to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 07.03.2016

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Οι τελευταίες "πινελιές" για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

Στα 35 χρόνια η διάρκειά του


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Τις τελευταίες "πινελιές" στη δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι ένα από τα "ανοιχτά" θέματα της επικείμενης αξιολόγησης. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών "αυτές τις μέρες εξετάζουμε τον τρόπο και τους όρους ένταξης στο νέο Ταμείο του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και ζητήματα κεφαλαιακών αναγκών του", ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αρχική συμφωνία για το πώς θα συσταθεί. Άλλωστε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε: "Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει βήματα προκειμένου να καταστεί λειτουργικό το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αφού ως κομμάτι της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων έχει συμφωνηθεί ένα σχέδιο δράσης αναφορικά με το εν λόγω Ταμείο".

Ελληνική διοίκηση με ξένο πρόεδρο αλλά και βέτο

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχει συμφωνηθεί πως η έδρα του ταμείου θα είναι στην Ελλάδα, θα υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο και θα είναι ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ταμείο θα διοικείται από πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου θα καθορίζεται κατά τα 3/5 από την ελληνική κυβέρνηση και κατά τα 2/5 από την Κομισιόν και τον ESM. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ταμείου θα προέρχεται από την αλλοδαπή, χωρίς να έχει όμως διπλή ψήφο, όπως συμβαίνει στην αντίστοιχη εξαμελή επιτροπή που εποπτεύει το ΤΧΣ.

Ωστόσο, για να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία 4/5, ενώ και οι δύο πλευρές θα έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στην επιλογή των μελών του. Επίσης το ίδιο θα καθορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου, αλλά και το συμβούλιο των ειδικών, το οποίο θα έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των business plan του ταμείου.

Στο νέο σχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη που κάνει λόγο για στόχο εσόδων έως 50 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια του ταμείου θα είναι 35 χρόνια.

Μελλοντικά έσοδα

Το ταμείο θα απορροφήσει τουλάχιστον τέσσερις βασικές δομές διαχείρισης δημόσιας περιουσίας που λειτουργούν ήδη κάτω από μια νέα, ενιαία εταιρεία συμμετοχών, χωρίς να αποκλείεται ο εμπλουτισμός του ενεργητικού της με την προσθήκη επιπλέον άυλων αξιών και ακίνητων (π.χ. το αντίτιμο που θα συμφωνηθεί για τη μεταφορά κάθε κοντέινερ από ενδεχόμενη σύμβαση που θα υπογράψει μελλοντικά το Δημόσιο με ιδιωτική επιχείρηση) ή δημιουργία νέων υποταμείων.

Τα 4 υπο-ταμεία

Οι τέσσερις αυτές δομές είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, η ΕΤΑΔ και ΔΕΚΟ, οι οποίες θα έχουν τη δική τους υπο-διοίκηση, αν και θα βρίσκονται εντός του ταμείου.

ΤΑΙΠΕΔ: Το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβεί ως έχει στο νέο ταμείο, μαζί με το σύνολο του χαρτοφυλακίου του, χωρίς όμως ακόμα να έχει διευκρινιστεί εάν τα έσοδα από την εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου, πέραν των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και των άλλων 8 αποκρατικοποιήσεων (ΟΛΠ, ΔΕΣΦΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco, Αστήρ, Ελ. Βενιζέλος, Αφάντου, Κασσιόπη και Ελληνικό), θα συνεχίσουν κατά 100% να εξυπηρετούν το δημόσιο χρέος ή αν θα επιμεριστούν και αυτά κατά τη νέα αρχή (50% - 25% - 25%) όπως θέλει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει πετύχει αλλαγή της "χρονικότητας". Αυτό σημαίνει ότι κάποια περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να αξιοποιηθούν πριν από την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, με τα έσοδα να κατευθύνονται βάσει της νέας αρχής.

Ακίνητα: Όσον αφορά την ΕΤΑΔ, πιθανότατα θα συνεχίσει ως ο κεντρικός βραχίονας διαχείρισης των ακινήτων για λογαριασμό του νέου ταμείου, με την εισαγωγή σε αυτήν και άλλων ακινήτων.

Τράπεζες: Το ΤΧΣ θα αποτελέσει τον "μοχλό" του νέου ταμείου για τη διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

ΔΕΚΟ: Πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία που συζητούνται ως πιθανό ενεργητικό του ταμείου είναι η μεταφορά μετοχών ΔΕΚΟ του Δημοσίου (State Owned Enterprises), αν προϊόντος του χρόνου επιβεβαιωθεί ότι το Δημόσιο έχει τον ουσιαστικό έλεγχο για θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική και ορισμένες πλευρές της κοινωνικής πολιτικής που ασκούνται μέσω των ΔΕΚΟ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)