to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 26.07.2016

Πολιτική

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε χτες Δευτέρα τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων.


Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις των κομμάτων και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση:

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον πρωθυπουργό για τις προτάσεις του για την Συνταγματική Αναθεώρηση, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αν πραγματικά ο κ. Τσίπρας ήθελε ένα νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα θα έπρεπε να αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναινετικό καθορισμό όσο το δυνατόν περισσότερων άρθρων προς αναθεώρηση, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφασίσει στις εκλογές το περιεχόμενο των αλλαγών που απαιτούνται. ​Αντί γι’ αυτό επιλέγει, προσπαθώντας να δραπετεύσει απ’ την σκληρή πραγματικότητα, μια αέναη διαβούλευση. ​Επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να ξεφύγει απ’ την βαθιά απομόνωση στην οποία βρίσκεται εξαιτίας της αποτυχημένης πολιτικής του. ​Κάποια ψήγματα επιμέρους προτάσεων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον χάνονται στο κρεσέντο της ανευθυνότητας και του συνταγματικού λαϊκισμού. ​Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετέχει σε προσχηματικές και ανούσιες διαδικασίες. Θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα όταν ο κ. Τσίπρας εκκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή των Ελλήνων».


Για υποβιβασμό της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, σε σόου «αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν», εγκαλεί η Φώφη Γεννηματά τον πρωθυπουργό, σε δήλωσή της μετά τη σχετική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο προαύλιο της Βουλής. «Στο μείζον θεσμικό ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός απέφυγε τη Βουλή, επέλεξε να μείνει στο προαύλιό της. Επέλεξε ξανά το show από την ουσία» αναφέρει η κ. Γεννηματά. Απέναντι δε, στις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα, που περιλαμβάνουν διεξαγωγή ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου ανά Περιφέρεια για την ατζέντα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, η κ. Γεννηματά αναφέρει πως «οι διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει όπως τον σκηνοθετεί ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εξωκοινοβουλευτικά παιχνίδια και προσχήματα. Όλα, λοιπόν, στη Βουλή. Εμείς είμαστε έτοιμοι με τις προτάσεις μας για προοδευτικές και τολμηρές αλλαγές που απαιτούνται στο σύνταγμά μας» αναφέρει η κ. Γεννηματά και καταλήγει: «Η κυβέρνηση έχει τους πενήντα βουλευτές που απαιτεί το σύνταγμα. Δεν απομένει πλέον παρά να προκαλέσει την αναθεωρητική διαδικασία που αυτό προβλέπει. Τα υπόλοιπα εκ του πονηρού».


 

Αντίθετος με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε δυαρχία, ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες ορισμένες από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Διαφωνώ με την εκλογή από τον λαό, θα οδηγήσει ουσιαστικά σε μια δυαρχία και δεν θα οδηγήσει σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, στη λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος, ωστόσο, δήλωσε ότι είναι απόλυτα σύμφωνος με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως εξήγησε, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου είναι να γίνεται μια πρώτη διαδικασία εκλογής στη Βουλή, όπου να απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων, μια δεύτερη με τα 3/5 και μια τρίτη με 160 ψήφους, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα σε καμία ψηφοφορία, η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρατείνεται για έναν χρόνο.

«Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση πρώτα - πρώτα περιέχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες θέσεις σε θετική κατεύθυνση, ορισμένες που είναι σε λαθεμένη κατεύθυνση και δεν περιέχουν άλλα που θα έπρεπε να υπάρχουν» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι διαφωνεί με το ενδεχόμενο να υπάρξει έλεγχος των ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και της διενέργειας δημοψηφίσματος επί του συνόλου της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αντίθετα, εμφανίζεται σύμφωνος με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για ορισμένα θέματα, με πρωτοβουλία των πολιτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, με την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, καθώς επίσης και με τον διαχωρισμό των σχέσεων μεταξύ κράτους και εκκλησίας.


 

To KKE σε σχόλιο του αναφέρει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει τη γνωστή τακτική του συνεχούς αποπροσανατολισμού του λαού από τα πραγματικά του προβλήματα, τακτική την οποία ακολουθούν διαχρονικά όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να ντύσει με προοδευτικό περιτύλιγμα τις προτάσεις της για το Σύνταγμα, οι οποίες στοχεύουν σε περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία του αστικού κράτους, στο όνομα της «δημοκρατίας», παράλληλα με την επιδίωξη ενσωμάτωσης και χειραγώγησης του λαού.

Με τις προτάσεις της η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει νέο γύρο παζαριών με τα άλλα κόμματα, με στόχο τη σταθερότητα στην ανεμπόδιστη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της, την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, για να υπηρετεί αποδοτικότερα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι κυβερνητικές κορώνες περί «επανάστασης της δημοκρατίας» σταματούν έξω από τους τόπους δουλειάς, καταρρέουν μπροστά στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το οποίο ετοιμάζεται για νέες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τη σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα στήνει σε όλη την Ελλάδα φιέστες δήθεν διαλόγου για το Σύνταγμα, θα υλοποιεί τα βάρβαρα μέτρα και θα προετοιμάζει νέο πλήγμα σε μισθούς, μεροκάματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες και φοροληστεία του λαού. Απέναντι στις παγίδες του αποπροσανατολισμού και της ενσωμάτωσης οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους, να προετοιμάσουν το δικό τους σχέδιο για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας στο δρόμο της συσπείρωσης, της ρήξης και της ανατροπής.

