to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 20.04.2013

πηγή: https://left.gr/94

Κοινωνία

Οι αόρατοι (και) στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Αναλυτικό φωτορεπορτάζ του alterthess.gr για την εκδήλωση Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη


Εκτυπώσιμη μορφήSend to friendPDF version

 

Από νωρίς το πρωί έχουν συγκεντρωθεί άνεργοι και άνεργες, αλά και δεκάδες πολίτες στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, για μια ημέρα που θα δίνει φωνή σε όσους δεν έχουν. Λίγο μετά τις 14.00 ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους τηςς πόλης, η οποία κατέληξε και πάλι στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας όπου πραγματοποιείται συνέλευση ανέργων και κουζίνα από την "Κουζίνα Αλληλεγγύης". Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική από μπάντες δρόμου.

Εκπρόσωποι του Δικτύου έδωσαν συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη, στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και παρουσίασαν την εικόνα για την απασχόληση και την ανεργία στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο τέλος του 2012 ήταν 30,5%. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 793.000 και άνεργοι ανέρχονται σε 125.000, περισσότεροι κατά 22.700 σε σχέση με το 2011, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνα το 2012 έχαναν τη δουλειά τους 1.891 άτομα. Σε βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης γίνονται συνεχώς απολύσεις και αλλαγές των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μείωση αποδοχών μέχρι και 30%.

Σε ότι αφορά την εργασιακή επισφάλεια επισήμαναν ότι αυτή εξαπλώνεται διαρκώς και ανέφεραν ενδεικτικά το συμπέρασμα έρευνας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ότι από το 2010 μέχρι το 2012 η αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έφτασε το 1200% και το 2012 ο ένας το 50% των εργαζομένων είναι με ελαστική μορφή απασχόλησης ή καθεστώς μερικής απασχόλησης. Τεράστια είναι τα ποσοστά της "μαύρης" και ανασφάλιστης εργασίας.

Οπως είπαν, το Δίκτυο είναι μια προσπάθεια οργάνωσης αυτών που δεν έχουν που "δεν έχουν φωνή", των απασχολούμενων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, των εργαζομένων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, των μισθωτών των 400 και 500 ευρώ, όσων απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις και των ανέργων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)