to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρώτες εκατό ημέρες κάθε νέας κυβέρνησης, που αναλαμβάνει την εξουσία στην Ελλάδα, είχαν πάντοτε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και μια βαρύνουσα πολιτική σημειολογία.


Σε μιά χώρα με μακρά παράδοση που θέλει κάθε νέα κυβέρνηση να αναλαμβάνει την εξουσία και να παραλαμβάνει «χάος» και «καμμένη γη», οι πρώτες 100 ημέρες ήταν πάντοτε ένα «τρίμηνο του μέλιτος» που συνοδευόταν από την σιωπηλή ανοχή πολιτών και αντιπολίτευσης. Αντίστοιχα, αυτές οι πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης, ήταν ιστορικά ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να ξεδιπλωθεί ο πρώτος κύκλος των νομοθετικών πρωτοβουλιών κάθε νέας κυβέρνησης.

Όπως διαπιστώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, μετά από μία πενταετή περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας και τους σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα με φτωχοποιημένα τα 2/3 του πληθυσμού και διαλυμένη την μεσαία τάξη που ιστορικά χαρακτηρίζεται ως «ραχοκοκαλιά» του κράτους, του παραγωγικού ιστού και της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν θα χρειαστεί ο κόσμος να περιμένει 100 μέρες. Από την πρώτη κιόλας μέρα θα μπει σε κανονική τροχιά εφαρμογής το κοστολογημένο με δικούς μας πόρους και ανεξάρτητο από την πορεία της διαπραγμάτευσης Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» είχε πει δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η Νάντια Βαλαβάνη που σήμερα βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών και την υπογραφή της φέρει ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα νομοσχέδιο που αφορούσε στην ρύθμιση των χρεών για πολίτες και επιχειρήσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με την μορφή των 100 δόσεων σε συνδυασμό με την διαγραφή προστίμων από τόκους, με σκοπό την επανεκκίνηση της τραυματισμένης ελληνικής οικονομίας του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανέργων και των δεκάδων χιλιάδων χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Η κλεψύδρα των 100 ημερών για τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να μετρά αντίστροφα τον χρόνο με την κυβέρνηση και την κοινωνία να έχουν στερηθεί την πολυτέλεια του τριμήνου του «μέλιτος». Οι πιεστικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας στέρησαν από την κυβέρνηση την πολυτέλεια των συμβολικών κινήσεων και την υποχρέωσαν να τρέξει στον εσωτερικό στίβο με όση ταχύτητα της επέβαλαν οι προεκλογικές της δεσμεύσεις και της επέτρεπαν οι απαιτήσεις των δανειακών συμβάσεων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν υπογράψει.

Κεντρικό ζήτημα της πολιτικής των 100 πρώτων ημερών, υπήρξε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους και δανειστές για τη διαμόρφωση των όρων της μεταμνημονιακής εποχής και της μετάβασης από την λιτότητα στην περίοδο της κοινωνικής ευαισθησίας, της δικαιοσύνης, της ανάπτυξης και της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Όπως εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου «καθιέρωσε το πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου ως τον προσεχή Ιούνιο, για την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και την διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επευθυνόμενη στους Έλληνες υποστηρίζει ότι διαπραγματεύεται «επίμονα και σε όλα τα επίπεδα τη συμφωνία νέων δράσεων σε αντικατάσταση των μνημονιακών» και θέτει «τα όρια και τα θέματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Πριν λίγες ημέρες, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα μιλώντας σε συγκέντρωση μελών του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Αθήνα τόνιζε ότι «το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σχέση του με την κοινωνία και η στήριξή της» επισημαίνοντας «την ανάγκη του κοινωνικού ελέγχου προς την κυβέρνηση». Μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έχει υποδεχτεί θετικά, νομοσχέδια όπως αυτά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την πάταξη της διαφθοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ανάμεσα στις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει το νομοσχέδιο για τον δημόσιο τομέα που εκτός από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας προβλέπει και την επιστροφή στο Δημόσιο όσων απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Καθηγητές, καθαρίστριες στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, φύλακες σχολείων, δημοτικοί αστυνομικοί και εργαζόμενοι στην Δημόσια Τηλεόραση βρίσκονται πλέον στην τελικά ευθεία πριν την επιστροφή στις θέσεις εργασίας που η προηγούμενη κυβέρνηση τους στέρησε με μια υπογραφή. Όπως εξηγεί κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, για αυτό επιδιώκει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή και σε συνεχή διάλογο με τους πολίτες», τονίζοντας παράλληλα την μεγάλη σημασία που αποδίδεται «στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετράει εκτός από τη γνώμη των μελών και η γνώμη της κοινωνίας, από την οποία αντλεί και την δυναμική του». Τα τελευταία δύο χρόνια χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που βρέθηκαν στις λίστες των ανέργων συγκρούστηκαν με πείσμα και αποφασιστικότητα με τις κυβερνήσεις των απολύσεων και στήριξαν τις ελπίδες για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 595 καθαρίστριες που με το συμβολικό «κόκκινο γάντι» του αγώνα τους πρωτοστάτησαν στην καταγγελία της αντιλαικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και η διαδικασία ψήφισης από την ελληνική βουλή του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της Δημόσιας Ραδιοφωνία και Τηλεόρασης (ΕΡΤ) που σχεδόν πριν δυο χρόνια η τότε κυβέρνηση συνεργασίας έκλεισε με τον πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο αφήνοντας άνεργους 2.925 εργαζόμενους.

