση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προσπαθώ για το καλύτερο. Εδώ, όμως, μου έκανε εντύπωση κάτι που άκουσα πριν από τον κύριο Κουμουτσάκο, εδώ στο κανάλι σας. Άκουσα το τέλος το οποίο ήταν συγκλονιστικό. Όταν ρωτήθηκε για τον εκλογικό νόμο, η απάντηση ήταν «δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος», «δεν θα αφήσουμε τον Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μια τέτοια νίκη». Αυτό είναι συγκλονιστικό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Τώρα, μιας και το λέτε, εντάξει, ο Κουμουτσάκος ας λέει ό,τι θέλει. Ο εκλογικός νόμος αλλάζει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν πτοούμεθα από την απειλή ότι δεν θα αλλάξει, δεν είναι εκεί το θέμα μας.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Τον αλλάζετε, πάντως, τον εκλογικό νόμο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το θέμα μας είναι ότι ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ο εκλογικός νόμος χρειάζεται αλλαγή, η ΝΔ προκειμένου…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι αυτό που λέγατε παλιά, «απλή και ανόθευτη αναλογική»; Αυτό θα γίνει; Ή θα έχουμε μία imitation κατάσταση πάλι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας απαντήσω αμέσως, αφού ολοκληρώσω αυτό που έλεγα προηγουμένως. Προκειμένου, λοιπόν, να μην συμβεί κάτι καλό για τον τόπο που αυτό θα χρεωθεί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είπε ότι «εγώ δεν θα το κάνω». Με αυτό το επιχείρημα. Ήταν συγκλονιστικό που το άκουσα. Ομολογουμένως ήταν πολύ ειλικρινής ο κύριος Κουμουτσάκος. Χαίρομαι που ήταν ειλικρινής, γιατί συνήθως δεν έχουμε τόση μεγάλη ειλικρίνεια. Κρύβουμε ό,τι θέλουμε και ό,τι μας βολεύει.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Για πείτε μας, να μείνουμε στην ουσία: Θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Έχει δώσει εντολή ο κύριος Τσίπρας, απ’ ό,τι ξέρω, στον υπουργό τον κύριο Κουρουμπλή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για τον εκλογικό νόμο: Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία, έχει δώσει οδηγίες ο Πρωθυπουργός στον κύριο Κουρουμπλή να κάνει κάποιες επεξεργασίες. Στη συνέχεια,  θα ακολουθήσει μια συζήτηση στα κυβερνητικά και τα κομματικά δικά μας όργανα, ούτως ώστε να κατατεθεί από μέρους μας μια ολοκληρωμένη πρόταση σε δημόσιο διάλογο, σε ευρύ διάλογο, διάλογο με τα πολιτικά κόμματα. Διότι είναι απαραίτητος ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα. Και θα δούμε τι θα κάνει εδώ η ΝΔ.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ποιο είναι το όνειρό σας, δηλαδή, ποιο είναι το όραμά σας για τον εκλογικό νόμο; Είναι απλή και ανόθευτη αναλογική;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Απλή αναλογική.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Δηλαδή λέμε ψήφος και κανονικά ή με bonus και μέσα τέτοια πράγματα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Απλή αναλογική. Συζητούνται κάποιες προτάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται μια σταθερότητα στα κυβερνητικά σχήματα.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή είναι η συζήτησή μας.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Η οποία θα ολοκληρωθεί πότε; Τέλος Ιουνίου; Τέλος Ιουλίου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξέρουμε, όμως, ότι σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα ξετυλιχθεί όλος αυτός ο διάλογος. Γιατί; Διότι πρέπει να είμαστε πολύ μακριά, πολύ μακριά -επαναλαμβάνω- από εκλογές. Γιατί πρέπει να συζητήσουμε και τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία είναι μακρύτερης, βεβαίως, διάρκειας.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Μπορείτε να εξηγήσετε στον κόσμο που μας βλέπει, γιατί είπατε εσείς μία λέξη και ξεκίνησε πολύ μεγάλη κουβέντα μετά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ποια ήταν η λέξη;

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είπατε για «δημοψήφισμα».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τι είπα εγώ για «δημοψήφισμα»;

ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν είπατε. Τι είπατε ακριβώς;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας πω. Με ρώτησε ο δημοσιογράφος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο briefing, «κυρία Γεροβασίλη, υπάρχουν και σκέψεις για δημοψήφισμα στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση;» και είπα ότι δεν έχουμε συζητήσει, δεν έχουμε αποφασίσει τίποτα, δεν μπορώ να σας το αποκλείσω. Αυτή ήταν η απάντηση.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι, έτσι απαντήσατε εσείς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς έτσι.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Και πώς μεταφράστηκε ότι είπατε εσείς…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό μεταφράστηκε ότι εγώ είπα ότι με δημοψήφισμα θα αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αν είναι δυνατόν. Το Σύνταγμα έχει όρους για το πώς αλλάζει…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Και το 110 άρθρο του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο. Το έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό από το 2011 σε άρθρο που έχει γράψει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τη συζήτηση για τα δημοψηφίσματα, επίσης δεν θα την κάνουμε με ταμπού, κύριε Λιάτσο.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Γιατί να την κάνετε με ταμπού;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ποιος είπε ότι δεν πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα για ζητήματα σημαντικά;