Την ώρα που αυτοί θα συζητάνε και θα διαβουλεύονται, κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό, εμείς θα συζητάμε για τον δρόμο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, για τις αναγκαίες συνολικές ανατροπές, για να ξεφύγουμε από τη σημερινή βαρβαρότητα των μνημονίων, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.»


 

«Δώσε ερωτήματα στον λαό», σχολιάζει το Ποτάμι για τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός.

«Επιτέλους ο λαός παίρνει ξανά τον λόγο! Μετά τις διαδηλώσεις των αγανακτισμένων. Μετά τους χορούς και τα νταούλια του δημοψηφίσματος. Μετά τις εξέδρες και τα αγκαλιάσματα με τον Καμμένο. Μετά το λαϊκό προσκύνημα εικόνων και λειψάνων στο Πεντάγωνο», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του. Όπως σημειώνει το κόμμα, «ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ξανά στον λαό την δυνατότητα να βγει μπροστά (από τον Σεπτέμβρη), να πανηγυρίσει και να απαντήσει αν συμφωνεί με τις ρηξικέλευθες συνταγματικές προτάσεις αναθεώρησης του κ.Τσίπρα:

- Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου; Ναι ή όχι; - Να γίνεται δημοψήφισμα με συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών; Ναι ή όχι;

- Ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά Βουλευτής ή μπορεί να είναι και κάτι άλλο;

-  Είμαστε υπέρ της ισορροπίας μεταξύ της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης, της ασφάλειας δικαίου αλλά και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων; Ή είμαστε κατά της εν λόγω ισορροπίας;

- Να τροποποιηθεί ριζικά η κατάπτυστη διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των Υπουργών ή να τροποποιηθεί μερικά;

- Οι Ανεξάρτητες Αρχές να εκλέγονται με 4/5 της Βουλής ή μπορεί και με κάτι λιγότερο;

- Οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας είναι πράγματι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα ή είναι απλώς ευαίσθητο θέμα;

- Ποια είναι η χρυσή τομή στην ανάγκη για ασφάλεια δικαίου αλλά και για ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης σε έναν κόσμο που διαρκώς μετασχηματίζεται (σ.σ προσοχή ο όρος «μετασχηματίζεται» είναι επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού προφανώς για να μας εισάγει στο επόμενο κεφάλαιο της αναθεώρησης που αφορά την ηλεκτρική ενέργεια)

-  Και τέλος ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, ναι ή όχι; (σ.σ: επαναλαμβάνουμε ότι η σύνταξη, εξαιρουμένων των ερωτηματικών τύπων, είναι εξ ολοκλήρου του ΣΥΡΙΖΑ)».

«Προσοχή όλα τα παραπάνω αφορούν την συνταγματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ‘Ελλάδα 2021’ και δεν είναι αποσπάσματα σκετς καλοκαιρινής επιθεώρησης», καταλήγει το Ποτάμι.


 

Για δημαγωγία σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, την ώρα που «λεηλατεί τον λαό, πνίγει κάθε ίχνος δημοκρατίας και ετοιμάζει μνημονιακό σύνταγμα», κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα η Λαϊκή Ενότητα σε σχόλιο της για τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Ο πρωθυπουργός που έχει προδώσει τις δεσμεύσεις του και τη λαϊκή εντολή. Ο πρωθυπουργός που έχει κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Ο πρωθυπουργός που έχει ακυρώσει στην πράξη τη Βουλή και την έχει μετατρέψει σε εκτελεστικό μνημονιακό όργανο. Ο πρωθυπουργός που έχει αναγορεύσει το τρίτο μνημόνιο σε υπερσύνταγμα και υπέρτατο δίκαιο. Ο πρωθυπουργός που έχει παραδώσει τον εθνικό πλούτο σε ξένα χέρια και την ιδιωτική περιουσία στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Ο πρωθυπουργός της καταλήστευσης των συντάξεων, της φορολεηλασίας των μικρομεσαίων στρωμάτων και του ξεπουλήματος της χώρας. Αυτός ο πρωθυπουργός, που έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το περήφανο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, τολμάει να επικαλείται ξανά την προσφυγή σε δημοψηφισματικές πρακτικές και την ώρα που εφαρμόζει νέες μνημονιακές συνταγές διάλυσης κάθε ίχνους εργασιακών κατακτήσεων και δουλεμπορίου, ανακαλύπτει τη συνταγματική αναθεώρηση ως όχημα αποπροσανατολισμού, αντιδραστικής μετάλλαξης του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία και νέας αντιδημοκρατικής εκτροπής» σημειώνει μεταξύ άλλων η ΛΑΕ στην ανακοίνωσή της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)