to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 29.12.2023

Διεθνή

Ο Κάρλος Κουέρπο διαδέχεται τη Νάντια Καλβίνο στο υπουργείο Οικονομίας της Ισπανίας

Ο 43χρονος οικονομολόγος Κάρλος Κουέρπο, μέχρι τώρα γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, θα αντικαταστήσει τη Νάντια Καλβίνιο στον θώκο του υπουργού Οικονομίας της ισπανικής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.


Η Καλβίνιο επελέγη στις 8 Δεκεμβρίου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενός θεσμού που κατέστη στρατηγικός στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Κουέρμπο, ελάχιστα γνωστός στην Ισπανία, ήταν στενός συνεργάτης της Καλβίνιο, η οποία ήταν επίσης πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Σάντσεθ που προέβη σε σύντομες δηλώσεις στο μέγαρο Μονκλόα, επίσημη κατοικία της προεδρίας της κυβέρνησης, περιέγραψε τον νέο υπουργό Οικονομίας ως έναν "νέο επαγγελματία, όμως εγνωσμένων ικανοτήτων" και "ένθερμο Ευρωπαίο" η αποστολή του οποίου θα είναι να συνεχίσει την "εξαιρετική εργασία που πραγματοποίησε η Νάντια Καλβίνιο".

Η αποχώρηση της Καλβίνιο οδήγησε επίσης τον πρωθυπουργό να αλλάξει τη δομή της κυβέρνησής του διορίζοντας τη Μαρία Χεσούς Μοντέρο, την υπουργό Προϋπολογισμού, που διατηρεί το χαρτοφυλάκιο αυτό, πρώτη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης διαδεχόμενη την Καλβίνιο.

Για την 57χρονη Μοντέρο, που ήταν μέχρι τώρα τέταρτη αντιπρόεδρος, αυτή είναι ως εκ τούτου μια προαγωγή μεγέθους, καθώς γίνεται η δεύτερη στην ιεραρχία της κυβέρνησης.

Η άνοδός της σε αυτή τη βαθμίδα είναι πολιτικά σημαντική, καθώς η δεύτερη αντιπρόεδρος είναι η προερχόμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, επικεφαλής του Sumar, του σχηματισμού της ριζοσπαστικής αριστεράς και εταίρου των σοσιαλιστών στο πλαίσιο του κυβερνώντος συνασπισμού.

Η Μοντέρο είναι επίσης αναπληρώτρια γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Ο Σάντσεθ είπε επίσης πως η προαγωγή της Μοντέρο οδηγεί επίσης στην κατάργηση της θέσης της τέταρτης αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

Η τρίτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης (αρμόδια για την Ενέργεια), Τερέσα Ριμπέρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)