to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 22.08.2016

Κοινωνία

ΟΙΕΛΕ με αφορμή ένα σκίτσο: Η Ν.Δ. ενδιαφέρεται μόνο για το ιδιωτικό κομμάτι της εκπαίδευσης

Ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ με αφορμή ένα σκίτσο του Κώστα Γεωργιάδη στην Εφημερίδα των Συντακτών


Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ: 

Στη σελίδα με τα παραπολιτικά της Εφ. Συν. δημοσιεύτηκε σήμερα εξαιρετικό σκίτσο του Κώστα Γεωργιάδη που απεικονίζει ένα δέντρο όπου στο δεξί κλαδί κάθεται η κουκουβάγια της γνώσης και στο άλλο ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Η κουκουβάγια κρατά ένα τετράδιο που γράφει «Δημόσια Παιδεία» και ο κ. Γεωργιάδης ένα άλλο που γράφει «Ιδιωτική Παιδεία». Το πτηνό της σοφίας απευθύνεται στον πολιτικό λέγοντας «Σε λάθος δέντρο είσαι φίλε».

Ο στόχος του σκιτσογράφου εμφανής. Να καταδείξει - με ευρηματικό τρόπο – ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδιαφέρεται μόνο για το ιδιωτικό κομμάτι της εκπαίδευσης και όχι για το δημόσιο. Ωστόσο, εμείς σκεφτήκαμε να κάνουμε μια μικρή …παρέμβαση στο σκίτσο για να είναι πληρέστερη η εικόνα.

Η εκπαίδευση που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία είναι δημόσιο αγαθό με βάση το Σύνταγμα, υπό την προϋπόθεση ότι τα σχολεία αυτά εποπτεύονται αυστηρά από την πολιτεία. Όταν όμως δεν υπάρχει εποπτεία ουσιαστικά από κανέναν, όταν τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν ασύδοτα, χωρίς κανόνες, τότε η ιδιωτική παιδεία είναι μέρος της «αγοράς».

Όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις (και για ποιους λόγους) που επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια τη μετατροπή της ιδιωτικής εκπαίδευσης από αγαθό σε εμπόρευμα. Η κατάργηση της εποπτείας του κράτους δίνει τη δυνατότητα σε πολλά ιδιωτικά σχολεία να παραποιούν βαθμολογίες, να παραχαράσσουν ωρολόγια προγράμματα, να εκδίδουν παράνομους τίτλους. Η δυνατότητα για χωρίς αιτιολόγηση, ελεύθερη και μαζική απόλυση εκπαιδευτικών τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους σε πιέσεις για τέτοιου είδους παρανομίες.

Επομένως, οι μαθητές στην Ελλάδα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που μοχθούν για τη γνώση και για τον τίτλο τους σε σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, που λειτουργούν νόμιμα και σε αυτούς που σε παρανόμως λειτουργούντα σχολεία παίρνουν άκοπα «άριστους» τίτλους σπουδών και παίρνουν τη θέση των προηγούμενων (λόγω υψηλού βαθμού) σε διαγωνισμούς για διορισμό στο δημόσιο, σε ξένα πανεπιστήμια, στην αγορά εργασίας.

Αυτή την ακραία ανισότητα θέλουν να διαιωνίζεται και να διευρύνεται ορισμένοι από το πολιτικό σύστημα της χώρας. Θεωρούμε πως ο σκιτσογράφος ήθελε να καταδείξει αυτή την πραγματικότητα, κάποιοι δηλ. να ενδιαφέρονται μόνο για την άκρατη εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Σε λίγες ημέρες όλοι θα διαπιστώσουν, στην κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή, του λόγου το αληθές.

ΥΓ.: Πριν από μερικά χρόνια ο «πρωταγωνιστής» του σκίτσου Άδωνις Γεωργιάδης είχε, προφανώς με υπόδειξη της συντεχνίας των σχολαρχών, καθυβρίσει μέσα στη Βουλή την ΟΙΕΛΕ και τον Πρόεδρό της. Όταν την επόμενη ημέρα ο Πρόεδρος και ο τότε Αντιπρόεδρος Κ. Παπαντωνόπουλος επισκέφτηκαν το γραφείο του και του ζήτησαν το λόγο, παραθέτοντας στοιχεία, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγνώμη υποσχόμενος ότι άμεσα θα αποκαταστήσει την αλήθεια στη Βουλή. Βέβαια, δεν το έπραξε ποτέ αποδεικνύοντας ότι το πολιτικό θάρρος είναι αρετή που δυστυχώς λείπει σήμερα από πολλούς εκπροσώπους του λαού…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)