Δεν είχαν, όμως, όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης την ήπια αποδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στις προηγούμενες περιπτώσεις δεν είχαν το θάρρος να τα καταψηφίσουν. Στην περίπτωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα επείγοντα θέματα του ποινικού και του σωφρονιστικού συστήματος, που περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της φυλάκισης ανηλίκων από 15 έως 18 ετών, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄και μέτρα ταχύτερης απόλυσης κρατουμένων και ειδικά μέτρα για ασθενείς, υπερήλικες και άτομα με αναπηρίες, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεσήκωσε ένα κύμα διαμρτυριών και αντιδράσεων με αφορμή την αποφυλάκιση του καταδικασμένου μέλους της οργάνωσης «17Ν», Σάββα Ξηρού, λόγω υψηλού ποσοστού αναπηρίας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε, όμως, και την ενόχληση των ΗΠΑ, μιας και ο συγκεκριμένος κρατούμενος βαρύνεται με την δολοφονία και αμερικανών πολιτών. Η έντονη ενόχληση των ΗΠΑ για την υπόθεση του Σάββα Ξηρού επιχειρήθηκε από ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ να επισκιάσει το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι. Μέσα από αυτές τις συνομιλίες προέκυψε και μία είδηση οικονομικού ενδιαφέροντος ωστόσο που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Η είδηση ήταν πως οι ΗΠΑ, και μέσω του κ. Κέρι, δεσμεύτηκαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν να βοηθήσουν και σήμερα και στο μέλλον την Ελλάδα μέσω ενός «πακέτου» που θα αφορά σε επενδύσεις και ανάπτυξη, κυρίως του εμπορίου, γιατί, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας αλλά και της γύρω περιοχής. Ήταν η αμερικανική απάντηση στις σχέσεις που αναπτύσσει η Αθήνα με τη Μόσχα τελευταίως και με αιχμή του δόρατος την επικείμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, για την οποία αρκετοί λένε πως η Ουάσιγκτον είναι ενοχλημένη. Η συγκεκριμένη συμφωνία που αφορά στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο και της Κομισιόν που δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα με το άνοιγμα των επαφών του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα από τις οποίες η Ελλάδα πολλά προσδοκά, ανέπτυξε πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδυτών και χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες όπως κυρίως η Κίνα στην οποία μετέβη επίσημη αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη.

Πέρα από τις αντιδράσεις των κομμάτων που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις, έντονη κριτική έχει δεχτεί αυτές τις πρώτες 100 ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που κατηγορεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι όλο αυτό το διάστημα προετοιμάζει μια νέα μνημονιακή συμφωνία με τους δανειστές. Δεν ήταν λίγες οι φορές, στο διάστημα αυτών των 100 ημερών, που τα μέλη του ΚΚΕ διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Η τελευταία διαδήλωση στην ελληνική πρωτεύουσα είχε αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει ένα μεγάλο χρηματικό ποσόν από Δήμους και φορείς του Δημοσίου στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας προκειμένου να καλύψει τις άμεσες οικονομικές της ανάγκες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε από την προηγούμενη, μια εξαιρετικά πρωτοφανή κατάσταση. Οι δανειστές ESM, IMF (ΔΝΤ) και ECB (ΕΚΤ), έχουν αναπτύξει από το πρώτο εξάμηνο 2014 το σύνολο των εκταμιεύσεων και της χρηματοδότηση της χώρας, ποσά που είχαν σκοπό αποκλειστικά να εξυπηρετήσουν την πληρωμή του δημοσίου χρέους, η Ελλάδα συνέχισε να καταβάλλει στη λήξη τους ομόλογα του IMF, τόκους και δόσεις προς την ECB και ESM. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας η κυβέρνηση είχε σαν βασική αρχή την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, χωρίς να διακινδυνεύσει τις πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα και δημόσια έργα. Και ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για λεηλασία της «περιουσίας των πολιτών» με την μεταφορά των χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας, μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στάθηκε αλληλέγγυος και υποστηρίζοντας κάθε ενέργεια που θα επιτραπεί στη χώρα να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις και στάθηκαν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στη δύσκολη αυτή προσπάθεια.
 

Το κείμενο γράφτηκε στο πλαίσιο του αντίστοιχου αφιερώματος του Ιδρύματος Rosa Luxemburg
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)