to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 25.02.2016

Διεθνή

Ο «Ταύρος του Βοσπόρου» Χακάν Σουκούρ διώκεται επειδή «εξύβρισε» τον Ερντογάν

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Τουρκίας Χακάν Σουκούρ, αποκαλούμενος “Ταύρος του Βοσπόρου”, θα δικαστεί προσεχώς για «εξύβριση» του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, πρώην πολιτικού μέντορά του, και κινδυνεύει με φυλάκιση έως τεσσάρων ετών.


 

Ο Χακάν Σουκούρ, ένας από τους κορυφαίους Τούρκους ποδοσφαιριστές, κατηγορείται από την εισαγγελία του Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ότι εξύβρισε στο Twitter τον πρώτο πολίτη της Τουρκίας.

 
 

Μετά την εκλογή του στην προεδρία, τον Αύγουστο του 2014, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλαπλασιάσει τις διώξεις για «εξυβριση», οι οποίες έχουν στόχο τόσο καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, όσο και απλούς ιδιώτες.

Έπειτα από μια αθλητική καριέρα που σηματοδοτήθηκε ιδιαίτερα από την τρίτη θέση που κατέλαβε η Τουρκία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, ο Σουκούρ εισήλθε στην πολιτική στο πλευρό του Ερντογάν και εξελέγη βουλευτής το 2011 με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

 

Ωστόσο, στη συνέχεια  αντιτάχθηκε στην απόφαση του Ερντογάν να εξαπολύσει έναν πόλεμο στον πρώην φίλο του και σήμερα νούμερο ένα πολιτικό εχθρό του, τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το 2013, ο Σουκούρ είχε παραιτηθεί από τη θέση του, ενώ πριν από λίγο καιρό πληροφορίες ανέφεραν πως θα έφευγε από την Τουρκία για να ζήσει με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ο Χακάν Σουκούρ, ο οποίος έπαιζε για καιρό στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης Γαλατασαράι, είχε πετύχει το 2002 το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ, στο ματς για την τρίτη θέση εναντίον της Νότιας Κορέας, μόλις 11 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)