to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:18 | 14.09.2016

Οικονομία

Ο Π. Σκουρλέτης χαιρέτισε την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στη ​​ΔΕΗ και την κινεζική εταιρεία ​​CMEC

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, παρέστη σήμερα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στην υπογραφή του ​​Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) ανάμεσα στη ​​ΔΕΗ και την κινεζική εταιρεία ​​CMEC, στα Γραφεία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.


Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε:

«Κύριε Πρέσβη,

Κύριε αντιπρόεδρε της CMEC,

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχώς βελτιώνονται και πλέον διευρύνουν τα πεδία της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας. Δεν είμαστε λοιπόν καινούργιοι γνώριμοι. Γνωριζόμαστε από παλιά και ξέρετε καλά ότι υπάρχουν αισθήματα φιλίας και εκτίμησης από τον ελληνικό λαό προς τον κινεζικό λαό. Θεωρώ ότι η σημερινή υπογραφή αυτού του πολύ σημαντικού μνημονίου ανάμεσα στην εταιρεία σας και τη ΔΕΗ, αποτελεί ουσιαστικά μία ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στην ίδια την εταιρεία αλλά και στην ελληνική οικονομία. Είναι άλλο ένα δείγμα, άλλη μία απόδειξη, ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και, από τη φάση της σταθεροποίησης, βαδίζει με σταθερά βήματα στο μονοπάτι της ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αποτελεί μέρος της στρατηγικής των συμπράξεων, με αξιόπιστους εταίρους που μπορούν να δώσουν μια νέα δυναμική, να διευρύνουν την παρουσία τους και θα έλεγα, για όσους γνωρίζουν το πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας, ότι βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα των επιλογών εκείνων οι οποίοι θέλανε μια Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα συρρικνωμένη. Τώρα κάνουμε ένα βήμα προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες, ένα βήμα που ανοίγει μια λαμπρή προοπτική για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, για τη ΔΕΗ αλλά και για τη συνεργασία των δύο χωρών μας.

Ταυτόχρονα, η δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας αποτελεί και μία κίνηση υπέρ του Περιβάλλοντος, διότι είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι ασκούν μία - ίσως εν μέρει δικαιολογημένη κριτική - αλλά η οποία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από τα πράγματα σε σχέση με την χρήση ενός εθνικού καυσίμου όπως είναι ο λιγνίτης για την Ελλάδα. Αυτή η νέα μονάδα θα είναι πιο αποδοτική και πιο φιλική για το Περιβάλλον. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να στείλουμε αυτό το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Ότι μπορούμε με σύγχρονο τρόπο να αξιοποιούμε το λιγνίτη στη χώρα μας.

Βεβαίως, γνωρίζετε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μία συνολικότερη εθνική στρατηγική για την Ενέργεια και σε αυτή τη στρατηγική θέλουμε να συνδυάζουμε την αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες είναι το μέλλον, αλλά προφανώς με έναν τρόπο ο οποίος να εγγυάται την αδιατάραχτη πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του συστήματος με μία περιβαλλοντική λογική.

Με αυτά τα λίγα λόγια, θα ήθελα να σας καλωσορίσω. Θεωρώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον, προς όφελος και των δύο εταιρειών, προς όφελος της Ελλάδας, της συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα και νομίζω ότι ανοίγει δρόμους για συνεργασίες και σε άλλα πεδία. Και πάλι λοιπόν σας καλωσορίζω και εύχομαι το σημερινό μνημόνιο πολύ σύντομα να το δούμε να παίρνει «σάρκα και οστά» και να αποτελέσει ένα παράδειγμα το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε.»

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)