to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:30 | 05.05.2013

Διεθνή

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Μαζί, η αντίδραση της συριακής κυβέρνησης, που ανακοινώνει πως πλέον είναι «ανοιχτές όλες οι πιθανότητες». Καταδικάζουν Αραβικός Σϋνδεσμος, Ιράν, Αίγυπτος, στηρίζει το Ισραήλ η Βρετανία, δεν επιθυμεί άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς η Αυστρία


Πρώτα, η αντίδραση της συριακής κυβέρνησης, που συνοψίζεται στη φράση «ανοιχτές όλες οι πιθανότητες»

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τριών στόχων στα περίχωρα της Δαμασκού ανοίγουν το δρόμο σε όλες τις επιλογές, ανακοίνωσε σήμερα η συριακή κυβέρνηση.

"Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας επιβεβαιώνει ότι αυτή η επίθεση ανοίγει ευρέως την πόρτα σε όλες τις πιθανότητες ειδικά επειδή δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα των διασυνδέσεων που υπάρχουν ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες που διεξάγουν τον πόλεμο κατά της Συρίας", δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης Όμραν αλ Ζοάμπι, διαβάζοντας ανακοίνωση του συριακού υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός παραχώρησε αυτήν την συνέντευξη Τύπου έπειτα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που έγινε μετά την, όπως δήλωσε δυτική πηγή, νέα επιδρομή που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα εναντίον ιρανικών πυραύλων που προορίζονταν για την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η επίθεση αυτή που έγινε νωρίς σήμερα είναι η τρίτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιείται φέτος στο συριακό έδαφος.



Εξάλλου σε επιστολή του που απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι "η επίθεση (αυτή) επιβεβαιώνει την άμεση στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ στις τρομοκρατικές ομάδες και στους εξτρεμιστές της Αλ Νόσρα, μιας από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα, μετά την αποτυχία τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη".

"Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ είναι αυτός που επωφελείται, η κινητήριος δύναμη και μερικές φορές ο εκτελεστής τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στην Συρία κατά του κράτους και του λαού", προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

"Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι στερούνται βάσης οι ισχυρισμοί που κάνουν λόγο για μεταφορές από την Συρία εκτός των συνόρων της (όπλων προς την Χεζμπολάχ), τους οποίους προβάλει την τελευταία περίοδο το Ισραήλ για να αιτιολογήσει τις επιθετικές του ενέργειες", προστίθεται στην επιστολή προς τον ΟΗΕ.

Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι το Ισραήλ έπληξε σήμερα τρεις στρατιωτικούς στόχους στα βορειοδυτικά της Δαμασκού με πυραύλους που ερρίφθησαν από αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από το Ισραήλ και τον νότιο Λίβανο.

"Η επίθεση αυτή προκάλεσε νεκρούς και τραυματίες και σοβαρές καταστροφές στις θέσεις αυτές και στις κοντινές περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι", κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών.

Καταδικάζουν Αραβικός Σύνδεσμος και Αίγυπτος

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε σήμερα τις επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στην Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "δράσει άμεσα" για να τις σταματήσει.

Οι επιδρομές αυτές συνιστούν "ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους", δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Νάμπιλ αλ Αράμπι ζήτησε παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "δράσει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας".

Ταυτοχρόνως και η προεδρία της Αιγύπτου καταδίκασε σήμερα "την επίθεση" του Ισραήλ κατά της Συρίας.

Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν "μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής", υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Στήριξη στο Ισραήλ από τη Βρετανία - Ζητά την άρση του εμπάργκο όπλων

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Συρία δείχνει "τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη" στην περιοχή και ενισχύει την ανάγκη για μια άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στην παροχή όπλων στους Σύρους αντάρτες.

Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ένα αεροπορικό πλήγμα κοντά στην Δαμασκό, το οποίο είχε στόχο ιρανικά όπλα που προορίζονταν για την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Δεν έχουμε επιβεβαίωση" όσον αφορά το ποιος έκανε την επιδρομή αυτή, αλλά "υπάρχουν πηγές στο Ισραήλ που λένε ότι πρόκειται για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή", δήλωσε ο Χέιγκ στο βρετανικό δίκτυο BBC.

