to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ρόλος του κόμματος στη νέα εποχή

"Η εμπλοκή της συμμετοχής των μελών σε θέματα όπως η κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε περιφερειακές, εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές θα ενίσχυε τη συνοχή του κόμματος και το αίσθημα εσωκομματικής δημοκρατίας"


Η απέχθεια του λαού απέναντι σε όσους τον οδήγησαν στη χρεοκοπία και την εξαθλίωση των μνημονιακών χρόνων είναι έντονη και από τους λόγους της σιωπηρής ανοχής της πλειοψηφίας της κοινωνίας απέναντι στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με κύρια αιτία τη βαθιά λαϊκή θέληση για αποδέσμευση από το παλιό πολιτικό κατεστημένο, τη διαπλοκή, τη διαφθορά και όλα όσα χαρακτήρισαν σε μεγάλο βαθμό τις δεκαετίες της Μεταπολίτευσης, περνάμε σε μια νέα εποχή.

Δικό μας χρέος είναι η αλλαγή σελίδας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας να φέρει τη σφραγίδα της Αριστεράς, έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα της πλειοψηφίας των πολιτών και να ξεπεραστούν οι παθογένειες δεκαετιών σε οικονομία, κοινωνία και πολιτικό σύστημα με τις απαραίτητες θεσμικές τομές που θα επιχειρηθούν. Το επερχόμενο συνέδριο είναι ευκαιρία για αναστοχασμό για όσα πετύχαμε και για όσα δεν καταφέραμε, για να επαναχαράξουμε τη στρατηγική μας, αλλά κυρίως για να φτιάξουμε ένα πραγματικά ενιαίο κόμμα, που θα γίνει εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας για να περάσουμε στη νέα εποχή.

Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε ένα συνέδριο που θα εστιάζει κυρίως στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Η έκβασή του θα επηρεάσει σε καταλυτικό βαθμό την επιτυχία της κυβερνητικής προσπάθειας προοδευτικού και δημοκρατικού μετασχηματισμού της χώρας μας.

Ο ρόλος του κόμματος στη νέα φάση είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Το οργανωτικό μας τέλμα πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του λαϊκού παράγοντα. Οι αιτίες είναι πιο βαθιές από τις κλειστές πόρτες του κόμματος, όπως συνηθίσαμε να λέμε. Βασική αιτία είναι η απαξίωση του ίδιου του κόμματος και η αίσθηση στα κομματικά μέλη ότι διαδραματίζουν τον ρόλο του κομπάρσου και του αφισοκολλητή.

Χρειάζεται αναβάθμιση του ρόλου των μελών τού κόμματος και των πολιτικών διαδικασιών των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων κομματικών οργάνων. Να δημιουργήσουμε ένα θελκτικό πλαίσιο λειτουργίας για πολλούς προοδευτικούς εξαιρετικά ικανούς συμπολίτες μας που σήμερα ιδιωτεύουν, ώστε να κάνουν το βήμα και να ενταχθούν στο κόμμα μας.

Παράλληλα, η εμπλοκή της συμμετοχής των μελών σε θέματα όπως η κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε περιφερειακές, εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές θα ενίσχυε τη συνοχή του κόμματος και το αίσθημα εσωκομματικής Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, για τους κομματικούς υποψηφίους να γίνονται εσωκομματικές εκλογές σε κάθε νομό με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών.

Να στείλουμε σαφές μήνυμα στην κοινωνία ότι διαφέρουμε ουσιαστικά από το παλιό πολιτικό σύστημα, να κερδίσουμε νέα μέλη και μαζί πνοή και πραγματική γείωση από σωματεία και συνδικάτα, μέχρι τους πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς συλλόγους, ώστε να εδραιώσουμε την πολιτική μας ηγεμονία. Να φτιάξουμε ένα κόμμα καθρέφτη των αναγκών της κοινωνίας, πραγματικό εργαλείο στα χέρια των πολιτών, στήριγμα και καλοπροαίρετο κριτή της κυβέρνησης.

Η πρώτη μεγάλη θεσμική τομή που επιχειρήθηκε είναι η νομοθέτηση της απλής αναλογικής. Αποτελεί, θα έλεγα, πύλη για τη νέα εποχή. Βάζει τέλος στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις επίπλαστων κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών και ανοίγει τον δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας. Είναι κεντρική πολιτική μας επιλογή να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση. Είναι όχημα εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού του πολιτικού μας συστήματος και η ευκαιρία για λύσεις αυξημένης κοινωνικής αποδοχής στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η κοινωνική ασφάλιση.

Ταυτόχρονα, διευρύνει την ιδεολογική και πολιτική μας ηγεμονία, αφού στο πλαίσιο αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού πιθανόν θα βάλει και άλλα τμήματα της Αριστεράς στη διαδικασία συμμετοχής σε κυβερνητικά σχήματα, αλλά θα βοηθήσει και στον απεγκλωβισμό και άλλων δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας από τον εναγκαλισμό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δρομολογώντας προοδευτικές εξελίξεις.

Πάνος Ροδάκης, συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)