to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:10 | 23.03.2013

Διεθνή

Οι κυπριακές εφημερίδες

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομικής βοήθειας προς τη Λευκωσία είναι και σήμερα το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες. Φιλοξενούνται δηλώσεις των αρμοδίων, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επαφές ο ΥΠΟΙΚ, το παρασκήνιο, ενώ αναφορά γίνεται και στο χθεσινό Eurogroup καθώς και στις εξελίξεις στη Βουλή όπου οδηγούνται τα νομοσχέδια για το ταμείο αλληλεγγύης, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και για την εκροή κεφαλαίων. Ολες οι εφημερίδες φιλοξενούν φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις των πολιτών και τις ουρές στις αυτόματες ταμειακές μηχανές.


«Η Κύπρος ακροβατεί» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρεται σε σενάρια εξόδου από το ευρώ και φιλοξενεί όλες τις ειδήσεις από το μέτωπο του Eurogroup και της Βουλής με τη ψήφιση σήμερα των εννέα νομοσχεδίων. Αλλού η «Α» γράφει ότι έληξε άδοξα η εκστρατεία Σαρρή στη Μόσχα και ο ΥΠΟΙΚ επιστρέφει με άδεια χέρια αφού η Ρωσία δεν έδωσε ούτε επιμήκυνση του δανείου.Επίσης στην εφημερίδα φιλοξενείται η δήλωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτσαλάν ότι τα όπλα πρέπει να σωπάσουν.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Σε ακτίνα συμφωνίας Λευκωσία και Γιούρογκρουπ» και αναφέρει ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκουν την συμβιβαστική φόρμουλα και ότι η Βουλή ψηφίζει σήμερα τα νομοσχέδια για αναδιάρθρωση.Σε άλλο δημοσίευμα η «Σ» αναφέρει ότι η Ρώσοι συζητούν μόνο επιμήκυνση του δανείου του 2011.Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, σημειώθηκε πτώση στις παγκόσμιες χρηματαγορές.

Υπό τον τίτλο «Αιματηρή διάσωση Λαϊκής» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο σχέδιο για εξυγίανση της τράπεζας με την δημιουργία καλής και κακής τράπεζας.Αλλού γράφει ότι δεν βγήκε καπνός ακόμη από τη Μόσχα και ότι οι Ρώσοι διατηρούν ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τη Λευκωσία πλην όμως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οτιδήποτε το συγκεκριμένο.Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρει ότι λόγω των εξελίξεων η αγορά και το εμπόριο νέκρωσαν και η Κύπρος είναι σε ‘στάση πληρωμών’.

«Οργή εργαζομένων» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που γράφει ότι διατυπώνονται ερωτήματα για τη μεθόδευση όπως αναφέρει, άρον –άρον διάλυσης της Λαϊκής και ότι τα σχετικά νομοσχέδια συζητούνται σήμερα στη Βουλή.Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ που ζητά μεταξύ άλλων δημοψήφισμα για λύση εντός ή εκτός Τρόικας. Σε άλλο δημοσίευμα η «Χ» γράφει ότι το Eurogroup συζητά το σχέδιο της Λευκωσίας αλλά θέτει παραμέτρους που να σέβονται την απόφασή του της 16ης Μαρτίου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Κούρσα με το χρόνο για την Κύπρο» αναφέρει ότι η Βουλή συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα νομοσχέδια για διάσωση της οικονομίας υπό τα χρονοδιαγράμματα των διεθνών πιστωτών. Αλλού αναφέρει ότι ο ΥΠΟΙΚ τηρεί σιγή ιχθύος για τις επαφές του στη Μόσχα. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής Τράπεζας που χαρακτηρίζει καταστροφικές τις κινήσεις για εξυγίανση της τράπεζας.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» έχει τίτλο «Στον πάτο έριξε ο Αναστασιάδης της αξιοπιστία της Κύπρου» και γράφει για πολιτικά και γεωστρατηγικά παιγνίδια πίσω από το κούρεμα και για ‘ψυχρολουσία’ στη Μόσχα. Αλλού γράφει ότι η Γερμανία θησαυρίζει από την κρίση ενώ η Κύπρος χάνει αληθινούς φίλους. Αλλού η «Γ» φιλοξενεί δηλώσεις του Σταύρου Μαλά για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.0

Το «Κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Την Κύπρο και τα μάτια σας…» και φωτογραφίες της πολιτικής ηγεσίας γράφει ότι η Κύπρος ταρακούνησε την Τρόικα, απέφυγε το κούρεμα και βάζει στο τραπέζι προτάσεις. Αλλού αναφέρεται στις αποφάσεις για τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης και για εξυγίανση των τραπεζών και για την ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή. Επίσης γράφει για τη διάσωση της Λαϊκής και διερωτάται αν γράφονται τίτλοι τέλους.

«Επιστροφή από το χείλος» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Weekly” που γράφει για λαϊκή κατακραυγή λόγω των οικονομικών εξελίξεων και φιλοξενεί ολοσέλιδη φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις των πολιτών, μεταξύ αυτών και υπαλλήλων της Λαϊκής τράπεζας. Αλλού γράφει για τη δημιουργία καλής και κακής τράπεζας για αποφυγή της χρεοκοπίας και κατάρρευσης της Λαϊκής. Σε άλλο θέμα γράφει για τις επαφές Σαρρή στη Μόσχα και ότι αναμένεται ένα θαύμα για τη Λευκωσία.

Πηγή: onlycy.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)