to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 17.04.2014

πηγή: alterthess.gr

Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες

Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης γράφει κάθε εβδομάδα για το alterthess.gr τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφίκές αίθουσες.


Από την Κυριακή του Πάσχα προβάλλονται οι ταινίες:

OLDBOY
Σκηνοθεσία: Σπάικ Λι 
Πρωταγωνιστούν: Τζοα Μπρολίν, Σάρλτο Κόπλεϊ, Ελίζαμπεθ όλσεν. Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Χάνα Σιμόν, Τζέιμς Ράνσον, Γκρέι Ντέιμον

Το 2004 ο κορεάτης Τσαν-γουκ Παρκ, κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στις Κάνες με την ταινία «Oldboy». Μια σκληρή ιστορία εκδίκησης, με έντονη βία και ανατροπές, βασισμένη σε γιαπωνέζικο μάνγκα.

Ο αφροαμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι, και αγωνιστής για τα δικαιώματα των μαύρων, έχοντας δει την ταινία του Παρκ, εντυπωσιάστηκε. «Με άφησε άφωνο. Ήταν μια εντελώς μοναδική ιστορία με στοιχεία μυστηρίου και εκδίκησης, δοσμένα με τον πιο σκληρό τρόπο. Κανείς δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ούτε, φυσικά, κι εγώ», είπε και αποφάσισε να γυρίσει το ριμέικ.

 Η υπόθεση: Ένας διαφημιστής πέφτει θύμα απαγωγής και κρατείται φυλακισμένος στην απομόνωση για 20 χρόνια χωρίς να ξέρει γιατί. Όταν επιτέλους αφήνεται ελεύθερος, αναζητά το τέρας που ενορχήστρωσε αυτή την απάνθρωπη τιμωρία για να πάρει το αίμα του πίσω. Πολύ σύντομα θα ανακαλύψει ότι είναι ακόμα μπλεγμένος στα δίχτυα μιας απίστευτης πλεκτάνης. Στην πορεία θα συνάψει μια μοιραία σχέση με μια κοινωνική λειτουργό, ενώ θα συναντήσει κάποιον που ισχυρίζεται ότι μπορεί να τον λυτρώσει.

Ένα θαυμάσιο θρίλερ που η μαεστρία του Σπάικ Λι κάνει το ριμέικ εξίσου δυνατό όσο και στην πρωτότυπη εκδοχή. Η εκδίκηση, ο εγκλεισμός, η αναζήτηση, η ίδια η ζωή και οι ανατροπές της σε μια ταινία που θα σας συγκλονίσει.

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

TRANSCENDENCE

Σκηνοθεσία: Γουόλι Φάιστερ
Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Κέιτ Μάρα, Μόργκαν Φρίμαν, Ρεμπέκα Χολ, Κίλιαν Μέρφι, Πολ Μπέτανι, Κολ Χάουζερ, Κλίφτον Κόλινς Τζούνιορ

Ο δρ. Γουίλ Κάστερ εργάζεται επάνω στην τεχνητή νοημοσύνη. Θέλει να δημιουργήσει μια μηχανή ικανή να επεξεργάζεται την ανθρώπινη γνώση.

Στόχος του είναι η κατασκευή ενός «αισθαντικού» ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα συνδυάζει την απόλυτη συλλογική νοημοσύνη - όλη την καταγεγραμμένη γνώση και πληροφορία του πλανήτη δηλαδή - με το πλήρες φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα πειράματά του τον έχουν κάνει διάσημο σε όλο τον πλανήτη, όμως την ίδια στιγμή τον κατέστησαν νούμερο ένα στόχο ανάμεσα σε εξτρεμιστικές αντί-τεχνολογικές ομάδες, οι οποίες δε διστάζουν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να ανακόψουν τη δράση του. Πρόκειται για ομάδες που απαρτίζονται από ορκισμένους εχθρούς και πιστούς πολέμιους της θεωρίας του, οι οποίοι όμως στην προσπάθειά τους να καταστρέψουν τον Ουίλ, πετυχαίνουν άθελά τους να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή και ανάδειξη της επαναστατικής του φόρμουλας... Καταφέρνουν να του δώσουν την ευκαιρία να συμμετάσχει, ο ίδιος, στην πρώτη επιτυχημένη, έμπρακτη μορφή «Κυριαρχίας»! 

