to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:27 | 22.12.2014

@Arhsx

Πολιτική

Ο ΣΚΑΪ και η τακτική της σύγχυσης και δυσφήμισης

Είναι βέβαιο ότι η σύγχυση που δημιουργεί η αφήγηση του ΣΚΑΙ κατά τις πρώτες ώρες εξέλιξης της υπόθεσης της απόπειρας χρηματισμού Χαϊκάλη, θα μείνει ενεργή στο δημόσιο διάλογο για πολλούς μήνες μετά το γεγονός, ακόμα και αν το βίντεο αποδειχτεί γνήσιο


Αυτό είναι ένα tweet του δημοσιογράφου-αναλυτή Κωνσταντίνου Ζούλα λίγο μετά την αποκάλυψη του επίμαχου βίντεο που φέρεται να απεικονίζει την απόπειρα δωροδοκίας του βουλευτή Χαϊκάλη.

Και ως tweet του κ. Ζούλα δεν θα είχε απολύτως κανένα ενδιαφέρον. Πέραν ίσως της χαρακτηριστικής αδυναμίας του γνωστού αναλυτή να ξεχωρίσει το προφανές, ότι δηλαδή ο δωροδοκούμενος δεν θα μπορούσε να προσημειώσει χαρτονομίσματα διότι είναι ο λήπτης (και του γέλιου που προκαλεί συνδυαζόμενη με τον χαρακτηριστικό εξυπνακισμό και την αφ' υψηλού απαξίωση). Όμως το θέμα δεν είναι ούτε ο κ. Ζούλας ούτε το επίπεδο της αναλυτικής του ικανότητας και του υψηλού του ελιτισμού.

Ο κ. Ζούλας εργάζεται σε ένα συγκράτημα που φαίνεται να αμφισβητεί από την πρώτη στιγμή τη γνησιότητα του βίντεο. Δεδομένου ότι μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο (πάνω από μία μέρα μετά την αποκάλυψη) κανένας θεσμικός παράγοντας δεν έχει αμφισβητήσει τη γνησιότητα του, η σιγουριά του κ. Ζούλα και των λοιπών δημοσιολόγων του συγκροτήματος από την πρώτη στιγμή, φαντάζει κάπως περίεργη. Ή μήπως όχι;

Βλέπετε υπάρχει ένα πατρόν στην "ενημέρωση" που προσφέρει ο σταθμός του συγκροτήματος τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα κάθε κρίσης. Φαίνεται ότι κάθε φορά που συμβαίνει ένα γεγονός που πλήττει την κυβέρνηση, ο ΣΚΑΙ καταφεύγει άμεσα σε έναν συνδυασμό σύγχυσης, αποπροσανατολισμού από το κεντρικό θέμα και δυσφήμισης των θυμάτων ή θιγόμενων. Η σύγχυση στη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργείται γύρω από τη γνησιότητα του βίντεο και η δυσφήμιση γύρω από τη σοβαρότητα ή μη του καταγγέλλοντος Χαϊκάλη και γενικώς του κόμματος των ΑΝΕΛ. Λες και θα ήταν προς το συμφέρον του δωροδοκούντος να είναι πρόσωπο σοβαρό ο δωροδοκούμενος!

Η προσφιλής τακτική της σύγχισης και δυσφήμισης φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική για να ξεπεραστούν οι πρώτες ώρες ή και μέρες μετά το ξέσπασμα μιας μεγάλης κρίσης και να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις για τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς χώρους που στηρίζει ο ΣΚΑΙ. 

Ο τρόπος παρουσίασης τις πρώτες ώρες δύο δραματικών γεγονότων καθιστούν την τακτική αυτή εξόφθαλμη. Η δολοφονίες Φύσσα και Γρηγορόπουλου προφανώς δεν είναι γεγονότα συγκρίσιμα με το τρέχον (ως δολοφονίες και δει με πολιτικά κίνητρα έχουν ειδική βαρύτητα), εντούτοις η ζημία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν είναι συγκρίσιμη. Ας θυμηθούμε πολύ σύντομα πώς κάλυψε το κανάλι εκείνες τις δύο κρίσεις κατά τις πρώτες ώρες τους και πόσο κοντά στην πραγματικότητα αποδείχτηκε εκ των υστέρων αυτή η κάλυψη.

