to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:37 | 24.03.2013

Διεθνή

Οι κυπριακές εφημερίδες

Και σήμερα οι εξελίξεις με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου και τη σύγκληση του Eurogroup, προβάλλονται ως κύριο θέμα από όλες τις εφημερίδες.


«Με ένα αγκάθι στο Eurogroup» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει το ΔΝΤ θέτει θέμα να αναλάβει η Τράπεζα Κύπρου τα 9 δις που πήρε η Λαϊκή από τον ΕΛΑ. Αναφέρει ακόμη ότι το κούρεμα στην Κύπρου θα είναι 20 % και 4% στα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ότι εκτός πακέτου θα είναι τα ταμεία Προνοίας.Αλλού γράφει ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι προειδοποιούν με κλείσιμο των τραπεζών την Τρίτη ενώ φιλοξενείται και φωτογραφία από τις χθεσινές τους διαμαρτυρίες.Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στο χθεσινό μακελειό στην Κοφίνου με ένα νεκρό και 4 τραυματίες για κτηματικές διαφορές.

Υπό τον τίτλο «Σε λεπτές ισορροπίες το μέλλον της …Κύπρου» η «Σημερινή» αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι καθοριστική ενώ αναφέρεται στο περιεχόμενο των συζητήσεων χθες των κυπριακών αρχών με την Τρόικα.Γράφει ακόμη ότι τα πάντα τελούν υπό την αίρεση του ΔΝΤ.Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα φιλοξενεί όλο το χρονικό από την μέρα της καθόδου των δανειστών στο νησί έως και την απόφαση των Βρυξελλών της 16ης Μαρτίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο φονικό στη Κοφίνου για διαφορές επί τουρκοκυπριακού σπιτιού που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και 4 τραυματίες.

Ο «Φιλελεύθερος» φιλοξενεί το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Βαθύ κούρεμα για Τρ. Κύπρου» και γράφει ότι το μνημόνιο κλειδώνει με όρους της Τρόικας και τη συμφωνία σφραγίζει το Eurogroup και προνοεί κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου έως και 22% αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθει και στο αρχικό σενάριο του 25%.Αλλού αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των τραπεζικών υπαλλήλων και φιλοξενείται και σχετική φωτογραφία.Σε άλλο δημοσίευμα ο «Φ» δίνει λεπτομερή στοιχεία για τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, τι προνοούν και πώς επηρεάζονται οι καταθέτες.

«Στόχος της Τρόικας το Φ.Α» είναι ο κύριος τίτλος της «Χαραυγής» που φιλοξενεί συνέντευξη του τέως Υπουργού Εμπορίου,ο οποίος αναφέρεται σε μεθοδεύσεις των Τροϊκανών στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την προηγούμενη κυβέρνηση με απώτερο στόχο τα ενεργειακά μας κοιτάσματα. Αλλού γράφει ότι συμφωνήθηκε κούρεμα και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν εκμεταλλεύτηκε τις εναλλακτικές λύσεις και έφερε τη Βουλή προ διλημμάτων. Σε άλλο δημοσίευμα η «Χ» αναφέρεται σε δηλώσεις του Ρώσου Πρωθυπουργού για την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Φρενώδης κούρσα για να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου» γράφει για πληροφορίες ότι συμφωνήθηκε κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου άνω των 100,000 κατά 20% καθώς και για τις σημερινές διαβουλεύσεις στο Eurogroup. Αλλού γράφει ότι υπό το φως της αβεβαιότητας για το αύριο, οι τραπεζικοί υπάλληλοι ξεσηκώθηκαν και κατέκλεισαν τους δρόμους.Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στις κακές καιρικές συνθήκες στη Βρετανία και την σφοδρή χιονόπτωση.

Υπό τον τίτλο «Ζώντας ένα δράμα με ανοικτό τέλος» η εβδομαδιαία «Καθημερινή» αναφέρεται στο θρίλερ που εξελίχθηκε όλη την εβδομάδα, το παρασκήνιο από Βρυξέλλες, Λευκωσία, Αθήνα και Μόσχα ενώ αναφέρεται και σε κρυφό παζάρι ανάμεσα σε Μόσχα και Βερολίνο. Αλλού η «Κ» γράφει ότι υπό το βάρος των εξελίξεων, οι πολίτες φοβούνται το αύριο, όμως θα μάθουν να ζουν με τα στοιχειώδη.Σε άλλο θέμα γίνεται αναφορά στην περιοδεία Ομπάμα στη Μέση Ανατολή και στην επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας.

Η εβδομαδιαία «Μάχη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Αιμορραγεί η Κύπρος» και γράφει ότι έγινε δραματική μεταστροφή σε κούρεμα μετά την επιμονή των Βρυξελλών. Γίνεται αναφορά στα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή και στις διάφορες πληροφορίες για το παρασκήνιο σε Βρυξέλλες, Λευκωσία, Μόσχα και Βερολίνο. Αλλού φιλοξενείται συνέντευξη του Βουλευτή Μάριου Μαυρίδη για τις εξελίξεις ο οποίος λέει ότι κάποιοι προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.Επίσης η «Μ» αναφέρεται σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ότι ο Πρόεδρος νοιώθει προδομένος από τους συνεργάτες του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)