to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι Ισπανοί προτιμούν μια κυβέρνηση της Αριστεράς

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου MyWord, η πλειονότητα των Ισπανών, θα προτιμούσε μετά την 26η Ιουνίου μια κυβέρνηση της Αριστεράς, έναν κυβερνητικό συνασπισμό των Unidos Podemos και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας


Τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των Ισπανών ψηφοφόρων φαίνεται ότι έχει παγιώσει η συμμαχία Unidos Podemos σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου MyWord, που διενεργήθηκε για τον όμιλο μέσων ενημέρωσης SER. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η πλειονότητα των Ισπανών, θα προτιμούσε μετά την 26η Ιουνίου μια κυβέρνηση της Αριστεράς, έναν κυβερνητικό συνασπισμό των Unidos Podemos και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η δημοσκόπηση με προσωπικές συνεντεύξεις 1.500 πολιτών διενεργήθηκε 13-16 Ιουνίου και δείχνει ότι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι (PP), με 28,9% των ψήφων, ποσοστό ανάλογο με αυτό που πέτυχε στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 118-123 έδρες.

Αντίστοιχα οι Unidos Podemos φαίνεται να λαμβάνουν το 24,8% των ψήφων και 87-90 έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 20,4% και 75-80 έδρες (κατά 10-15 λιγότερες από αυτές του Δεκεμβρίου).

Οι Πολίτες (Ciudadanos) διατηρούν την τέταρτη θέση με 14,4% και 38 ή 39 έδρες, έναντι 40 σήμερα.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης καθιστά σαφές ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία θα περάσει μέσα από ένα συνασπισμό κομμάτων.

Ισπανία - δημοσκόπηση για την Cadena SERCadena SER
Το επάνω ημικύκλιο δείχνει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ενώ το εσωτερικό το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκεμβρίου 

Μάλιστα, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι στην ερώτηση «Ποιον κυβερνητικό συνδυασμό κομμάτων προτιμάτε για να κυβερνήσει τη χώρα;», η απάντηση που παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό (34,4%) είναι μια κυβέρνηση του PSOE και των Unidos Podemos με τους συμμάχους τους και την ανοχή άλλων κομμάτων.

Κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ PP, Ciudadanos και PSOE λαμβάνει μόλις 20% των προτιμήσεων, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται μια κυβέρνηση PP και Ciudadanos με τη στήριξη ή την ανοχή άλλων κομμάτων.

Αντίστοιχα, στην ερώτηση «Ποιος πιστεύετε ότι θα κυβερνήσει την Ισπανία», το 26% λέει ότι θα είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, μόλις 3% πιο μπροστά από αυτούς που πιστεύουν ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση της δεξιάς, ανάμεσα στο PP και τους Ciudadanos.

Πάντως, πρώτος στις προτιμήσεις για πρωθυπουργός έρχεται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos με 26%, ενώ τον ακολουθεί με 20,5% ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos και τρίτος ο Πέδρο Σάντσεθ του PSOE. Στην τελευταία θέση ο Μαριάνο Ραχόι.

Ισπανικές εκλογέςAP Photo/Francisco Seco

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση πιστεύουν ότι οι Σοσιαλιστές θα συνεργαστούν με τους Unidos Podemos.

Στην ερώτηση, «Τι πιστεύετε ότι θα κάνει το PSOE στην περίπτωση που πρέπει να διαλέξει μεταξύ ενός “μεγάλου συνασπισμού” των PP, Ciudadanos και των Σοσιαλιστών και ενός άλλου μεταξύ του PSOE και των Unidos Podemos», το 42% των Ισπανών πιστεύουν ότι θα διαλέξει το δεύτερο.

Μένει να δούμε πάντως τι θα βγάλουν και οι κάλπες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)