Οι δυο πιο στενοί του συνεργάτες του Ουίλ, η σύζυγος Έβελιν και ο καλύτερός του φίλος, Μαξ Γουότερς έχουν έντονες ανησυχίες και αμφιβολίες αναφορικά με το αν πρέπει εφαρμόσουν την «Κυριαρχία». Ο χειρότερος φόβος θα τους κατακλύσει όταν συνειδητοποιήσουν ότι η άσβεστη δίψα του Ουίλ για γνώση εξελίσσεται σε μια φαινομενικά πανταχού παρούσα αναζήτηση της εξουσίας. Και το πιο τρομακτικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει τρόπος να μπει τέλος σε όλη αυτή τη διαδικασία!

Μια εξαιρετική ταινία επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ.

Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ
LA BELLE ET LA BETE

Σκηνοθεσία: Κριστόφ Γκανς
Πρωταγωνιστούν: με τους Βενσάν Κασέλ, Λέα Σεντού, Αντρέ Ντισολιέ, Εντουάρντο Νοριέγκα

Βρισκόμαστε στο 1870 και ένας έμπορος χάνει όλη του περιουσία. Μαζί με τα έξι παιδιά του πηγαίνουν για να ζήσουν στην εξοχή. Στην περιοχή έχει τον πύργο του ένα Τέρας, και όταν ο πατέρας κλέβει ένα τριαντάφυλλο, τον καταδικάζει σε θάνατο. Η μικρή και όμορφη κόρη του όμως, αποφασίζει να θυσιαστεί για να του σώσει τη ζωή και πηγαίνει να ζήσει στον Πύργο του άκαρδου Τέρατος. Η καθημερινή επαφή γτης μαζί του να είναι μια μεγάλη εμπειρία. Το Τέρας τελικά είναι ένα πλάσμα δυστυχισμένο βυθισμένο στη μελαγχολία.

Ο σκηνοθέτης σε σημείωμά του για την ταινία, λέει: «Θέλω να πιστεύω ότι το φιλμ είναι μια μεταφορά της κατάστασης που ταλανίζει τον σύγχρονο κόσμο. Αυτό είναι ένα από τα προτερήματα των παραμυθιών, καθώς παρουσιάζουν αξίες που αντέχουν στον χρόνο. Το παραμύθι μιλάει, ανάμεσα στα άλλα, για τη δύναμη των ονείρων και της αγάπης που υπερισχύει του υλισμού και της διαφθοράς. Ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι καιρός να αποδώσουμε φόρο τιμής στην ιστορία της Madame de Villeneuve: ενός αξιοθαύμαστα σύγχρονου μύθου, όπου η ωδή στον έρωτα είναι παράλληλα ένα μήνυμα ελπίδας».

Ακόμη μια εκδοχή του γνωστού παραμυθιού. Αρκούντως επιτυχημένη, σκοτεινή και με στοιχεία ρεαλισμού, που δίνει μεγάλη σημασία στους χαρακτήρες. Η ταινία βασίζεται στη μέχρι πρόσφατα παραγνωρισμένη πρωτότυπη εκδοχή του μύθου, όπως εκδόθηκε ανώνυμα το 1740 από τη συγγραφέα.

NΤΟΜ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ 
DOM HEMINGWAY

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Σέπαρντ
Πρωταγωνιστούν: Τζουντ Λο, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Ντέμιαν Μπισίρ, Εμίλια Κλαρκ, Κέρι Κόντον, Νέιθαν Στιούαρτ- Τζάρετ 

Ένας διαρρήκτης βγαίνει μετά από 12 χρόνια από τη φυλακή και αρχίζει να αναζητά το αφεντικό του για χάρη του οποίου φυλακίστηκε.

Έτσι ο Ντομ θα φθάσει μέχρι την Ιταλία για να τον βρει και να του ζητήσει τα χρήματα τα οποία του χρωστά. Η περιπέτεια που ξεκίνησε δε θα είναι καθόλου εύκολη. Πολύ καλή κωμωδία με τον Τζουντ Λο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΑΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ

THAT AWKWARD MOMENT

Σκηνοθεσία: Τομ Γκόρμικα

Πρωταγωνιστούν: Ζακ Έφρον, Ίμογκεν Πουτς, Μάιλς Τέλερ, Άντισον Τίμλερ, Μάικλ Τζόρνταν, Τζέσικα Λούκας, Λόλα Γκλαουντίνι

Τρεις φίλοι έχουν συμφωνήσει να μην κάνουν ποτέ σοβαρή σχέση. Όμως κάποιος καταπατά την υπόσχεση. Κωμωδία γεμάτη κλισέ και εντελώς προβλέψιμη.

Η ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

THE PIRATE FAIRY

Σκηνοθεσία: Πέγκι Χολμς

Νεραϊδόσκονη, πειρατές και η καλή νεράιδα, σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)