to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 24.01.2014

Πολιτική

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το σκλαβοπάζαρο του ΚΕΠΕ

Αντιδράσεις για την πρόταση κατάργησης του κατώτατου μισθού για νέους εργαζόμενους μέχρι και ένα έτος από την πρόσληψή τους


Αντιδράσεις από κόμματα προκάλεσε η πρόταση - «βόμβα» από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων. Όπως τόνισε ο Δημ. Στρατούλης, «το ΚΕΠΕ, με την πρότασή του για την κατάργηση του ήδη μειωμένου από το 2012 κατά 32% κατώτερου εγγυημένου μισθού για τους νέους εργαζόμενους, παίζει ουσιαστικά το ρόλο του λαγού της κυβέρνησης και της τρόικας, που προωθούν την μετατροπή της εργασίας των νέων σε σύγχρονο σκλαβοπάζαρο». 

ΔΗΜΑΡ: Ακραία η πρόταση του ΚΕΠΕ για «δωρεάν εργασία»

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ: «Η ενσωμάτωση διατάξεων το Νοέμβριο του 2012 στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, που αφορούσαν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ήταν φανερό ότι έκτοτε  θα «άνοιγε την όρεξη» σε παντός  είδους «ρηξικέλευθες» προτάσεις,  οι οποίες θα οδηγούσαν σε διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και της κοινωνικής συνοχής. Γι αυτό και η ΔΗΜΑΡ είχε αρνηθεί να το ψηφίσει. Το δρόμο αυτό ακολουθούν και οι ακραίες  προτάσεις  της μελέτης του ΚΕΠΕ για «δωρεάν εργασία» των νέων με κατάργηση του κατώτατου μισθού για ένα έτος».

Το ΚΚΕ για ΚΕΠΕ και απελυθέρωση των απολύσεων

«Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) για νέο χτύπημα στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς και η απόφαση του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), που στρώνει το έδαφος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αποτελούν ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, που σχεδιάζεται από κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ «για τα νέα αντεργατικά μέτρα».

Αναφορικά με το ΚΕΠΕ, στην ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται ότι το «συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και ερευνητικό ίδρυμα υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανοίγει τον δρόμο για κατάργηση του κατώτερου μισθού στους νέους από 18 έως 29 ετών, γενικεύοντας ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία στους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Σε ό,τι αφορά το ΑΣΕ, σημειώνεται ότι είναι «όργανο που προωθεί τον "κοινωνικό εταιρισμό" και ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση των απολύσεων, με τη σύμφωνη γνώμη της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ».

«Οι προτάσεις αυτές είναι πόθοι και όνειρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών για πάμφθηνη εργατική δύναμη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Το γεγονός ότι διατυπώνονται στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και για τη στήριξη της ανάπτυξης, επιβεβαιώνει αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει: Ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα είναι για τους λίγους, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι χωρίς μισθό και δικαιώματα και μέσα από προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)