to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 28.06.2013

Κοινωνία

Οικολόγοι Πράσινοι: Να σταματήσει τώρα η παράνομη κράτηση του Κώστα Σακκά

«Όταν η Δικαιοσύνη παρανομεί, γίνεται δολοφονικά εκδικητική και κανείς δεν δικαιούται να σιωπά...»


Αναλυτικά η ανακοίνωση της θεματικής ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων:

«Συμπληρώνονται 25 ημέρες απεργίας πείνας για τον Κ. Σακκά, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, με σοβαρή πιθανότητα η υγεία του να υποστεί ανήκεστο βλάβη σε σημείο που να απειλείται η ίδια του η ζωή. Η υπόθεση του Κ. Σακκά αφορά όλους μας, γιατί δεν αφορά απλά έναν κατηγορούμενο σε ποινική δίκη ή έναν αναρχικό ή ακόμα και έναν απεργό πείνας, αλλά αφορά σε καταπάτηση της νομιμότητας.

Ο Κ. Σακκάς έχει ολοκληρώσει την προφυλάκιση των δεκαοκτώ μηνών, στις οποίες προστέθηκε ένας ακόμη χρόνος, διότι του ασκήθηκε νέα δίωξη για συναφή υπόθεση. Να σημειωθεί, ότι τούτο προβλέπεται μόνο κατ΄ εξαίρεση από το άρθρο 288 του ΚΠΔ, στην περίπτωση που το νέο κατηγορητήριο προκύπτει στην πορεία και οι παράνομες πράξεις δεν ήταν από την αρχή γνωστές στις αρχές. Όταν έληξε και ο επιπλέον ένας χρόνος (συνολικά 30 μήνες προφυλάκισης), ο κατηγορούμενος έπρεπε να αποφυλακιστεί διότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας δεν προβλέπει καμία περαιτέρω παράταση. Εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Σε όσους πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η τήρηση της νομιμότητας είναι «ψιλά γράμματα» που αφορούν μειοψηφίες, αξίζει να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να προσαρμόσει τη νομοθεσία της ( ν. 2408/1996) και να καταβάλει υψηλό πρόστιμο 17 χρόνια πριν στην ανάλογη υπόθεση Καμπάνης κατά Ελλάδος που εκδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έκτοτε, δεν υπήρξε ανάλογο νομολογιακό προηγούμενο και η Ελλάδα εξακολουθούσε να τηρεί τη νομική της δέσμευση. Έως φυσικά την υπόθεση του Κ. Σακκά.

Η δομική αδυναμία του δικαστικού συστήματος να διεξάγει δίκες σε εύλογο χρόνο, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με προφυλακίσεις επ΄ αόριστον. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί επίσης από το ΕΔΔΑ σε πολλές υποθέσεις στο παρελθόν σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και έχουμε υποχρεωθεί να καταβάλουμε, ως χώρα και τελικά ως πολίτες, αποζημιώσεις συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αναμένεται νέα καταδίκη στο ΕΔΔΑ για την υπόθεση Σακκά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε να σταματήσει έστω και τώρα η παράνομη κράτηση.  Η Δικαιοσύνη δε μπορεί να παρανομεί, καταπατώντας τους νόμους και εξοντώνοντας έως θανάτου, επιλεκτικά, λόγω πολιτικής ταυτότητας κάποιον. Μια νέα ενδεχόμενη άρνηση της αίτησης αποφυλάκισης θα συνιστά πρόδηλη καταπάτηση της νομιμότητας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί εκτροπή από τις αρχές του Κράτους Δικαίου.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)