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ασφαλώς να γίνονται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως και θα γίνονται. Αν χρειαστεί, αν κριθεί ότι πρέπει να ερωτηθεί ο λαός όχι για το Σύνταγμα, όχι για τη συνταγματική αναθεώρηση αυτή καθαυτή, αυτή θα γίνει με όρους Συντάγματος…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Άρα, εσείς ποτέ δεν είπατε «δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος». Δεν το είπατε ποτέ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το είπα ποτέ αυτό. Είναι το γνωστό ότι όταν εγώ είπα ότι «δεν αποκλείεται το δημοψήφισμα» σε μια διεύρυνση του διαλόγου με την κοινωνία, για να διατυπώσει άποψη του κόσμου για μερικά σημαντικά ζητήματα, εν όψει μεγάλων αλλαγών. Ξέρετε, σε αυτό που σας είπα και πριν το σχέδιο, δηλαδή ότι περνάμε σε μια άλλη Ελλάδα, πρέπει να φτιάξουμε την Ελλάδα του 2021 και το Σύνταγμα του 2021, διακόσια χρόνια από το 1821. Η χώρα αυτή έχει brand name. Πρέπει να διατηρήσουμε, να διευρύνουμε το brand name που λέγεται Δημοκρατία και Ελευθερία.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, μην το καταστρέψετε. Δηλαδή, με τις πολιτικές εννοώ, γενικώς το λέω. Κοιτάξτε, να μην καταστραφεί το brand name. Έχετε δίκιο ότι υπάρχει brand name.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα μείνουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, να διαχειριστούμε την υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση, αλλά ταυτοχρόνως θα πρέπει να προχωρήσουμε τη χώρα μπροστά και θα το κάνουμε.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ακούστε ένα μήνυμα: Είναι ο φίλος μας, ο κύριος Ηλίας, από τον Χολαργό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλησπέρα στον κύριο Ηλία.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Το μήνυμα έχει ως εξής: «Εγώ με τη γυναίκα μου είμαστε άποροι. Δεν έχουμε κανένα εισόδημα. Ζούμε από την Εκκλησία και από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Δεν αντέχουμε να ζούμε άλλο έτσι».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συμφωνήσω απολύτως.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ξέρετε πόσος κόσμος κάθε βράδυ μου στέλνει παρόμοια μηνύματα με αυτό που έστειλε τώρα ο φίλος μας, ο  κύριος Ηλίας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως αντιλαμβανόμαστε, για τα νούμερα που μιλήσαμε πριν για την ανεργία…

ΛΙΑΤΣΟΣ: …και την ακραία φτώχεια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …και την ακραία φτώχεια, αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους ερχόμαστε σήμερα με ό,τι μπορέσαμε να περάσουμε σε πόρους, στη στήριξη αυτών των ανθρώπων, από το ρεύμα, από την επιδότηση… απ’ όποια δομή μπορέσαμε να κάνουμε…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Εννοείτε για το 15%, τη μείωση που έγινε στη ΔΕΗ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εννοούσα τις προηγούμενες ρυθμίσεις που έχουμε κάνει για τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τη μείωση στη ΔΕΗ. Αυτούς τους ανθρώπους παλεύουμε να τους κρατήσουμε όρθιους.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Η κυρία Ελένη από τα Μέγαρα σας λέει ότι έπαιρνε 570 ευρώ σύνταξη, κυρία Γεροβασίλη, έτσι μας λέει η κυρία Ελένη από τα Μέγαρα και συνεχίζει «μου κόψατε 30 ευρώ μαζεμένα». Ξέρετε τα 30 ευρώ από τα 570 ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εννοεί, φαντάζομαι, την περυσινή μείωση του Σεπτεμβρίου.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Και τώρα έχουμε ψαλίδι και στις επικουρικές.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι σε αυτά τα τόσο χαμηλά εισοδήματα.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, κύριες και επικουρικές εγώ δεν καταλαβαίνω, κοιτάω τι μπαίνει στην τσέπη του καθενός. Αυτό δεν έχει σημασία;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Όμως, από τις κύριες συντάξεις δεν μειώθηκε τίποτα. Και κύριες και επικουρικές μαζί μέχρι 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.170 ευρώ καθαρά  δεν πειράζεται τίποτα. Και θα το δει αυτό ο κόσμος, γιατί δεν το πιστεύει ότι δεν έχουν πειραχτεί αυτά τα νούμερα. Δεν το πιστεύει ο κόσμος, γιατί έχει γίνει μία τεράστια προπαγάνδα ότι ήρθε η καταστροφή. Δεν ήρθε η καταστροφή. Παλέψαμε ακριβώς γι’ αυτό. Δηλαδή, να στηρίξουμε τους άνεργους, τους ανθρώπους με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, διότι αυτοί που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, προφανώς, θα το αντέξουν μέχρι να ανακάμψει η χώρα.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σ’ αυτό. Ξέρετε, όταν ο άλλος χάνει το εισόδημά του, δεν είναι το εισόδημα μόνο που χάνεται, χάνεται η αξιοπρέπειά του. Εμείς δεν θέλουμε τους Έλληνες πολίτες να έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Αλίμονο!

