to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:02 | 17.04.2014

πηγή: Επίκαιρα

Κοινωνία

ΟΗΕ: "Θέατρο θανάτου και καταστροφής" είναι ξανά η Χομς

«Είναι βαθύτατα λυπηρό ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν βάναυσα και η βία μαίνεται ξανά, ενώ μια συνολική συμφωνία έμοιαζε τόσο κοντινή», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία...


Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Λάχνταρ Μπραχίμι, δήλωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες επίτευξης μίας συμφωνίας μεταξύ των μαχητών και των πολιτών, που βρίσκονται παγιδευμένοι στην πολιορκημένη πόλη Χομς, και των συριακών αρχών έχουν καταρρεύσει, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις μοιάζουν να βρίσκονται κοντά στο να ανακαταλάβουν την περιοχή.

Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι, καθώς ο τακτικός στρατός και παραστρατιωτικές ομάδες έχουν περικυκλώσει και αποκλείσει τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στην Παλιά Πόλη. Μία συμφωνία που επετεύχθη νωρίτερα φέτος, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, επέτρεψε σε μερικές εκατοντάδες πολίτες να απομακρυνθούν από την πόλη, ωστόσο η διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν μετά τις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα.

«Είναι βαθύτατα λυπηρό ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν βάναυσα και η βία μαίνεται ξανά, ενώ μια συνολική συμφωνία έμοιαζε τόσο κοντινή», τόνισε ο Μπραχίμι σε ανακοίνωσή του.

«Προκαλεί έντονη ανησυχία το ότι η Χομς, οι κάτοικοι της οποίας υπέφεραν τόσο πολύ αυτά τα τελευταία χρόνια, είναι και πάλι θέατρο θανάτου και καταστροφής».

Ο Εθνικός Συνασπισμός, μια οργάνωση-ομπρέλα της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για κλιμάκωση των συγκρούσεων και μια σφαγή εάν οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνουν απόπειρα εφόδου στους θύλακες των ανταρτών στη Χομς.

«Προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα για μια πιθανή σφαγή στη Χομς. Η Παλιά Πόλη πολιορκείται από τις καθεστωτικές δυνάμεις εδώ και 676 ημέρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)