to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Θεός και το Μπόινγκ

Κι όμως, τα συνταρακτικά περιστατικά των Μπόινγκ είναι απολύτως τυχαία, τυφλές συμπτώσεις αιωρούμενες στο ψυχρό σύμπαν.


"Πώς να παρηγορήσει κανείς την Κέιλιν Μαν, η οποία έχασε δικούς της ανθρώπους και στις δύο μοιραίες πτήσεις των 'Malaysian Airlines'; Με την πτήση ΜΗ370, η οποία χάθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, πετούσαν ο αδελφός της και η γυναίκα του. Στην πτήση, πάλι, ΜΗ17 ήταν επιβάτης η θετή της κόρη με τον άνδρα της, οι οποίοι επέστρεφαν από διακοπές τεσσάρων εβδομάδων. Από την άλλη βρίσκεται ο Ολλανδός ποδηλάτης Μάαρτεν ντε Γιόνγκε, ο οποίος είχε βγάλει εισιτήριο για να ταξιδέψει και με τις δυο μοιραίες πτήσεις αλλά ακύρωσε το ταξίδι του και τις δύο φορές την τελευταία στιγμή. 

Τον περασμένο Μάρτιο δεν μπήκε τελικά στο αεροπλάνο γιατί ανέλαβε εσπευσμένως την υποχρέωση να αγωνιστεί σε έναν αγώνα στην Ταϊβάν. Αυτή την εβδομάδα, βρήκε φτηνότερο εισιτήριο επιστροφής στην Ευρώπη κι ακύρωσε την κράτηση στην πτήση που καταρρίφθηκε» (από το koutipandoras.gr).

 

Τα διαβάζει ο άθεος και τραντάζεται συθέμελα. Δεν μπορεί αυτά τα γεγονότα να είναι τυχαία, τυφλές συμπτώσεις αιωρούμενες στο ψυχρό σύμπαν. Δεν μπορεί, κάποιο σχέδιο θα υπάρχει, κάποιες δυνάμεις υπέργειες και υπόγειες θα έχουν κινήσει τα νήματα για να γίνουν τα αδύνατα δυνατά. Είναι σαν να έχει βάλει και στις δύο περιπτώσεις, και στον όλεθρο και στη σωτηρία, το χέρι του ο Μέγας Γεωμέτρης, ο Θεός ο ίδιος, Εκείνος που "moves in mysterious ways". Μήπως υπάρχει Θεός και δεν το έχω καταλάβει, μήπως πρέπει να ξανασκεφτώ το στοίχημα του Πασκάλ;

Κι όμως, τα συνταρακτικά περιστατικά των Μπόινγκ είναι απολύτως τυχαία, τυφλές συμπτώσεις αιωρούμενες στο ψυχρό σύμπαν. Δεν ήταν αδύνατα τα γεγονότα, ήταν ελάχιστα πιθανά και τούτη δεν είναι διαφορά ποσοτική, είναι διαφορά πεδίου. Τα συνταρακτικά γεγονότα είχαν αιτίες, το σχέδιο πτήσης, τη συντήρηση των αεροσκαφών, τις καιρικές συνθήκες, τις αδυναμίες των πιλότων, τις εχθροπραξίες στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, τις επιλογές των συγγενών της Μαν που χάθηκαν, τις επιλογές του Ολλανδού ποδηλάτη που σώθηκε. Καμιά υπέργεια δύναμη, κανένα χέρι θεϊκό, απλή συνάρθρωση γεγονότων, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους, όπως ήταν κάποτε εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί ο νους ότι η Γη είναι στρογγυλή και κινείται γύρω από τον Ήλιο. Και όμως κινείται.

Τα δυσθεώρητα γεγονότα δεν είναι πρόκληση για τον άπιστο, είναι πρόκληση για τον πιστό. Πρόκληση να αναζητήσει τις αιτίες των πραγμάτων, να ερευνήσει τα όρια του λογικού και του παραλόγου, να ανακαλύψει ότι το σημείο στο οποίο συναντάται ο ουρανός με τη γη δεν είναι η μεταφυσική, είναι η θάλασσα. Πρόκληση για αναθεώρηση της βεβαιότητας περί της υπάρξεως του Θεού: Αφού όλα, ακόμη και τα πιο ακραία, εξηγούνται λογικά, μήπως δεν υπάρχει Θεός; Μήπως είναι, εντέλει, προτιμότερο να μην υπάρχει ο Θεός; Αν υπάρχει, εκτός από σφαγέας νηπίων, είναι και παιχνιδιάρης, παίζει με τα Μπόινγκ ξεκληρίζοντας οικογένειες και σώζοντας ποδηλάτες.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)