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το θεωρούμε πολύ σημαντικό για τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτούς τους ρυθμούς που σας περιγράφω, για να χτυπήσουμε τι; Την ανεργία.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Πείτε μας κάτι: Ο Πρωθυπουργός, απ’ ό,τι ξέρω κι εγώ, είναι προβληματισμένος με ορισμένους κυβερνητικούς τομείς και έχει υπάρξει συζήτηση επί συζητήσεων στο Μαξίμου για ανασχηματισμό. Θέλω να μας πείτε, δηλαδή να πείτε στον κόσμο, εάν θα υπάρξει ανασχηματισμός και εάν ναι, πότε περίπου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω το εξής: Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Καμία συζήτηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …ούτε συζητήσεις επί συζητήσεων στο Μαξίμου. Γιατί για συζητήσεις επί συζητήσεων διαβάζω στις εφημερίδες.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Εμείς οι δημοσιογράφοι, τα ονειρευόμαστε εμείς!

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σενάριο μέσα σε άλλα σενάρια. Δεν είναι κακό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Τότε να την κάνω έτσι την ερώτηση: Χρειάζεται ανασχηματισμός ή κατά τη γνώμη σας εσείς έχετε εικόνα ότι…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι αρμοδιότητά μου να το κρίνω αυτό. Αυτό θα το κρίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τοποθετεί υπουργούς, τους κρίνει και όταν κρίνει ο ίδιος προχωράει σε ανασχηματισμό. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, όλοι ξέρουμε -και εγώ σε αυτή τη θέση που είμαι, αλλά και άλλοι υπουργοί- από την πρώτη στιγμή, από τον Σεπτέμβριο έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός και είπε ότι «σε κάποιους μήνες θα κριθείτε».

ΛΙΑΤΣΟΣ: Κρίνεστε όλοι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εντάξει, κρινόμαστε όλοι, και έτσι είναι. Και ξέρετε ότι το σημαντικότερο είναι πως κρινόμαστε από τον κόσμο. Ο καθένας μας κρίνεται από τον κόσμο και για την αποδοτικότητά και για όλα. Περιμένει ο κόσμος να δει έργο από τον καθένα μας. Οι ανασχηματισμοί έρχονται για να βελτιώσουν καταστάσεις. Οι ανασχηματισμοί είναι υγιής κατάσταση.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι υγιής κατάσταση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κανένας δεν είναι μόνιμος. Σε καμία καρέκλα, ούτε πρέπει να είναι, ούτε να αισθάνεται έτσι.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει πάρει την κατηφόρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον άλλοτε κραταιό ΣΥΡΙΖΑ του 35% - 36% στο 15%. Δηλαδή ότι έχει χάσει περίπου 20 μονάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνει άλματα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι και αυτός στο 25%. Και με τέτοια δυσκολία και με τέτοιο προβληματισμό στον κόσμο και τα λοιπά, θα περίμενε κανείς, η Αξιωματική Αντιπολίτευση να έχει κάνει πιο πάνω νούμερα. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι είστε στο 15% και ότι η παράσταση νίκης είναι συντριπτική υπέρ της ΝΔ; Είναι στο 50% και κάτι και η παράσταση νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 19%.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατ’ αρχάς, να σας πω για τις δημοσκοπήσεις…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Αν τις πιστεύετε ή όχι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν τις πιστεύω, να σας το πω από τώρα.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι, αλλά τις διαβάζετε, όμως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τις διαβάζω όλες.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Και εγώ το ίδιο κάνω.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και θα σας πω και γιατί δεν τις πιστεύω. Διότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια καμία δημοσκόπηση δεν προσέγγισε εκλογικό αποτέλεσμα ούτε δύο ώρες πριν.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γι’ αυτό δεν τις πιστεύω. Χάθηκε η αξιοπιστία. Όμως, θα πρέπει να την επανακτήσουν, γιατί είναι απαραίτητο εργαλείο και χρήσιμο. Θα πρέπει και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να φροντίσουν να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους. Αυτό το αφήνουμε, όμως, γιατί δεν είναι δική μου δουλειά, έτσι κι αλλιώς, αλλά σας λέω την προσωπική μου άποψη. Όμως, τι; Εγώ σε κάθε δημοσκόπηση διαβάζω πολύ αναλυτικά τα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία είναι εργαλεία.

ΛΙΑΤΣΟΣ:  Ναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διότι και εσείς ξέρετε ότι όταν εμφανίζεται ποσοστό 55% που δεν θέλει να απαντήσει…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι αλήθεια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Και πρέπει να πω κι αυτό που δεν το είπα: Υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο, καταγεγραμμένο ποσοστό αναποφάσιστων, στο 30%.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι 55% είναι. Έχω δει και άλλες δημοσκοπήσεις.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Τις «κρυφές» που λέτε εσείς, που βλέπετε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και άλλες δημοσκοπήσεις. Είναι μέχρι 55%. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και πιστεύω ότι είναι δύο πράγματα. ΄Ετσι κι αλλιώς έχει αλλάξει η στάση των πολιτών απέναντι…

