to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

5:56 | 15.10.2014

Διεθνή

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισκέφθηκε τη Γάζα

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν εξακρίβωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε να διεξαχθεί μία έρευνα που θα ρίχνει φως στις συνθήκες θανάτου των αμάχων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.



Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έφθασε στην περιοχή κομίζοντας την υπόσχεση της χορήγησης βοήθειας ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την ανακοίνωση ότι φορτηγά που μεταφέρουν τσιμέντο και χάλυβα για την ανοικοδόμηση της περιοχής θα εισέλθουν σήμερα κιόλας στη Γάζα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο που διήρκησε από τον Ιούλιο έως και τον Αύγουστο.

Όμως, στο σχολείο θηλέων της Τζαμπαλίγια, που συμβολίζει όσο καμία άλλη περιοχή τα δεινά που βίωσαν οι Παλαιστίνιοι το καλοκαίρι αυτό σύμφωνα με εκείνον, ο Μπαν άδραξε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στη Λωρίδα της Γάζας από τον πόλεμο για να στείλει ένα σκληρό μήνυμα—το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει το Ισραήλ.

Το σχολείο του ΟΗΕ εκεί, που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για τους άμαχους, επλήγη από οβίδες ισραηλινών αρμάτων μάχης την 30ή Ιουλίου. Περίπου 15 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί. Άλλοι 25 είχαν χάσει την ζωή τους υπό παρόμοιες συνθήκες σε άλλα δύο σχολεία του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

«Το να βομβαρδίζει κανείς τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως απαράδεκτο, αυτές οι ενέργειες πρέπει να τύχουν μιας πλήρους και εμπεριστατωμένης έρευνας. Απευθύνω έκκληση για μια ακόμα φορά να αποδοθεί δικαιοσύνη» υποστήριξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του Μπαν ενδέχεται να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και του ΟΗΕ, το εύρος των οποίων αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Ιερουσαλήμ μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Μπαν.

Αμέσως μόλις διέσχισε το σημείο διέλευσης που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπαν συνειδητοποίησε το μέγεθος της καταστροφής στη Σετζάγια, όπου οι βόμβες ισοπέδωσαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

«Όλες οι συνεδριάσεις, οι εκθέσεις, οι ενημερώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στον κόσμο δεν θα μπορούσαν να με προετοιμάσουν για αυτό που αντίκρισα σήμερα» δήλωσε ο ίδιος, με «πολύ βαριά» καρδιά.

Ο παλαιστινιακός θύλακας όπου συνωστίζονται περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι –περιλαμβανομένων 1,2 εκατομμυρίων που είναι ήδη πρόσφυγες από προηγούμενες συρράξεις– εξήλθε από τον τρίτο κατά σειρά πόλεμο σε διάστημα 6 ετών με το Ισραήλ. 

Στον τελευταίο αυτό πόλεμο σκοτώθηκαν 2.100 και πλέον Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, καθώς και 73 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιωτικοί.

«Περισσότερα από 500 παιδιά έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, πολλά περισσότερα έχουν τραυματιστεί. Τι κακό έκαναν; Το να γεννιέσαι στη Γάζα δεν είναι έγκλημα», είπε ο Μπαν από το σχολείο στην Τζαμπαλίγια.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έφθασε στη Γάζα μεταφέροντας «ένα μήνυμα ελπίδας» από το Κάιρο όπου η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Γάζα.

Ο Μπαν ανακοίνωσε ότι τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν υλικά για την ανοικοδόμηση στο πλαίσιο ενός μηχανισμού που συγκροτήθηκε το Σεπτέμβριο μεταξύ του ΟΗΕ, του Ισραήλ και των Παλαιστινίων έφθασαν ήδη στη Γάζα.

Η μεταφορά αυτών των υλικών αποτελεί μια μείζονα πρόκληση για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Χωρίς τα υλικά αυτά οι Παλαιστίνιοι δε μπορούν να προχωρήσουν στις εργασίες ανοικοδόμησης. Όμως οι Ισραηλινοί θέλουν να λάβουν εγγυήσεις πως τα υλικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων ή για το χτίσιμο σηράγγων, όπως εκείνες που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Εξήντα φορτηγά που μεταφέρουν 600 τόνους τσιμέντου, χάλυβα και οπλισμό σκυροδέματος, έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Φεύγοντας από τη Γάζα ο Μπαν επισκέφθηκε στην άλλη πλευρά των συνόρων σε ένα κιμπούτς την οικογένεια του Ντάνιελ Τρέγκερμαν, του μοναδικού Ισραηλινού παιδιού ηλικίας 4 ετών που σκοτώθηκε στον πόλεμο.

Ο Μπαν, ο οποίος πάντοτε επιμένει στην ανάγκη να προασπίζεται η ασφάλεια των Ισραηλινών, κάλεσε τη Χαμάς να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών. Ακόμη, κατέβηκε στα συντρίμμια μιας σήραγγας της Χαμάς που κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)