to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 15.09.2013

Αθλητισμός

Ο Κάτσε, οι χρυσαυγίτες και οι υποκριτές

Του Αδάμου Ζαχαριάδη





Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε Χρυσή Αυγή και οπαδούς του ΠΑΟΚ αποδυναμώνει την απήχηση που προσπαθούν να χτίσουν οι νεοναζιστές στους πυρήνες των οπαδών. Αυτοί που ζητούν σχεδόν την απέλαση του Κάτσε είναι οι ίδιοι που όταν η Βούλα Παπαχρήστου, πρωταθλήτρια του στίβου, έγραφε στο λογαριασμό της ακραία ρατσιστικά σχόλια το αντιμετώπισαν ως αθώο αστείο.




Στις 4 Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε στο facebook μια φωτογραφία στην οποία ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Έργκους Κάτσε ποζάρει φορώντας μια φανέλα του UCK. Την ίδια στιγμή, ξέσπασε σάλος αντιδράσεων από δημοσιογράφους και οπαδούς, οι οποίοι ζήτησαν την κεφαλή του Κάτσε «επί πίνακι», θυμίζοντας παράλληλα και το πρόσφατο παράδειγμα του πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Γιώργου Κατίδη, ο οποίος τιμωρήθηκε αυστηρά γιατί πανηγύρισε γκολ που πέτυχε με ναζιστικό χαιρετισμό.


Το ιδιαίτερο της υπόθεσης Κάτσε είναι το γεγονός ότι ο εικοσάχρονος μέσος του ΠΑΟΚ είναι παιδί αλβανών μεταναστών, ο οποίος μεγάλωσε στην Ελλάδα και μάλιστα πρόσφατα κλήθηκε να αποφασίσει σε ποια από τις δύο εθνικές ομάδες επιθυμεί να αγωνιστεί. Ο Κάτσε τελικά επέλεξε την εθνική ομάδα της Αλβανίας εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του στην ΕΠΟ και δηλώνοντας ότι σέβεται την Ελλάδα.

ΠΑΟΚτζήδες - Χρυσή Αυγή σημειώσατε 1

Το περιστατικό με τον Έργκους Κάτσε πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να «ψαρέψει σε θολά νερά», εκδίδοντας παραληρηματική ανακοίνωση κατά του ποδοσφαιριστή στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η περίπτωση Κάτσε αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου η πραγματικότητα χαστουκίζει τις ψευδαισθήσεις όλων των ψευτοανθρωπιστών και “αντιρατσιστών”». Στην ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή ξιφουλκεί με τον «αλβανικό κίνδυνο» (sic) και κάνει κάλεσμα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ να αντιδράσουν κατά του ποδοσφαιριστή.

Η ανακοίνωση αυτή αποδείχθηκε καταστροφική για το νεοναζιστικό κόμμα, καθώς προκάλεσε την άμεση αντίδραση των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ. Στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής απάντησε αμέσως ο ιστορικότερος σύνδεσμος οπαδών του ΠΑΟΚ, η ΘΥΡΑ 4, η οποία χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής ως αποθέωση της βλακείας, υποδεικνύει ότι δεν δέχεται να παίζονται πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη της ομάδας τους και απαντά στα «μαθήματα ιστορίας» της Χρυσής Αυγής: «Ο ΠΑΟΚ είναι ένας σύλλογος περήφανων μεταναστών, από αυτών που ήρθαν σφαγμένοι και κυνηγημένοι σαν Έλληνες από την Τουρκία και όταν ήρθαν στην Ελλάδα τους φέρθηκαν σαν σκουπίδια αντιμετωπίζοντάς τους σαν Τούρκους».


Ακολούθησαν και άλλες ανακοινώσεις συνδέσμων φιλάθλων του ΠΑΟΚ που στηρίζουν τη ΘΥΡΑ 4 και επιτίθενται στη Χρυσή Αυγή, όπως και δεύτερη ανακοίνωση των νεοναζιστών. Χαρακτηριστική της κόντρας που έχει ξεσπάσει είναι και η ανακοίνωση της ΘΥΡΑ 4 Αννόβερου, η οποία επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της Χρυσής Αυγής, μιλώντας για «φασιστοειδή άτομα, που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση της χώρας μας, βγήκαν στην επιφάνεια από τις τρύπες τους και βρυχώνται σε ξένους, μαύρους, κίτρινους και μελαμψούς». Επιπλέον, ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ επιτέθηκε την Τετάρτη κατά των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη η αστυνομία έχει αυξήσει τα μέτρα προστασίας στη Βέροια, όπου και αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ αυτή την αγωνιστική.