ΛΙΑΤΣΟΣ: …στις δημοσκοπήσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …στα ερωτήματα, δηλαδή.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Εσείς δεν βλέπετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζορίζεται, πάντως;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Έτσι, αυτό να το πούμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στην πραγματικότητα ζούμε.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ζορίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ασφαλώς. Όταν δεν έχουμε τα αποτελέσματα, αυτά που λέγαμε, που αλλάζουν την πραγματική ζωή. Βεβαίως και έρχεται μία φθορά στο κυβερνών κόμμα, δεν το αρνείται κανείς. Εδώ, λοιπόν, και αυτό το βλέπουμε, και βλέπουμε όμως ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είπαν «φεύγω και πάω στη ΝΔ», δεν είπαν «πάω σε άλλο κόμμα», είναι εκεί και περιμένουν. Το ότι είναι εκεί και περιμένουν, σημαίνει ότι δεν έχει χαθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση, υπάρχει ακόμη.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Δηλαδή, με ανοχή περιμένουν.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει ακόμη. Και εμείς, προσωπικά πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα αυτό θα αντιστραφεί και δημοσκοπικά. Διαβάζω τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

ΛΙΑΤΣΟΣ:  Αυτό θα κριθεί από τη δική σας αποτελεσματικότητα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και βλέπω ότι η δική μας πολιτική, αυτό που χτίζουμε και σχεδιάζουμε, βασίζεται ακριβώς εκεί.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Υπάρχει θέμα Φίλη στη κυβέρνηση, στο Μαξίμου, τον οποίο Νίκο Φίλη θα τον έχω τη Δευτέρα για δύο ώρες εδώ ζωντανό. Υπάρχει θέμα Φίλη στη κυβέρνηση; Γιατί διαβάζω πολλά πράγματα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ουδείς άδειασε κανέναν, όπως διαβάζω από το πρωί.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Το Μαξίμου άδειασε τον κ. Φίλη. Το Μαξίμου αδειάζει τον κ. Φίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι. Ο κ. Φίλης…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Να πω γιατί συζητάμε. Έκανε μια δήλωση ο κ. Φίλης για το κίνημα «Παραιτηθείτε», και είπε ότι κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής και το Μαξίμου μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους – εσείς και άλλα στελέχη του Μαξίμου -  και είπατε ότι αυτές είναι προσωπικές απόψεις του κ. Φίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να πω εγώ τι είπε ο κ. Φίλης;  Ο κ. Φίλης είπε αυτό αλλά είπε και άλλα μαζί. Ερμήνευσε τι είναι αυτό το κίνημα, ποιος το υποκινεί και γιατί…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ακροδεξιοί.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το χαρακτήρισε ως «κίνημα  κατσαρόλας». Μίλησε για τη Νέα Δημοκρατία και ακροδεξιές παρεκκλίσεις του συγκεκριμένου κινήματος …

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ότι έχει ακροδεξιά κατεύθυνση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μίλησε για διάφορα. Έκανε την εκτίμησή του για αυτό. Ο καθένας, προφανώς, είναι ελεύθερος να διαδηλώνει, τα είπε ταυτόχρονα όλα αυτά, τα οποία έχουν αποκοπεί. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εδώ είναι …

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι διαστρέβλωση, λέτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη έκφραση. Ναι, ξέρουμε όλοι ότι δεν τολμάμε να πούμε μια φράση διότι απομονώνεται και γίνεται το θέμα της ημέρας και των δελτίων. Αλλά η ουσία είναι άλλη. Βεβαίως, μπορεί να μην χρειαζόταν να πει την έκφραση για να μην στραφεί το ενδιαφέρον προς τα εκεί. Αλλά μέχρι εκεί. Και να σας πω και κάτι άλλο; Δεν είδα, όμως, σήμερα  που ο κ. Φίλης  αυτές τις ημέρες κάνει τον μεγάλο διάλογο για την παιδεία και  έρχονται αλλαγές στα σχολεία, σημαντικές αλλαγές σε άλλη κατεύθυνση, αυτό δεν το είδα στον δημόσιο διάλογο. Να το πούμε αυτό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι γεγονός ότι πυροβολείται ο κ. Φίλης τον τελευταίο καιρό. Έχει στοχοποιηθεί τον τελευταίο καιρό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πυροβολείται ο κ. Φίλης, σήμερα. Πριν από λίγες μέρες πυροβολούσαν άλλον…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Λέει πράγματα που κεντρίζουν λίγο τον κόσμο. Ο καθένας έχει τις απόψεις του.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο καθένας έχει τον τρόπο που εκφράζεται. Σημασία έχει τι λέει. Αν αυτά που λέει ενδιαφέρουν ή δεν ενδιαφέρουν. Και αν αυτός ο άνθρωπος παλεύει για να γίνουν αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που είναι αναγκαίες. Έχει ανοίξει τον διάλογο με την κοινωνία, με φορείς και νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία απέχει, όπως δήλωσε, διότι λέει ότι δεν χρειάζονται οι διάλογοι. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι όλη η επικοινωνιακή τακτική του αποδομούμε πρόσωπα για να αποδομήσουμε  την κυβέρνηση και να δημιουργήσουμε εικόνα ακυβερνησίας στη χώρα και κυβέρνηση που καταρρέει, δεν υφίσταται.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ποιοι το κάνουν αυτό; Ποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εικόνα ακυβερνησίας στη χώρα; Η Νέα Δημοκρατία, λέτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η Νέα Δημοκρατία και βεβαίως έρχονται από πίσω το ΠΑΣΟΚ,  συνεπικουρεί και το ΠΟΤΑΜΙ. Όταν λένε «παραιτηθείτε», «αλήτες, λωποδύτες, ψεύτες» και δεν ξέρω εγώ, τι άλλο. Και ποιοι το λένε. Είναι απίστευτο. Σαν να μην έχει μνήμη, ο ελληνικός λαός, να μην καταλαβαίνει τι έχει συμβεί εδώ.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ήθελα να σας πω,  τι έχει πει σήμερα ο κ. Βούτσης, ο κ. Σκουρλέτης, ο κ. Κατρούγκαλος και η κυρία Σβίγγου, η οποία είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ξεκάθαρη απάντηση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σεβόμαστε απεριόριστα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.

