to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:02 | 04.11.2017

Κοινωνία

Οι "προσφυγομάνες" υποδέχονται τους πρόσφυγες: Ήδη έχουν υπογραφεί τα πρώτα 10 μισθωτήρια σε Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα

Με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 3/11 ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ,παρουσιάστηκε επίσημα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη


 

Παρουσιάστηκε επίσημα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 3/11 ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ. Η συνέντευξη δόθηκε στο χώρο που στεγάζει τη νέα κοινωνική δομή που δημιουργήθηκε στο Δήμο, το Πνευματικό Κέντρο Νέας Χαλκηδόνας, το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει τους 14 υπαλλήλους του προγράμματος.
Το Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, όπως είναι το πλήρες όνομά του, πρόκειται να φιλοξενήσει 180 συνανθρώπους μας – πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ήδη έχουν υπογραφεί μισθωτήρια με τους ιδιοκτήτες δέκα διαμερισμάτων, τα οποία εξοπλίζονται με τον απαραίτητο οικιακό εξοπλισμό και σύντομα η Ύπατη Αρμοστεία θα εγκαταστήσει εκεί τις πρώτες δέκα οικογένειες.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, έχουν βρεθεί περίπου 30 διαμερίσματα και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την αρμόδια για το πρόγραμμα δημοτική σύμβουλο Χριστίνα Ανδρέου, που μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Βασίλη Παπακώστα και Χρήστο Κοπελούσο αναζητούν και εξετάζουν τα σπίτια που μισθώνονται για το πρόγραμμα.
Τόνισε ιδιαίτερα ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα ήταν ομόφωνη, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το προσωπικό της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου που έχει αναλάβει το πρόγραμμα.

Δυο προσφυγουπόλεις υποδέχονται τους πρόσφυγες

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο κ. Λεκλέρκ στάθηκαν στο προσφυγικό παρελθόν του Δήμου. Ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως «είμαστε περήφανοι και ταυτόχρονα συγκινημένοι που σήμερα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε με τη σειρά μας πρόσφυγες να βρουν καταφύγιο και να συνεχίσουν τις ζωές τους», για να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας πως «είναι συμβολικό το πρόγραμμα και η συνεργασία με ένα Δήμο που έχει προσφυγικό παρελθόν και δέχεται σήμερα πρόσφυγες».

Ο κ. Λεκλέρκ τόνισε πόσο σημαντικό είναι να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους λόγω του αβέβαιου μέλλοντος που είχαν, για όσο μείνουν στη χώρα μας να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Όπως ανέφερε με αντίστοιχα προγράμματα που αναπτύσσονται σε διάφορες πόλεις της χώρας έχουν στεγαστεί περίπου 19.000 πρόσφυγες και αναμένεται μέχερι το τέλος του 2018 να έχουν φθάσει τους 22.000. Το πρόγραμμα αυτό έχει επιβεβαιωμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για το 2018, ενώ όπως είπε «είμαστε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν για συνέχισή του και μετά το 2019».

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι πρόσφυγες θα αισθανθούν σαν το σπίτι τους», είπε ο κ. Λεκλέρκ και εξήγησε ότι δεν θα κερδίσουν μόνο αυτοί, αλλά και η τοπική κοινωνία, τόσο από την ενοικίαση με ασφαλή τρόπο διαμερισμάτων, όσο και από την εξασφάλιση εργασίας σε 14 άτομα (τα 12 έχουν ήδη προσληφθεί και βρίσκονταν στη συνέντευξη τύπου). Επίσης οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν ένα μικρό οικονομικό βοήθημα, το οποίο αν και συμβολικό θα διατεθεί στην τοπική αγορά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και άλλων παραβρισκόμενων, ο δήμαρχος και ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας διαβεβαίωσαν ότι το προσωπικό έχει άριστη εκπαίδευση και συνεχή επαφή με τους ανθρώπους της Αρμοστείας, θα βρίσκεται σε 24ωρη βάση δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους για να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε προβλήματα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός για ένταξη παιδιών των οικογενειών που θα εγκατασταθούν στη σχολική κοινότητα.

Στην παρουσίαση του προγράμματος εκτός των εργαζομένων στο πρόγραμμα, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης και δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Κουμαριανός, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ανεμογιάννης, η επιστημονική συνεργάτης του δημάρχου Δέσποινα Σπανούδη, η οποία μαζί με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας Ελισάβετ Ναζλή σχεδίασαν και προετοίμασαν το πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Χρήστος Κοπελούσος, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Παπακώστας και αρκετοί πολίτες.

Σε δήλωση που έκανε ο κ. Κοπελούσος στον Πολίτη, τόνισε ότι αν και δεν συμμετέχει στην διοίκηση, «στηρίζει το Δήμο σε αυτό το πρόγραμμα».

(πηγή: Ο Πολίτης Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)