to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 03.07.2014

Πολιτική

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα για δημοψήφισμα

Διεργασίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών για το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συγκεντρώσει τις 121 υπογραφές βουλευτών για την διενέργεια δημοψηφίσματος προς ακύρωση ψηφισμένου νομοσχεδίου (αρ. 44, παρ. 2) - Κατ΄ αρχήν θετική η στάση όλων - Συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ για το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να συζητηθεί πιο συγκεκριμένα η συνέχεια της πρωτοβουλίας πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής σχετικά με τις επαφές του Αλ. Τσίπρα για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ:

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τους επικεφαλής των κομμάτων αντιπολίτευσης, Πάνο Καμένο Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ., Φώτη Κουβέλη Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ, Δημήτηρη Κουτσούμπα Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ και Πάρη Μουτσινά Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας  των ανεξάρτητων βουλευτών.

Αντικείμενο της συνομιλίας τους ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας κατάθεσης πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στο νόμο για τη κατάτμηση και το  ξεπούλημα της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφο 2 του Συντάγματος.

Από τις συνομιλίες καταγράφηκε η αντίθεση όλων στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μικρή ΔΕΗ και η κατ΄ αρχήν η θετική τους στάση στη προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

 Ο ΓΓ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας, ωστόσο, διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να αφορά και στο σύνολο των προηγούμενων νόμων που σχετίζονται με την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 

Ο Αλ. Τσίπρας  τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση στη πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριλαμβάνονται και προηγούμενοι νόμοι που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και ότι η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας.

Ως εκ τούτου πρότεινε το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με την διεξαγωγή του, δεδομένου ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 44 απαιτεί τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.

Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε τις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθεί συνάντηση, στα πλαίσια της Βουλής, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων ώστε να συζητηθεί πιο συγκεκριμένα η συνέχεια της πρωτοβουλίας».

 

Τα σχετικά δημοσιεύματα του left.gr:

Η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του πρέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΗ:

-  Την απόφασή τους να στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», ανακοίνωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα (διαβάστε αναλυτικά).

- Διευρυμένο περιεχόμενο στο δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ θέλει το ΚΚΕ (διαβάστε αναλυτικά).

- Με θετική διάθεση αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα για την «μικρή ΔΕΗ», μετά και από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε αναλυτικά).

- "Όχι" στο ξεπούλημα της ΔΕΗ λένε πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές: Την απόλυτη αντίθεσή τους «στη διάσπαση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ιδιώτες» εκφράζουν με κοινή τους δήλωση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Βασίλης Καπερνάρος, μετά την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου («Μικρή ΔΕΗ»), το οποίο ζητούν να αποσυρθεί ως απαράδεκτο και εγκληματικό για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας. (διαβάστε αναλυτικά

***********

Όπως έκανε γνωστό ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Πνευματικό Κέντρο Αμύνταιου, στόχος είναι να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος (να σημειωθεί ότι χρειάζονται 180 ψήφοι για να εγκριθεί η διενέργεια από τη Βουλή). «Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας». Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «κινείται εκδικητικά και καίει ό,τι βρίσκεται μπροστά της για να παραδώσει καμένη γη στον ΣΥΡΙΖΑ».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)