ΛΙΑΤΣΟΣ: …το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι αναφαίρετο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Χρειάζεται να το δηλώσουμε, κύριε Λιάτσο, αυτό; Η Αριστερά, πόσα να δηλώσει σε αυτή τη χώρα; Η Αριστερά με αίμα έχει πληρώσει τα δικαιώματα  αυτά. Λέτε να τα ξεχάσαμε όλα επειδή γίναμε κυβέρνηση σε ένα χρόνο; Έτσι αλλάζει το DNA  των ανθρώπων,  και της ιδεολογίας τους και της ψυχής τους; Για κάποιους ενδεχομένως.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο κ. Σκουρλέτης λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια σε όσους θέλουν να διαμαρτύρονται, ο αγαπητός Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Βούτσης λέει ότι ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του, έτσι απάντησε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά, ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι κινήσεις «τύπου κατσαρόλας», όπως αυτή, προφανώς, έχουν συνταγματική προστασία. Απλώς είναι λίγο παράδοξο αυτοί που στην πραγματικότητα έχουν ένα πρόβλημα με τη λέξη «λαός» - όχι όμως με τη λέξη «λαϊκισμός»- να κατεβαίνουν τώρα σε κάτι που, προφανώς, όταν το έβλεπαν στις πλατείες με τους αγανακτισμένους το οίκτιραν και ένοιωθαν κάποιου είδους ανατριχίλα. Και από εκεί και πέρα έχουμε τη Νέα Δημοκρατία να ζητά την παραίτηση του Νίκου Φίλη. Το ΠΑΣΟΚ λέει «η ανοησία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα». Ο κ. Θεοδωράκης λέει ότι «δεν μπορεί να κατηγορεί για αυτά που ο ίδιος έκανε». Και ο κ. Φίλης απάντησε «εγώ, δεν θα κάνω τη χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν πρόκειται να παραιτηθώ».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό έλειπε. Να παραιτηθεί κάποιος υπουργός της κυβέρνησής μας, επειδή το έχει ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης.

ΛΙΑΤΣΟΣ: «Δεν κάνω δώρο  στον κ. Μητσοτάκη την παραίτησή μου», λέει.  

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό έλλειπε.  Αυτό, νομίζω, ότι είναι αυτονόητο.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Άρα, μας λέτε, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Φίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είπα την άποψή μου, νομίζω, αναλυτικά. Και αυτά όλα που διαβάσατε, όλα μαζί, φτιάχνουν μια εικόνα σαν την άποψη την οποία σας εξέφρασα πριν.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Υπάρχει καμία συζήτηση, ή υπήρξε καμία συζήτηση για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ της κυρίας Γεννηματά και το ΠΟΤΑΜΙ του κυρίου Σταύρου Θεοδωράκη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν υπήρξε ποτέ.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Βλέπετε να υπάρχει ανάγκη για συνεργασίες πέρα από τους Ανεξάρτητους ΄Ελληνες που συνεργάζεστε, το οποίο είναι ένα δεξιό κόμμα και μάλιστα πολλοί λένε ότι είναι πέρα από το δεξιό κόμμα, το χώρο τον κεντροδεξιό  της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά, αποδεικνύονται.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Εάν υπάρχει ανάγκη, αν εσείς κρίνετε ότι υπάρχει ανάγκη, αυτή την περίοδο, να υπάρχει μια οικουμενικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Να συζητά ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με άλλα κόμματα για να υπάρχει ευρύτερη στήριξη σε αποφάσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η οικουμενικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθίσουμε όλοι στις καρέκλες. Εδώ η Νέα Δημοκρατία δεν θα έρθει να συζητήσει για τον εκλογικό νόμο. Το δήλωσαν πριν. Για ποια συνεργασία μετά θα μιλήσουμε; Σας θυμίζω ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είχε γίνει με αφορμή το Ασφαλιστικό το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ έβαλαν θέμα να συζητηθεί ο εκλογικός νόμος. Και βεβαίως, είπε ο Πρωθυπουργός από τότε  ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξουμε τη συζήτηση του εκλογικού νόμου. Πράγμα το οποίο γίνεται. Θα δούμε, λοιπόν, τι στάση θα κρατήσει απέναντι σε αυτό ο καθένας. Υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση, υπάρχει ανάγκη για στήριξη εθνικών πολιτικών, ίσως περισσότερο από ποτέ. Ωστόσο, ξέρετε,  δεν έχουμε πολιτικό σύστημα για να συνεργαστούμε.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν έχετε πολιτικό σύστημα να συνεργαστείτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω, γιατί. Η μεν Νέα Δημοκρατία έχει γίνει «παραιτηθείτε, παραιτηθείτε» αφού δεν μπόρεσε να πέσουμε,  δεν μας έριξαν οι ξένοι, δεν πέσαμε από τα προβλήματα, δεν διασπάστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε ο σεισμός ο λοιμός ο καταποντισμός, σου λέει τώρα, ‘παραιτηθείτε, γιατί δεν γίνεται αλλιώς’. Προφανώς, ούτε αυτό θα γίνει. Και το ξέρουν και οι ίδιοι. Και απορώ, πώς επιλέγουν μια τέτοια αντιπολιτευτική στρατηγική, διότι, τελικά, αυτό δημιουργεί αντιπολιτευτικό, στρατηγικό αδιέξοδο.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Τι απαντάτε στο ερώτημα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία δεν έχουν μεγάλες διαφορές διότι και οι δύο εκτελούν μνημόνια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι για αυτό. Να σας εξηγήσω. Τα μνημόνια είναι δεδομένα. Όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν δεδομένα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας μιλώ για το τώρα. Σας μιλώ  για την πραγματικότητα από τον Σεπτέμβρη και μετά. Θέλετε να μιλήσουμε για παλαιότερα, μπορώ ευχαρίστως.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Όχι. Για τώρα. Για τώρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μπορώ, ευχαρίστως, να σας πω και για παλαιότερα

