to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:41 | 15.07.2014

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 40 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τα 40 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο


Στις 15 Ιουλίου 2014 συμπληρώνονται 40 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη για την ανατροπή του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας στο νησί. Πραξικόπημα, που είχε συνεργό την ΕΟΚΑ Β’ και αποτέλεσε την πρώτη πράξη της Κυπριακής τραγωδίας, η οποία συνοδεύτηκε από την εισβολή στο νησί των στρατοκρατών της Άγκυρας , με αποτέλεσμα, χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους πάνω από διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες και κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητης χώρας- μέλους του ΟΗΕ.

Σαράντα χρόνια μετά, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος και της ΕΕ από το 2004, έχει ακόμα πολλά με ανοιχτά τραύματα και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της οριστικής της διχοτόμησης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, ζει τις οδυνηρές συνέπειες της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, οι οποίες εντείνονται από τα νεοφιλελεύθερης κοπής μέτρα που επιβάλλονται στον λαό της. Ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση έχουν και οι κυβερνήσεις της Αθήνας, που με τη στάση τους εντός της ΕΕ συνέπραξαν σε αυτές τις επιλογές

Ως ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε σταθερά αλληλέγγυοι με τον Κυπριακό λαό ως σύνολο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του νησιού. Εμμένουμε ανυποχώρητα στη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποφάσεις που περιλαμβάνουν και τον στόχο μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού. Μία ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, για μια πραγματικά ανεξάρτητη και δημοκρατική Κύπρο, γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την πολύπαθη Μ. Ανατολή, σε μια Μεσόγειο Θάλασσα ειρήνης, ισότιμης συνεργασίας και οικολογικής προστασίας.

Για μας το Κυπριακό πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στην κορυφή των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Θεωρούμε, όμως, ότι θα υπηρετούσε αποτελεσματικά την υπόθεση της Κύπρου, μια πραγματικά πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της χώρας μας, μια πολιτική φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής μας.

Τέλος, θεωρούμε ότι η συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την κυπριακή τραγωδία του 1974, καθώς και το γεγονός ότι διεξάγονται νέες εξαιρετικά δύσκολες διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, απαιτούν την οργάνωση μιας νέας διεθνούς εκστρατείας για την ανάδειξη της ουσίας του προβλήματος και τη δημιουργία ενός νέου κινήματος διεθνούς αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)