Τέσσερις σκέψεις

Ο ντόρος, πάντως, που δημιουργήθηκε γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να μας απασχολήσουν:


1. Προφανώς η φωτογραφία του Κάτσε με το σύμβολο του UCK είναι απαράδεκτη. Όχι γιατί είναι ανθελληνική, αλλά γιατί ο UCK δεν διαφέρει πολύ από τη Χρυσή Αυγή και άλλα μορφώματα παρόμοιας ιδεολογίας. Ο Κάτσε θα πρέπει να τιμωρηθεί, ακόμα και αν δεν γνώριζε τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο έμβλημα (άλλωστε ούτε ο Κατίδης γνώριζε). Θα πρέπει όμως να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο μέσος του ΠΑΟΚ, είναι ένα παιδί το οποίο μεγάλωσε μέσα στην πίεση και την απόρριψη που δέχονται όλοι οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.


2. Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε Χρυσή Αυγή και οπαδούς του ΠΑΟΚ αποδυναμώνει την απήχηση που προσπαθούν να χτίσουν οι νεοναζιστές στους πυρήνες των οπαδών. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι πρόσφατη. Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70, με την ίδρυση της ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών) και συνεχίστηκε με τη Γαλάζια Στρατιά (πυρήνας οπαδών της Εθνικής Ελλάδας), αλλά και την διείσδυση νεοναζιστών σε συνδέσμους φιλάθλων όλων των μεγάλων ομάδων. Τα τελευταία γεγονότα πολύ πιθανόν να σημάνουν και την πλήρη αποδυνάμωση αντίστοιχων προσπαθειών, καθώς είναι πλέον φανερό ότι η Χρυσή Αυγή δεν διακατέχεται από κανένα ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο ή αγάπη για κάποια συγκεκριμένη ομάδα, αλλά προσπαθεί να διαβρώσει οπαδούς, κυρίως μικρής ηλικίας, χρησιμοποιώντας πρότυπα όπως η αρρενωπότητα και ο κοινοτισμός, ενώ παράλληλα οπαδοί – μέλη της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιούνται για προστασία ή για εκφοβισμό σε παράνομες δραστηριότητες στελεχών διαφόρων ΠΑΕ.


3. Είναι εμφανής, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η αδυναμία των ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ελλάδας να διαπλάσουν παίκτες-προσωπικότητες. Οι νέοι έλληνες ποδοσφαιριστές, στην πλειοψηφία τους, με μερικά καλά παιχνίδια αναδεικνύονται από τον Τύπο σε «έλληνες Μέσι», ανεβαίνουν στα ουράνια και δύσκολα διαχειρίζονται την προβολή. Οι ελληνικοί σύλλογοι δεν μπορούν να δώσουν τα εφόδια σε αυτά τα παιδιά, έτσι ώστε να σταθούν εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Ο Άγιαξ, για παράδειγμα, ο σύλλογος με τις καλύτερες ακαδημίες ποδοσφαίρου παγκοσμίως, αποβάλλει ποδοσφαιριστές του που δεν έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, πολλές φορές οι ταλαντούχοι νέοι ενθαρρύνονται να παραμελήσουν το σχολείο προκειμένου να «αφοσιωθούν στη μπάλα».


4. Το συγκεκριμένο περιστατικό έφερε, για άλλη μια φορά, στην επιφάνεια την υποκρισία μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης που ασχολείται με το ζήτημα. Αυτοί που ζητούν σχεδόν την απέλαση του Κάτσε είναι οι ίδιοι που όταν η Βούλα Παπαχρήστου, πρωταθλήτρια του στίβου, έγραφε στο λογαριασμό της ακραία ρατσιστικά σχόλια το αντιμετώπισαν ως αθώο αστείο. Είναι, επίσης, οι ίδιοι που δεν βρήκαν ούτε μια γραμμή να γράψουν για την ανάρτηση ναζιστικών συμβόλων στην κερκίδα της εθνικής ποδοσφαίρου και που σφύριζαν αδιάφορα όταν οπαδοί αρκετών ομάδων (και του ΠΑΟΚ) φώναζαν στον Σωτήρη Νίνη: «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ».


Αδάμος Ζαχαριάδης





Πηγή: Εποχή, 15/9/2013

tags: ΠΑΟΚ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)