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ας αφήσουμε το παρελθόν.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω το εξής, γιατί ακούω και τις συζητήσεις για το παρελθόν, να το αφήσουμε.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Μα,  απογοητεύτηκε πολύς κόσμος. Γιατί άλλα λέγατε και άλλα είδαμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξέρετε, γιατί δεν πρέπει  να αφήσουμε το παρελθόν που είναι χρήσιμο να το έχουμε για το μέλλον;  Όχι μόνο τη μνήμη που αυτή είναι απαραίτητη, έτσι και αλλιώς. Γιατί, κύριο Λιάτσο, ήρθε η οικονομική κρίση, πάνε πια  6 χρόνια, ακολουθήθηκαν οι μνημονιακές πολιτικές, βεβαίως, οι οποίες  δεν ήταν και οι καλύτερες συνταγές. Ωστόσο, γιατί κατευθείαν κατέρρευσε η χώρα και ποιος έχει ευθύνη  για αυτό, όταν έφθασε η οικονομική κρίση; Διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τι έκαναν; Δεν έφτιαξαν σχέδιο για τη χώρα. Ποτέ. Πήγαν και ενίσχυσαν ό,τι παραγωγικό υπήρχε ασχέτως αν αυτό έφτιαχνε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο. Δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο. Με αποτέλεσμα,  μόλις εμφανίστηκε η κρίση η παραγωγική βάση της χώρας διαλύθηκε. Είμαστε εδώ για να τη ξαναφτιάξουμε.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Είμαστε πάρα πολύ ευάλωτοι, αυτό λέτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, γιατί. Για αυτούς τους λόγους. Αυτές είναι οι ευθύνες. Εγώ δεν λέω για ευθύνες γενικώς.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Θα συμφωνήσουμε σε αυτό, ότι ήταν κακές οι πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό πρέπει να το θυμηθούμε. Γιατί; Γιατί εμείς τώρα έχουμε την ευθύνη να φτιάξουμε  άλλο μοντέλο. Να φτιάξουμε άλλο μοντέλο που να είναι…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι, αλλά εσείς κάνετε ακριβώς αυτά που έκανε η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, μνημόνιο η Νέα Δημοκρατία, μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει,  τώρα. Βλέπετε, τι ενδιαφέρον έχει η κουβέντα μαζί σας απόψε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ελπίζω.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Και αξιολογούνται οι απαντήσεις σας. Αυτό έχει σημασία.  Και σε σχέση με αυτό που λέτε ότι θα γίνει στο μέλλον. Σας βλέπω αισιόδοξη πολύ. Εγώ χαίρομαι που είστε αισιόδοξη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Το παρελθόν το χρειάζομαι για εφαλτήριο, κύριε Λιάτσο. Το παρελθόν, τις αναλύσεις τις χρειάζομαι για να πάμε μπροστά. Εγώ αντιλαμβάνομαι όλη τη πραγματικότητα. Στις διαπιστώσεις, στο τι μας συμβαίνει, δεν θα διαφωνήσει κανείς.  Αλλά για εμάς που σήμερα είμαστε στη κυβέρνηση, οφείλουμε να πούμε τι θα κάνουμε για να μην ισχύσει σε λίγο διάστημα και πόσο σύντομα θα αρχίσουμε να βελτιώνουμε τη κατάσταση.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Η κυρία Αργυρώ από την Ηλιούπολη σας καλησπερίζει και σας λέει «σας ψηφίσαμε, σας εμπιστευτήκαμε, αλλά μας φλομώσατε στο ψέμα. Πείτε μας την αλήθεια, θα το εκτιμήσουμε». Προσέξτε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουμε πει κανένα ψέμα.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν έχετε πει κανένα ψέμα. Ναι, αλλά όταν λες άλλα πριν και άλλα μετά, είναι διαφορετική κατάσταση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξηγώ ότι στις 25 του Γενάρη της περσινής χρονιάς, πολιτευτήκαμε με ένα πρόγραμμα. Αυτό δεν μας βγήκε και φτάσαμε στο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι ξαναμπήκαμε στη λαϊκή…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Αναγκαστική προσγείωση στην πραγματικότητα, δηλαδή. Αυτό είναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μπορώ να σας το αναλύσω και αυτό, αλλά θα μας πάρει πολύ χρόνο.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Όχι, δεν χρειάζεται, αλλά θέλω να μου απαντήσετε στο προηγούμενο

