to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι κανόνες και η Deutsche Bank

"Ο Ντάισελμπλουμ δεν ονομάτισε τράπεζες. Αλλά η τράπεζα που βγήκε το σαββατοκύριακο, διά του επικεφαλής οικονομολόγου της Ντάβιντ Φόλκερτς - Λάνταου, να ζητήσει δημόσιο χρήμα -επισήμως όχι για τον εαυτό της- ήταν η Deutsche Bank. Ο “νούμερο ένα” κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ..."


Στη συνέντευξη Τύπου μετά το χθεσινό Eurogroup, ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπουμ προσπάθησε σκληρά να μην απαντήσει στις ερωτήσεις για το τι θα γίνει με τις ιταλικές τράπεζες. “Δεν το συζητήσαμε” έλεγε και ξανάλεγε, ενώ είχε φροντίσει από το πρωί να τονίσει ότι η κρίση των ιταλικών τραπεζών δεν είναι “άμεση” κι ότι υπάρχει χρόνος να βρεθούν “σταδιακά” λύσεις και όχι μια “μεγάλη” λύση. Κάποια στιγμή ξεσπάθωσε, όμως, και δήλωσε “θυμωμένος” που “κάποιες μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες”, αντί να λύσουν τα προβλήματά τους μόνες τους, ζητούν δημόσιο χρήμα για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ο Ντάισελμπλουμ δεν ονομάτισε τράπεζες. Αλλά η τράπεζα που βγήκε το σαββατοκύριακο, διά του επικεφαλής οικονομολόγου της Ντάβιντ Φόλκερτς - Λάνταου, να ζητήσει δημόσιο χρήμα -επισήμως όχι για τον εαυτό της- ήταν η Deutsche Bank. Ο “νούμερο ένα” κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ. Μάλιστα, ο Λάνταου είχε και συγκεκριμένο ποσό στο μυαλό του: 150 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, στα πρότυπα της διάσωσης των αμερικανικών το 2008. Ναι μεν οι κανόνες της νεόκοπης τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη δεν επιτρέπουν πλέον τη διάσωση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, παρά μόνο εάν έχουν πληρώσει πρώτα τα σπασμένα οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι, αλλά “στην ανάγκη” αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να παραβιαστούν, είπε ο Λάνταου. Και τον σιγόνταρε -από τις σελίδες του γερμανικού Τύπου- ο αντιπρόεδρος της Blackrock, ο οποίος κατηγορεί την Ευρώπη ότι αμέλησε να εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα στην αρχή της κρίσης και προφητεύει ένα “δεύτερο κύμα” τραπεζικής κρίσης.

Και να που πάλι η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα που δεν έλυσε όταν έπρεπε, κυρίως εξαιτίας της κωλυσιεργίας της Γερμανίας και στη συνέχεια της επιμονής της να επιβάλλει σε όλους “κανόνες” που τώρα πρέπει να τηρηθούν. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες έστειλε το σήμα ότι συνεχίζει να επιμένει, αναφερόμενος μόνο στις ιταλικές τράπεζες: Εάν χρειαστούν βοήθεια, “πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες” είπε. Αν και συνήθως λαλίστατος, για το αίτημα παραβίασης των κανόνων από την Deutsche Bank δεν είπε κουβέντα. Ποιος ξέρει, μπορεί να μην πρόλαβε...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)