to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;

Οι σημερινές ηγεσίες των κυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων αποκομμένες από τη βάση και μακριά από τις ανάγκες των καιρών, επέλεξαν το ρόλο του θεατή των εξελίξεων στη πιο δύσκολη στιγμή.


Το συνδικαλιστικό κίνημα δημιουργήθηκε ως ανάγκη έκφρασης και υπεράσπισης των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων τα πρώτα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης. Αποτέλεσε το στήριγμα, το καταφύγιο και την ελπίδα κάθε εργαζόμενου για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπων να διαμορφώσουν το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία για ένα καλύτερο κόσμο.

Η πολύχρονη αιματοβαμμένη ιστορία του στη χώρα μας και ο καθοριστικός του ρόλος στη κατάκτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, αναγνωρίζεται από όλους.

Το σ.κ. που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζε άτρωτο κάστρο, σήμερα αμφισβητείται, συκοφαντείται και κυρίως υπονομεύεται από τους διαχειριστές των παγκόσμιων κεφαλαίων και τον κύριο εκφραστή τους, το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και το ελληνικό νεοσοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα που απεχθάνονται κάθε τι συλλογικό.

Δυστυχώς στις μέρες μας βρήκαν πρόσφορο έδαφος, εξαιτίας και των παθογενειών που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό των συνδικάτων να εξαπολύσουν ολομέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη και μέσω αυτής σε ολόκληρη την κοινωνία.

Οι σημερινές ηγεσίες των κυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων αποκομμένες από τη βάση και μακριά από τις ανάγκες των καιρών, επέλεξαν το ρόλο του θεατή των εξελίξεων στη πιο δύσκολη στιγμή. Στη κρισιμότερη μάχη αποδείχτηκαν ριψάσπιδες. Μεθυσμένες από την δύναμη της εξουσίας, ανδρώθηκαν μάλλον για να αναθρέψουν πολιτικάντηδες συνδικαλιστές, παρά για να υπηρετήσουν την παρακαταθήκη των χιλιάδων θυμάτων του σ.κ. Αποποιήθηκαν το ρόλο που τους ανέθεσαν οι εργαζόμενοι και μετατράπηκαν σε εφιάλτες τους.

Σήμερα, που η θύελλα της οικονομικής κρίσης σαρώνει το τοπίο, αναγκαστικά γίνεται η αποκάλυψη της πραγματικότητας και είναι σε θέα όλων των εργαζομένων, όλης της κοινωνίας. Έτσι βλέπουμε πως το σ.κ. τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε δεκανίκι του κομματικού συστήματος και μακρύ χέρι της κυβερνητικής εξουσίας. Αποτέλεσε αφενός το μηχανισμό που εξασφάλιζε ψήφους στα κυβερνητικά κόμματα αφετέρου, τον ιμάντα παροχής ρουσφετιών στους ημετέρους ψηφοφόρους.

Οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις κατάντησαν γραφειοκρατικοί κρατικοί θεσμοί, με ανύπαρκτη ζωντανή εκπροσώπηση και χωρίς δυνατότητα οργάνωσης και κινητοποίησης των εργατικών αντιστάσεων.

Ο παλιός συνδικαλισμός που ξέραμε, που ξεκίνησε σαν χείμαρρος, δεν κατάφερε να συναντήσει τη θάλασσα (κοινωνία), έγινε λίμνη που τελικά βάλτωσε και έπνιξε τα όνειρα μας.

Αν αυτό που ζούμε σήμερα είναι ο συνδικαλισμός που οραματιστήκαμε, τότε η κατάντια ποια είναι;

Οι σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν χρεοκοπήσει, όχι μόνο γιατί έχουν ταυτιστεί με τις διαδοχικές ήττες των τελευταίων χρόνων, αλλά κυρίως γιατί δεν μπορούν πλέον να εμπνεύσουν το κίνημα. Τα ποσοστά συμμετοχής στις κινητοποιήσεις και η συνεχώς μειούμενη μαζικότητα-συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα, το αποδεικνύουν καθημερινά.

Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία, όσο κι αν προσπαθούν οι διαχειριστές του συστήματος να κρύψουν τη γύμνια τους και να τους παραπλανήσουν, έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση και απογοητευμένοι γύρισαν πλάτη. Δεν εμπιστεύονται και δεν ακολουθούν πλέον τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι ολοφάνερο πως το σ.κ. έχασε τον προσανατολισμό του και οδηγείται στο γκρεμό.

Είναι άμεση απαίτηση των εργαζομένων και της κοινωνίας να μπει ένα φρένο εδώ και τώρα!

Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα και για να αλλάξουν, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς, να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε.

Δεν είναι καθόλου εύκολο, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε, πρέπει να κινητοποιηθούμε, πρέπει να κινηθούμε, μόνο τότε ίσως να ακούσουμε τις αλυσίδες μας. Αυτό το σ.κ. πρέπει ν’ αλλάξει, πρέπει να εξυγιανθεί και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και θα το κάνουμε.

Απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό είμαστε υποχρεωμένοι να χτίσουμε το δικό μας ιδεολογικό οπλοστάσιο.

Έχουμε καθαρούς στόχους, συγκεκριμένες θέσεις και σαφείς ιδεολογικές αναφορές.

Η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία της Νέας Παράταξης έχει βασικό στόχο τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας και του ρόλου του σ.κ. Γυρίζουμε στις ρίζες, στις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά και τα οράματα του ανιδιοτελούς, ταξικού και αγωνιστικού συνδικαλισμού. Δημιουργούμε ξανά από τη βάση ένα καινούργιο, υγιές συνδικαλιστικό κίνημα, απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες που το ταλαιπωρούν, κοινό για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το σ.κ. που οραματιζόμαστε πηγάζει από τους εργαζόμενους, εκφράζει τους εργαζόμενους, υπηρετεί τους εργαζόμενους και εν τέλει ελέγχεται και απολογείται τους εργαζόμενους. Η λογική της συνδιαχείρησης της εξουσίας δεν μας ταιριάζει, είμαστε απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε εργοδοσία, σε κάθε παράγοντα και κάθε συναλλαγή.

Τα συνδικάτα πρέπει να ξαναγίνουν υπερασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας. Πρέπει να σταματήσουν να είναι διεκπεραιωτικοί-γραφειοκρατικοί μηχανισμοί δημιουργίας παραταξιακών συσχετισμών για τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πρόθεση μας είναι να συγκροτήσουμε μια Νέα Παράταξη από όλες εκείνες τις αγωνιστικές, ταξικές δυνάμεις και συλλογικότητες σκεπτόμενων ατόμων, που έχουμε κοινούς στόχους, ίδια οράματα και προτάσσουν το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ (το πλήθος χειραγωγείται εύκολα όταν στηρίζεται στο εγώ). Ο σκεπτόμενος άνθρωπος είναι ο μεγάλος αντίπαλος του συστήματος.

Συγκροτούμε ένα μαχητικό κίνημα ταξικής αλληλεγγύης, ανυπακοής, αντίδρασης, αντίστασης και ανατροπής του σάπιου κατεστημένου. Οικοδομούμε το δικό μας μέτωπο ανατροπής των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων αντεργατικών πολιτικών.

Είσαι ΜΕΣΑ;

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)