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τι είπαμε στον λαό; Δε είπαμε ψέμα, μνημόνιο του είπαμε. Επαναλαμβάνω: Μνημόνιο είπαμε στις 20 Γενάρη για την κυρία που με ρώτησε. Μνημόνιο είπαμε στις 20 του Σεπτέμβρη και μας είπε ο ελληνικός λαός «εσείς θα μας βγάλετε απ΄ αυτό». Αυτό κάνουμε. Αυτό απαντώ στην κυρία και αυτός είναι ο στόχος μας. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις γι αυτό και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό. Χρειαζόμαστε επανάκτηση της εμπιστοσύνης, το αντιλαμβάνομαι κι εγώ, δηλαδή ο κόσμος να αισθανθεί, αλλά σύντομα θα είναι αντιληπτό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ακούστε μήνυμα από την κυρία Φωτεινή από τη Χαλκιδική: «Γιατί δεν κάνατε δημοψήφισμα και μας παραδώσατε 99 χρόνια με το υπερταμείο, δηλαδή στους Γερμανούς». Αλλά γιατί δεν κάνατε δημοψήφισμα για ένα τόσο θέμα με το υπερταμείο για 99 χρόνια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε κάνει εκλογές και το έχουμε συζητήσει στις εκλογές αυτό το κομμάτι του μνημονίου. Αλλά να πούμε λίγο γι αυτό, γιατί είναι σημαντικό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Πολύ σημαντικό. Για 99 χρόνια, δεν είναι ζόρικο αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι επενδύσεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό και το ξέρετε. Οι επενδύσεις είναι τα 99 χρόνια…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Εμένα μου ακούγεται πολύ κακό πράγμα, 99 χρόνια είναι ένας αιώνας…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να πάμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πόσα χρόνια είναι συζήτηση αυτό; Εγώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Πολλά χρόνια..

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:… από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου λέμε ότι στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τι έλειπε; Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εδώ λοιπόν έχουμε δυο πράγματα. Υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Να σας διακόψω λίγο, μισό λεπτό. Ας πούμε ότι το συζητάμε και έχετε δίκιο σε ορισμένα επιχειρήματα όσον αφορά τα 14 αεροδρόμια και το Ελληνικό, ότι ήταν υποχρεώσεις του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Θα κριθείτε πάρα πολύ αυστηρά από δω και πέρα για το πώς θα διαχειριστείτε τη δημόσια περιουσία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Ένα λεπτό να το ξεδιαλύνουμε: Ότι μένει στο ΤΑΙΠΕΔ είναι κομμάτι της συμφωνίας προς ιδιωτικοποίηση. Στο ΤΑΙΠΕΔ. Δεν έχει καμία σχέση το ΤΑΙΠΕΔ με το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Αυτό που επίσης κερδίσαμε μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι να μην είναι τύπου ΤΑΙΠΕΔ το Ταμείο της Δημόσιας Περιουσίας, δηλαδή «πουλάω», αλλά «αξιοποιώ». Φτάσαμε, λοιπόν, κοντά στο ζητούμενο που λέει ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία μέσω της αξιοποίησης της ελληνικής περιουσίας. Και εδώ θα κριθούμε στους όρους που θα προχωρήσουμε παρακάτω. Ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ. Επαναλαμβάνω, για να μην το μπερδεύει και ο κόσμος, γιατί εγώ  το έχω δει – το μπερδεύουν.  