"Θα αναμένω μια (ενδεχόμενη) επίσημη επιβεβαίωση προτού κάνω περισσότερα σχόλια, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα γεγονότα αυτά, όπως και άλλα που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη σε όλην την περιοχή, λόγω της συριακής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται", πρόσθεσε.

"Ο Λίβανος απειλείται συνεχώς με αποσταθεροποίηση, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων διασχίζει τα σύνορα, η Ιορδανία δέχεται απίστευτη πίεση", σημείωσε.

"Και το Ισραήλ έχει δηλώσει σαφώς ότι θα ενεργήσει αν πιστεύει ότι ένας σημαντικός αριθμός όπλων μεταφέρεται στην Χεζμπολάχ", συνέχισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι "θα πρέπει να σεβαστούμε" την απόφαση του Ισραήλ να "προστατεύσει την ασφάλειά του".

"Όσο περισσότερο διαρκεί η κατάσταση αυτή, τόσο περισσότερο καθίσταται σημαντική η ανάγκη για την άρση του (ευρωπαϊκού) εμπάργκο", κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι υπήρχαν "αξιόπιστες πληροφορίες για την χρήση χημικών όπλων κατά" του συριακού λαού.

Η Βρετανία υπερασπίζεται εδώ και μήνες μια άρση του εμπάργκο της ΕΕ στα όπλα που προορίζονται για τους Σύρους αντάρτες. Στα τέλη Απριλίου, η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο για την άρση του, αν κι άλλες χώρες της ΕΕ προέβαιναν στο αίτημα αυτό.

Αυστρία: Καμιά σχέση με το εμπάργκο όπλων

Η Αυστρία αντιτίθεται στην πρόταση, ιδιαίτερα από μέρους της Βρετανίας, να αρθεί το εμπάργκο όπλων το οποίο έχει επιβάλει η ΕΕ στη Συρία ώστε να γίνουν παραδόσεις όπλων στους Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές, δήλωσε σήμερα στην Βιένη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Μίχαελ Σπιντελέγκερ εξέφρασε την θέση σήμερα στην υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, η οποία βρίσκεται στην Αυστρία για τα εγκαίνια ενός νέου μνημείου στο Μαουτχάουζεν, κοντά στην Βιένη.

«Δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στο ζήτημα (της άρσης) του εμπάργκο όπλων για (να υπάρξουν) προμήθειες όπλων από τους αντάρτες και στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία. Αντιθέτως, αυτές (οι επιδρομές του Ισραήλ) δείχνουν ότι υπάρχουν πάρα πολλά όπλα στη Συρία», είπε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Σπιντελέγκερ στην Λίβνι.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι οι ισραηλινές επιδρομές «καταδεικνύουν τον αυξανόμενο κίνδυνο για την ειρήνη» συνεπεία του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων, το οποίο, πρόσθεσε, θα πρέπει να αρθεί.

Εκτός της Βρετανίας και η κυβέρνηση της Γαλλίας τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης των όρων του εμπάργκο όπλων, ενώ η Γερμανία και η Αυστρία συνεχίζουν ως σήμερα να αντιτίθενται στην πρόταση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ

Να σημειώσουμε πως η Χεζμπολά, διά του αρχηγού της, είχε προ ημερών δηλώσει την πρόθεσή της να ταχθεί στο πλευρό του συριακού καθεστώτος:

Χ. Νασράλα: «Οι πραγματικοί φίλοι της Συρίας δεν θα επιτρέψουν την πτώση του Άσαντ»
 

Ο επικεφαλής της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, υποστήριξε σήμερα πως «οι πραγματικοί φίλοι της Συρίας» δεν θα επιτρέψουν την πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και αποκάλυψε πως πολεμιστές της Χεζμπολά βοηθούν το συριακό καθεστώς

H φωτογραφία, από την 1η σελίδα του ιστότοπου της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, πριν από λίγο

Περισσότερα στο κεντρικό μας θέμα:

Επικίνδυνη κλιμάκωση: ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Συρία

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)