to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 22.10.2014

Πολιτική

«Οι παραχαράκτες της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ»: η απάντηση του Βασ. Αλεξόπουλου

Απάντηση στα ζητήματα που θέτει ο Νίκος Μιχαλίτσης σε άρθρο του, επιχειρεί να δώσει με επιστολή που απέστειλε και στο left.gr o Bασίλης Αλεξόπουλος, πρώην Διευθυντής του Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ και νυν υπάλληλος του μορφώματος της ΔΤ


Η φωτ. από το ντοκιμαντέρ του 1955 με τίτλο «Kryfto», η εκδήλωση παρουσίασης του οποίου έδωσε την αφορμή για το κειμενο του Ν. Μιχαλίτση.

Το αρχικό κείμενο του Νίκου Μιχαλίτση, με τίτλο «Οι παραχαράκτες της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ»

Ακολουθεί η απάντηση του Βασίλη Αλεξόπουλου:

Αγαπητέ μου Νίκο,

Χαίρομαι που με την επιστολή σου μου δίνεις το δικαίωμα να απαντήσω σε θέματα τα οποία όφειλες να γνωρίζεις μια και θήτευσες από διευθυντικές θέσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της ΕΡΤ. Καταρχήν, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη και για την αποκατάσταση της αλήθειας: σε ενημερώνω ότι το memo για την ίδρυση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου στην Ελλάδα το έγραψα εγώ και το παρέδωσα στον τότε υπουργό επικρατείας κ Θεόδωρο Ρουσόπουλο τον Αύγουστο του 2004. Μάλιστα συμμετείχα και στην ομάδα που επεξεργάστηκε τον νόμο του ΕΟΑ στην οποία μετείχε και η νομικός κ. Αθηνά Μπαλωμένου…. Στη συνέχεια, αγαπητέ μου Νίκο, πάντα ως αποσπασμένος υπάλληλος (χωρίς διακυμάνσεις προς τα πάνω στο μισθολογικό μου κλιμάκιο- καταλαβαίνεις τι εννοώ) ανέλαβα την ευθύνη για τρία χρόνια του Περιεχομένου του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. Θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι μία από τις δράσεις που είχα τότε πέραν της ίδρυσης του ΕΟΑ ήταν και η καταγραφή οπτικοακουστικού Περιεχομένου ελληνικού ενδιαφέροντος εκτός Ελλάδας. Ήμουν αυτός που πήγα στα κεντρικά υπόγεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με τη βοήθεια συνεργατών καταγράψαμε όλο τον κατάλογο του ΟΗΕ και τον φέραμε στην Ελλάδα. Αυτά για τα ουσιαστικά προσόντα στην αναφορά σου περί διαγωνισμού. Όσον αφορά στα τυπικά ξέρω ότι τα γνωρίζεις…..

Κεφάλαιο Αρχείο ΕΡΤ: Αγαπητέ Νίκο, μπορείς να μου θυμίσεις, ποιος εφάρμοσε το λογότυπο στο υλικό του Αρχείου της ΕΡΤ, μέχρι το 2011, όπως γνωρίζεις γραφόταν αραιά και που το λεγόμενο «ΕΡΤΑΚΙ». Μήπως πρέπει να σου θυμίσω ότι η πολιτική προστασίας με το λογότυπο σε τρίτους ξεκίνησε το 2011!!! Τότε που ανέλαβα τη διεύθυνση του Αρχείου…

Τέλος το για το λογότυπο ΑΡΧΕΙΟ ΔΤ: Θεωρούσα ότι εσύ θα καταλάβαινες το νόημα αν διάβαζες προσεκτικά το Δελτίο Τύπου ή αν έβλεπες το τρέιλερ της παρουσίασης στη τηλεόραση. Το Αρχείο είναι το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που καλύπτει όλη την ιστορία της γιατί περιλαμβάνει το ΕΙΡ, ΕΙΡΤ,ΥΕΝΕΔ ,Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, το ΕΟΑ το ΙΟΜ, την ΕΤ2, την ΕΡΤ. Τα Αρχεία, αγαπητέ Νίκο, έχουν συνέχεια – παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν ανήκουν στα Υπουργεία και σε αυτούς που θέλουν να παίζουν μαζί τους…. Είναι Αρχεία που ανήκουν στο κόσμο και λέγονται ΔΗΜΟΣΙΑ. Άρα η συνέχεια και το μέλλον ενός δημόσιου Αρχείου, (τη στιγμή που δεν υπάρχει Εθνικό) ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι η συγκεκριμένη ονομασία: Αρχείο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Θα σου πρότεινα να διαβάσεις το καινούργιο καθεστώς στο αντίστοιχο αρχείο του BBC, που ονομάζεται British Broadcasting Archives προκειμένου να είσαι ενήμερος για τη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα κάτι που συνήθιζες στη μακρόχρονη και επιτυχή επαγγελματική σου πορεία

με φιλικούς χαιρετισμούς

Βασίλης Αλεξόπουλος

ΥΓ. Με χαρά θα σε περίμενα στην εκδήλωση

tags: ΕΡΤ, ΔΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)