to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 13.09.2014

πηγή: imerisia.gr

Κοινωνία

Οι αρχαιοκάπηλοι που «ξετίναξαν» την Αμφίπολη - Ο διευθυντής τράπεζας, ο στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. και το κύκλωμα που έσκαψε το λόφο Καστά

Ένα απίστευτο σκηνικό αρχαιοκαπηλίας είχε στηθεί εδώ και δεκαετίες γύρω από το τάφο της Αμφίπολης. Ο λόφος Καστά είχε μετατραπεί σε πεδίο αγοραπωλησίας αρχαίων από την περιοχή.


Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Βήματος ρίχνει φως στα κυκλώματα που λυμαίνονταν τον αρχαιολογικό χώρο ο οποίος είναι πλέον αντικείμενου παγκόσμιου θαυμασμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές της Αστυνομίας, ένας από τους κύριους οργανωτές της παράνομης αγοραπωλησίας αρχαίων από την Αμφίπολη ήταν διευθυντής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από δυο χρόνια.


Ήταν ο άνθρωπος που υπό άκρα μυστικότητα επισκεπτόταν την Αμφίπολη και αγόραζε σημαντικά αρχαία αντικείμενα, τα οποία προέρχονταν από λαθρανασκαφές στην περιοχή. Τα αγόραζε τόσο για την προσωπική συλλογή του αλλά και με άγνωστη κατάληξη.

Οι αρχαιοκάπηλοι που «ξετίναξαν» την Αμφίπολη - Ο διευθυντής τράπεζας, ο στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. και το κύκλωμα που έσκαψε το λόφο Καστά

Θεωρείται πως ήταν ο σταθερός μεσάζων στην υφαρπαγή αρχαιοτήτων από την Αμφίπολη. Φέρεται να είχε συχνές επαφές με τους λαθρανασκαφείς της περιοχής και, ανάμεσα σε αυτούς, με τον πρώην κοινοτάρχη.

Η δράση του έγινε αντιληπτή στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν σε δικογραφία υπήρχαν καταθέσεις αστυνομικών αλλά και αρχαιοκαπήλων ότι αυτός ήταν ο παραλήπτης των κλεμμένων αρχαιοτήτων από την Αμφίπολη.

Οι αρχαιοκάπηλοι που «ξετίναξαν» την Αμφίπολη - Ο διευθυντής τράπεζας, ο στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. και το κύκλωμα που έσκαψε το λόφο Καστά

Ο διευθυντής αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι δεν υπήρχε τίποτα παραπάνω από το ενδιαφέρον ενός συλλέκτη και έτσι δεν υπήρχε συνέχεια στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Όμως, εκείνος φέρεται να συνέχισε επί δεκαετίες να προχωρεί σε παράτυπες αγοραπωλησίες αρχαίων από την Αμφίπολη.


Οι αρχές εξετάζουν αν το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με παράνομες ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης.


Κεντρικό ρόλο στη διακίνηση αρχαιοτήτων είχαν τέσσερις – πέντε ιδιώτες, οι οποίοι διατηρούσαν επαφές και είχαν συναλλαγές με 25 - 30 λαθρανασκαφείς τόσο της Αμφίπολης όσο και των γύρω περιοχών, με σκοπό να προωθούν τα αρχαία σε συλλέκτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ανάμεσα σε εκείνους που ενδιαφέρονταν για αρχαιότητες από την Αμφίπολη φέρεται να είναι και ένας στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. που στο παρελθόν υπηρετούσε στη Βόρεια Ελλάδα και είχε επαφές ακόμη και με πολιτικά πρόσωπα.


Δεν είναι η πρώτη φορά που μέλος των Σωμάτων Ασφαλείας εμπλέκεται σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στην περιοχή της Αμφίπολης. Σε δικογραφία που είχε σχηματιστεί το 1966, εμπλέκονταν 20 ατόμων ανάμεσά τους πέντε εν ενεργεία και συνταξιούχοι αξιωματικοί της τότε Χωροφυλακής. Συγκατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν σεσημασμένοι αρχαιοκάπηλοι από την ίδια περιοχή, αλλά και ένας κινηματογραφιστής από την Αθήνα.

Η πιο γνωστή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Αμφίπολη είναι εκείνη του χρυσού στεφανιού, που βρήκε αγρότης της περιοχής την περίοδο 1993-1994 και κατέληξε στο μουσείο Γκετί με την εμπλοκή των αρχαιοκαπήλων Νίνο Σαβόκα, Ρόμπιν Σάιμς, Τζιανφράνκο Μπεσίνα και τεσσάρων Ελλήνων μεσαζόντων.


Στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί τότε μνημονευόταν και ένα πρόσωπο με το όνομα «Μπάμπης Αποστόλου», το οποίο φερόταν να διαμένει στην Εγνατία οδό στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ποτέ αυτό το άτομο να ταυτοποιηθεί. Τώρα επανεξετάζεται αν αυτό το άγνωστο πρόσωπο σχετίζεται με τον τραπεζικό από τη Θεσσαλονίκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)