Στην περίπτωση της δολοφονίας Φύσσα, το επόμενο πρωί, πολλές ώρες μετά το συμβάν, ο ΣΚΑΙ από την εκπομπή των κ. Λυριτζή και Οικονόμου μας "ενημερώνει" ότι η δολοφονία Φύσσα έγινε πάνω σε καβγά για ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι δύο δημοσιογράφοι του σταθμού δημιουργούν σύγχυση για τα αίτια και δυσφυμούν το θύμα εμμέσως πλην σαφώς, δημιουργώντας συνειρμούς περί χουλιγκανισμού.

Στην περίπτωση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου σύμφωνα με την αφήγηση του πρώτου έκτακτου δελτίου του ΣΚΑΙ αμέσως μετά το γεγονός, ο Γρηγορόπουλος συμμετείχε σε ομάδα νεαρών που εγκλώβισε περιπολικό στο οποίο επιτέθηκαν με πέτρες. Οι άνδρες του περιπολικού αντέδρασαν με χειροβομβίδα κρότου λάμψης και αφού αυτό δεν έφερε αποτελέσματα, ο ένας εκ των αστυνομικών πυροβόλησε στον αέρα. Η σφαίρα εξοστρακίστηκε σε μαρκίζα και τραυμάτισε (όχι σκότωσε), το θύμα. Όπως και στην περίτπωση Φύσσα, το επόμενο πρωί η αφήγηση εξακολουθεί να απέχει από την πραγματικότητα, παρότι είναι πλέον γνωστό ότι ο Γρηγορόπουλος έχει σκοτωθεί ακαριαία. Ο κ. Παπαχελάς λέει ότι "δεν ήταν μια παρέα παιδιών που πήγε να παίξει ένα extreme sport σε κάποιο λούνα παρκ. Επετέθησαν σε εκπροσώπους του ελληνικού κράτους και θα πρέπει να πάρουμε αυτή την υπόθεση στα σοβαρά". Η κ. Κοσσιώνη επαυξάνει ψέγοντας τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο που "δεν άγγιξε καθόλου στην τοποθέτησή του αυτή την πτυχή" και προσθέτωντας ότι "το μόνο που βλέπω είναι το καθεστώς τον Εξαρχείων και μόνος τρόπος είναι η αντιμετώπιση αυτών των θηλάκων εγκληματικότητας". Ειδικά στην περίπτωση Γρηγορόπουλου η αντιδραστική άποψη που διατυπώθηκε από τον σταθμό την πρώτη μέρα μετά τη δολοφονία παρέμεινε ενεργή, αν όχι κυρίαρχη, στον δημόσιο διάλογο για πολλούς μήνες.

Αν ο ΣΚΑΙ (αλλά και οι λοιποί κυβερνητικοί επικοινωνιακοί μηχανισμοί) μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ώρες δύο τόσο σοβαρές υποθέσεις δυσφημώντας θύματα δολοφονίας και διαστρεβλώνοντας τελείως τόσο σοβαρά γεγονότα, τότε προφανώς η αντιμετώπιση του Χαϊκάλη θα αποτελούσε επιχείρηση ρουτίνας (αν η κυβέρνηση δεν ήταν ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης). Έτσι, δεν συζητείται καθόλου η πράξη που δείχνει το βίντεο. Παρότι η γνησιότητά του δεν έχει αμφισβητηθεί ακόμα επισήμως, το βίντεο και η πράξη που απεικονίζει είναι σαν να μην υφίστανται. Δεν συζητείται καθόλου το αν πράγματι ο φερόμενος ως χρηματίζων υπήρξε κατά το παρελθόν σύμβουλος του Σαμαρά, παρά μόνο το ότι έχει βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον Τσίπρα σε κάποια επίσημη συνάντηση του με αντιπροσωπεία των ΑΝΕΛ. Δεν συζητείται η ουσία της καταγγελίας, παρά μόνο η σοβαρότητα του Χαϊκάλη ως προσώπου. Είναι βέβαιο ότι η σύγχυση που δημιουργεί η αφήγηση του ΣΚΑΙ κατά τις πρώτες ώρες εξέλιξης της υπόθεσης της απόπειρας χρηματισμού Χαϊκάλη, θα μείνει ενεργή στο δημόσιο διάλογο για πολλούς μήνες μετά το γεγονός, ακόμα και αν το βίντεο αποδειχτεί γνήσιο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)