to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο πρώτος έρωτας του Στίβεν Χόκινγκ

Τον μεγάλο φυσικό ερμηνεύει στην οθόνη ο Εντι Ρεντμέιν


Το Φεστιβάλ του Τορόντο, που ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου, είναι για μια ακόμα χρονιά ραντεβού των ταινιών που πάνε (ή επιθυμούν να πάνε) για Οσκαρ. Δεν είναι λίγες αυτές που έφυγαν τα τελευταία χρόνια με το Βραβείο Κοινού (δεν υπάρχει διαγωνιστικό τμήμα) και πήραν στην τελετή του Λος Αντζελες το αγαλματάκι της καλύτερης ταινίας («Δώδεκα χρόνια σκλάβος», «Slumdog Millionaire», «Ο λόγος του βασιλιά»).

Επειδη ο κατάλογος των ταινιών είναι πολύ μακρύς και θα επανέλθουμε σίγουρα, ας μείνουμε σήμερα σε μια βρετανική παραγωγή, που όσο αναμενόμενη κι αν είναι τόσο στην κόψη του ξυραφιού μάς φαίνεται. Οχι πάντως και σε αυτόν στον οποίο αναφέρεται. Τον περίφημο φυσικό Στίβεν Χόκινγκ, που δεν πήγε και λίγες φορές στα γυρίσματα της κινηματογραφικής του βιογραφίας, ή μάλλον των νεανικών του χρόνων. Η ταινία «The Theory of Everything» του Τζέιμς Μαρς βασίζεται στο βιβλίο της πρώτης συζύγου του Χόκινγκ, της Τζέιν Γουάιλντ, «Traveling to Infinity: Μy Life with Stephen».

Η ταινία δείχνει πώς ένα νέο, ερωτευμένο ζευγάρι προσπαθεί να ξεπεράσει μαζί το τρομερό χτύπημα της νευρολογικής πάθησης που εμφανίστηκε στον Χόκινγκ λίγες μέρες μετά τα 21α γενέθλιά του. Και έχει ένα μεγάλο ατού. Τον ρόλο του Χόκινγκ ερμηνεύει ο 32χρονος Βρετανός ηθοποιός Εντι Ρεντμέιν, που μέχρι και σεξ σύμβολο θα τον λέγαμε, έχει κάνει και το μοντέλο.

Τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σταθερά στο σινεμά (Μάριος στο μιούζικαλ του Τομ Χούπερ «Οι Αθλιοι»), αλλά και στο θέατρο (βραβεία Ολίβιε και Τόνι για την ερμηνεία του στο «Red», θεατρικό έργο για τον Ρόθκο, και διάκριση στα Critics Circle Theatre Awards για την ερμηνεία του Ριχάρδου ΙΙ στο Donmar σε σκηνοθεσία Μάικλ Γκράντατζ).

Την Τζέιν Γουάιλντ υποδύεται η Φελίσιτι Τζόουνς. Οι δυο νέοι συναντήθηκαν όταν σπούδαζαν στο Κέμπριτζ, αρχές δεκαετίας του ‘60, τότε που ο Χόκινγκ άρχιζε να νιώθει τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας των κινητικών νευρώνων, που σταδιακά θα τον άφηνε εντελώς παράλυτο και ανίκανο να μιλήσει. Οι γιατροί το 1963 του έδιναν μόνο δυο χρόνια ζωής. Η αγάπη του για την Τζέιν τον βοήθησε να πολεμήσει την κατάθλιψη, παντρεύτηκαν το 1965 και απέκτησαν τρία παιδιά. Η αρρώστια του, όμως, όπως και η διαρκώς αυξανόμενη διασημότητά του οδήγησαν την Τζέιν εκτός γάμου.

Το 1977 έγινε ερωμένη του διευθυντή της χορωδίας στην οποία πήγαινε – στην αρχή με την κατανόηση του Χόκινγκ. Ο γάμος, όμως, διαλύθηκε όταν ο μεγάλος φυσικός ερωτεύτηκε τη νοσοκόμα του, Ελέιν Μέισον. Την παντρεύτηκε το 1995 και έμεινε μαζί της έντεκα ολόκληρα χρόνια.

Επιμ.: Β. Γεωργ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)