ΛΙΑΤΣΟΣ: Το μπερδεύει ο κόσμος, αλλά εγώ νομίζω ότι όταν αρχίζει η κουβέντα το καταλαβαίνουμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει σημασία να το δούμε αυτό. Ότι για το ΤΑΙΠΕΔ, είναι αυτό που θα εφαρμόσει τη συμφωνία του καλοκαιριού στις ιδιωτικοποιήσεις – και θα γίνει, όπως έγινε και με τα αεροδρόμια…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Και με την αξιοποίηση, είναι άλλο πράγμα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η αξιοποίηση… Και δεν πρόκειται περί ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου- η αντιπολίτευση το λέει αυτό  για να τρομοκρατήσει τον κόσμο, στο ίδιο πακέτο είναι.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Όταν δίνεις τόσα χρόνια δημόσια περιουσία, 99 χρόνια…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα την δώσεις εκεί που θα την αξιοποιήσουν. Ξέρετε ότι μια επένδυση, θα θυμάστε καλά, τα ξέρετε καλά, στους νόμους  της αγοράς ότι όταν κάτι πάει να σου αποδώσει μέσο και μακροπρόθεσμα, προφανώς έχει και μια χρονική διάρκεια η σύμβαση που κάνεις για την αξιοποίηση ενός συγκεκριμένου…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Ακούστε τι λέει ο κύριος Δημήτρης από την Κηφισιά: Για ποιο λόγο τα κόκκινα δάνεια πωλούνται στα ξένα funds με 20% ή 25% τελική τιμή και δεν πωλούνται με την ίδια τιμή στους δανειολήπτες. Αυτό είναι πολύ σοβαρό ερώτημα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όλα τα ερωτήματα είναι σοβαρά. Ξέρετε γιατί; Γιατί υπάρχουν ερωτήματα λογικής. Όμως, έλα που η οικονομία και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία κινείται με άλλους όρους. Και πολύ συχνά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν απλή λογική. Εδώ, λοιπόν, πραγματικά είναι έτσι. Τα funds δεν θα πάρουν τα δάνεια στην τιμή τους, στην αξία τους αλλά χαμηλότερη, προκειμένου και αυτοί να κερδίσουν. Και εδώ γίνεται όλη αυτή η συζήτηση.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Και γιατί να μην τα πάρουμε εμείς που χρωστάμε και να τα πάρουμε στην τιμή που παίρνουν τα funds, αυτό σας λέει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα αν δεν ήμασταν αυτή η χώρα που είμαστε με τα μνημόνιά μας, προφανώς θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Είναι ενταγμένα στο ίδιο σύστημα όλα αυτά τα ζητήματα που συζητάμε και τα προαπαιτούμενα των μνημονίων. Και εδώ τι κάναμε; Παλέψαμε πάλι πολύ και για τους όρους αυτών των funds, γιατί αυτό το 20% και το 25% δεν είναι κάτι που ισχύει, δεν έχουν οριστικοποιηθεί αυτά. Διότι εδώ φτιάξαμε δικλείδες ασφαλείας, αυτό παλέψαμε και φτιάξαμε δικλείδες ασφαλείας για τον τρόπο διαχείρισης αυτών των δανείων ούτως ώστε να μην είναι εις βάρος του δανειολήπτη, να μην τον επιβαρύνει. Και ταυτοχρόνως για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, έρχεται η συζήτηση με τη μείωση και του δανεισμού τους  δίνεται η δυνατότητα αυτή τη φορά  – το νομοθετήσαμε αυτό. Επομένως μέσα σε όλο αυτό το τοπίο υπάρχουν και θετικά σημεία, τα οποία να μην ξεχνάμε. Έχει σημασία, για να μην αισθανόμαστε ότι καταστραφήκαμε.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Επειδή έχουμε την άλλη αξιολόγηση το φθινόπωρο: εργασιακές σχέσεις, συλλογική διαπραγμάτευση, λοκάουτ κλπ. Ποια είναι η θέση σας; Και άκουσα  τον απόλυτα επιθετικό και κατηγορηματικό τρόπο   με τον οποίο απαντήσατε στον κύριο Μητσοτάκη, ότι αυτός είναι που έκλεισε Οργανισμούς, τη Δημοτική Αστυνομία…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά έγιναν, αυτά δεν τα υποθέτω εγώ.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Αυτά έγιναν, είναι η αλήθεια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κριτική μου στη Ν.Δ βασίζεται σε πράξεις, δεν βασίζεται σε δημοσιεύματα. Εμείς είμαστε άνθρωποι άλλης λογικής. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει κριθεί για τις επιλογές του. Οι επιλογές του ήταν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες και εξακολουθούν να είναι. Σας θυμίζω τη συνέντευξη που έδωσε όταν πήγε στην Αμερική, στο ΔΝΤ. Αναγκάστηκαν μετά από πολύ καιρό και είπαν – είπε και ο ίδιος – ότι οι απολύσεις ήταν λάθος. Ήταν οι απολύσεις, ήταν η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, σχολικών φυλάκων, έκλεισαν οι τεχνικές σχολές, απειλήθηκε κόσμος από εκεί, μπήκε σε διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα ήταν κάτι που ερχόταν κάθε μέρα, έμπαιναν ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες σε διαθεσιμότητα. Αυτά έχουν γίνει. Η λογική δεν άλλαξε ξαφνικά, το DNA της Ν.Δ, στο τι εννοεί μεταρρύθμιση.  Δεν  αλλάζουν ξαφνικά αυτά. Και τι εννοεί μείωση του κόστους των δημοσίων δαπανών. Διότι δεν μιλάει για τις δημόσιες δαπάνες πως θα μειώσουμε τα ενοίκια και αν εννοούσε αυτό, θα το είχε ήδη κάνει.  

ΛΙΑΤΣΟΣ:  Τι εννοεί; Θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα έχουν την ευκαιρία. Δεν θα συμβεί αυτό. Εγώ λοιπόν προκάλεσα, αλλά δεν πήρα ακόμη μια απάντηση, αν η ΝΔ θα παλέψει στο πλάι της κυβέρνησης με στήριξη στη μάχη για τα εργασιακά ή θα είναι απέναντι, θα υπονομεύει όπως…

ΛΙΑΤΣΟΣ: Λένε θα πάτε σε εκλογές την άνοιξη του 2017, έτσι λένε

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτοί ελπίζουν. Ελπίζω σε κάποια στιγμή ότι θα κουραστούν, να το πάρουν απόφαση ότι εκλογές δεν θα γίνουν τότε, αλλά θα γίνουν το 2019 και να αποφασίσουν να αλλάξουν τακτική  και να συνεισφέρουν στο εθνικό συμφέρον. Ελπίζω να συμβεί αυτό.

ΛΙΑΤΣΟΣ: Να σας ευχαριστήσω γι αυτή τη συνέντευξη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.







 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)