to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 30.03.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Οι νέοι συζητούν για τον Εμφύλιο μέσα από το θέατρο

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Τετάρτη από την ημερομηνία που θεωρήθηκε "ορόσημο" για την έναρξη του εμφυλίου πολέμου: την παραμονή των εκλογών του 1946, όταν αντάρτες έπληξαν τον Σταθμό Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο...


Με αυτήν την ευκαιρία, η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει από σήμερα έως την Κυριακή ένα φεστιβάλ επικεντρωμένο θεματικά στον εμφύλιο πόλεμο, τις μνήμες του, αλλά και τις γνώσεις των σημερινών νέων για τα γεγονότα.

Αυτή η περιορισμένη γνώση ήταν το κίνητρο των δύο υπεύθυνων της Πειραματικής, Πρόδρομου Τσινικόρη και Ανέστη Αζά, για να προτείνουν το θεματικό φεστιβάλ. "Η αφήγηση της ελληνικής ιστορίας στο σχολείο σταματά στον Β' Παγκόσμιο", παρατηρεί ο Πρ. Τσινικόρης. "Ξέρω περισσότερα για την Αθήνα του 5ου αι. π.Χ. παρά για το τι έγινε εδώ πριν 70 χρόνια", λέει απορημένος.

Παρόλα αυτά, όμως, δέχτηκαν περισσότερες από 100 προτάσεις ομάδων για συμμετοχή στο Φεστιβάλ. "Έπρεπε να τις διαβάσουμε όλες, γι' αυτό και καθυστερήσαμε να καταλήξουμε", λέει και παραδέχεται πως ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους οι συμμετέχοντες ήταν περιορισμένος.

Οι επιλογές τους θέλησαν να "υπηρετούν διαφορετικά θεατρικά είδη και πολλές οπτικές, από διαφορετικά πρόσωπα". Άλλωστε, "το θέατρο δεν μπορεί να υιοθετεί μια σαφή πολιτική θέση, γιατί τότε οι άνθρωποι θα έρθουν να επιβεβαιώσουν αυτά που ήδη ξέρουν. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό", διευκρινίζει ο Πρ. Τσινικόρης, θεωρώντας πως ο πλουραλισμός των προσεγγίσεων αποτελεί την καλύτερη διαχείριση του τραυματικού παρελθόντος. "Αν έχεις ένα τραύμα, πώς το ξεπερνάς; Μιλώντας όσο το δυνατόν περισσότερο ή σιωπώντας;" αναρωτιέται. Όσο για το έντονο ενδιαφέρον των νέων, παρατηρεί ότι "μπορεί γι' αυτούς ο εμφύλιος να αποτελεί μια μετωνυμία της κοινωνικής σύγκρουσης που βιώνουν, με διαφορετικούς βέβαια όρους, σήμερα..."

Οι παραστάσεις

Το Φεστιβάλ ξεκινά σήμερα, με τον Κήπο με τα κυπαρίσσια, του Δημήτρη Θρασουβούλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Φραντζέσκου (6.00 μ.μ.), πέντε μονόλογους βασισμένους στον εμφύλιο στη Σάμο, ενώ στις 9.30 μ.μ. η Ομάδα Opposite παρουσιάζει το Εξ απαλών ονύχων, βασισμένο σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον εμφύλιο ως παιδιά.

Αύριο Πέμπτη η Κατερίνα Γιαννοπούλου με την Πανούκλα του Γρηγόρη Λιακόπουλου προσεγγίζει την Αθήνα των Δεκεμβριανών και το πολιορκημένο από τους Σοβιετικούς Βερολίνο, αλλά και την οικονομική και προσφυγική κρίση. Στη συνέχεια, ο Στάθης Αθανασίου, σε ένα θέαμα μεταξύ θεάτρου και σινεμά (Α), προσεγγίζει τον μύθο της Αντιγόνης στις συνθήκες του Εμφυλίου.

Την επομένη, οι Μαρία Αιγινίτου και Μαρία Χατζηεμμανουήλ δραματοποιούν το αφήγημα της Μαριλένας Παπαϊωάννου Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους και ο Μάνος Καρατζογιάννης το μυθιστόρημα του Μ. Ελευθερίου, στο Για την Ελένη, γύρω από τη δολοφονία της ηθοποιού Ε. Παπαδάκη στα Δεκεμβριανά.

Το Σάββατο η Μαρία Σάββα στους Τόπους μνήμης καταπιάνεται με τα παιδιά-πρόσφυγες, ενώ η Στέλλα Χριστοδουλοπούλου παρουσιάζει το work in progress Civil2.

Τέλος, η διοργάνωση ολοκληρώνεται με τις βιογραφικές Ιστορίες εμφυλίου αγάπης της Νατάσας Νταϊλιάνη και το Εμφύλιος Πόλεμος, μια ξένη χώρα, του Άρη Λάσκου, ρωτώντας μέσα από τη συμμετοχή ιστορικών, δημοσιογράφων, εκπαιδευτικών, ψυχιάτρων κ.ά.: "Τι γνωρίζουμε για τον Εμφύλιο;"

Όλες τις μέρες της διοργάνωσης η Ομάδα Geopoetics θα παρουσιάζει την περιπατητική περφόρμανς Αναπαράσταση, χωροθετώντας τα γεγονότα του συλλαλητηρίου της 3ης Δεκεμβρίου 1944

Σπύρος Κακουριώτης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)