to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 01.11.2014

πηγή: skai.gr

Οικονομία

Οικονομικό Παρατηρητήριο της Γαλλίας: Η Ευρωζώνη «πρόβλημα» για την παγκόσμια οικονομία

Ο ειδικός πιστεύει ότι η ευρωζώνη λειτουργεί ως τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία, και θα μπει σε «μια φάση χαμηλού πληθωρισμού ή ακόμη και αποπληθωρισμού σε ορισμένες χώρες», που οδηγεί σε ύφεση εντός δύο ετών


Η ευρωζώνη παλεύει να ανακάμψει και είναι πολύ πιθανό να διολισθήσει σε νέα ύφεση την επόμενη διετία, καθυστερώντας ως εκ τούτου την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με το Οικονομικό Παρατηρητήριο της Γαλλίας (OFCE).

Στις 29 Οκτωβρίου, ο διευθυντής αναλύσεων του OFCE, Xavier Timbeau, παρουσίασε τις οικονομικές προβλέψεις για το 2014-2015, λέγοντας ότι η «ευρωζώνη συνιστά πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία».

Ο ειδικός πιστεύει ότι η ευρωζώνη λειτουργεί ως τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία, και θα μπει σε «μια φάση χαμηλού πληθωρισμού ή ακόμη και αποπληθωρισμού σε ορισμένες χώρες», που οδηγεί σε ύφεση εντός δύο ετών. Οι οικονομολόγοι του Παρατηρητηρίου ισχυρίζονται ότι αυτή η αλλαγή θα είναι αργή, αλλά σχεδόν αναπόφευκτη.

Η Γερμανία, ο «στυλοβάτης» της ευρωζώνης, αναμένεται να δει περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη 1,5% το 2015 (με πρόβλεψη 1,4% για το 2014). Η πρόγνωση για την Ιταλία είναι επίσης απογοητευτική: αναμένεται να μπει σε ύφεση. Η Ισπανία, όπου η ανεργία παραμένει στο 25%, είναι η μόνη οικονομία της ευρωζώνης όπου η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί, με ποσοστό 2,1% για το 2015.

Υπό αμφισβήτηση οι πολιτικές αποφάσεις

Μετά από μια περίοδο ανάκαμψης το 2011, αυτή ήταν υποτονική. Ο Timbeau το αποδίδει αυτό στις δημοσιονομικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και «στην σκλήρυνση των νομισματικών συνθηκών την περίοδο 2013-2014». Ακόμα και αν οι οικονομικοί περιορισμοί χαλαρώσουν, οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας από το 2012 έως το 2013 εξακολουθούν να ωθούν την οικονομία προς τα κάτω.

Το Παρατηρητήριο ισχυρίζεται ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξο για το 2015», προβλέποντας ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 1,3%.

Οι οικονομολόγοι του Παρατηρητηρίου είναι επίσης σκεπτικοί απέναντι στο σχέδιο επενδύσεων ύψους 300δις ευρώ του νέου Προέδρου της Κομισιόν. «Το επενδυτικό σχέδιο του Jean-Claude Juncker θα ενταχθεί επιδέξια στα υφιστάμενα μέτρα, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τίποτα καινούριο».

Αισιοδοξία για το Παρίσι

Το OFCE αναμένει να δει μια μικρή βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της Γαλλίας το 2015, προβλέποντας ανάπτυξη 1,1%, σε σύγκριση με το 0,4% το 2014. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στην «παρακμή των δύο αρνητικών παραγόντων που έχουν πνίξει την οικονομική ανάπτυξη από το 2010: οι όροι δανεισμού και οι μειώσεις των ελλειμμάτων». «Η Γαλλία θα πρέπει επίσης να γίνει πιο ανταγωνιστική, καθώς το ευρώ πέφτει σε αξία, και η πίστωση φόρου για την ενθάρρυνση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης (Cice) γίνεται όλο και πιο ισχυρή» είπε το OFCE.

Αυτή η μέτρια βελτίωση της κατάστασης δεν θα είναι αρκετή για να μειωθεί η ανεργία ή να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα δημόσια ελλείμματα. Το Παρατηρητήριο προβλέπει ποσοστό ανεργίας 9,8% και δημόσιο έλλειμμα 4,3% για τη Γαλλία το 2015.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)