to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οδηγός αναγνώρισης πτηνών

"Τα πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης" κυκλοφόρησε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


Πληροφορίες για το μέγεθος, τον βιότοπο, την κατανομή και την εμφάνιση 1.000 περίπου ειδών, μέσα από χάρτες και 3.500 εικόνες, περικλείει ο οδηγός αναγνώρισης πουλιών, υπό τον τίτλο "Τα πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης", που ήδη κυκλοφόρησε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση αναφέρεται σε όλα τα είδη που αναπαράγονται ή βρίσκονται τακτικά σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική, καθώς και στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία, την Τουρκία, την Αρμενία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.

 

Οδηγός αναγνώρισης πτηνών

Για κάθε είδος πουλιού δίδονται πληροφορίες που συνδέονται με το μέγεθος, τον βιότοπο, την κατανομή, την παρουσία του σε κάθε εποχή και περιγραφή του συνοδεία χαρτών στους οποίους εμφανίζονται οι τόποι όπου φωλιάζουν, διαχειμάζουν ή διέρχονται την περίοδο της μετανάστευσης. Ο οδηγός περιέχει και εικόνες οι οποίες αναπαριστούν τα διαφορα φτερώματα ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την εποχή μαζί με λεζάντες και δείκτες που λειτουργούν ως εργαλεία εύκολου εντοπισμού των σημαντικών χαρακτηριστικών των πτηνών.

Η προσαρμογή στα ελληνικά έγινε από την Ορνιθολογική και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο προλογικό σημείωμα, "η έκδοση ενός οδηγού αναγνώρισης στην εθνική γλώσσα αποτελεί σε όλον τον κόσμο ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για να προαχθεί η γνώση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για κάθε ομάδα οργανισμών. Η πρώτη έκδοση του 2007 εξαντλήθηκε γρήγορα. Ωστόσο πρόλαβε, σε συνδυασμό με τη διάδοση της ψηφιακής φωτογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να δημιουργήσει ένα 'νέο κύμα' ικανών παρατηρητών που βελτίωσαν σημαντικά τη γνώση για τα πουλιά. Η δεύτερη έκδοση -αισθητά βελτιωμένη, ειδικά στην κάλυψη των ειδών που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο- θα ενισχύσει αυτή την πορεία".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)