to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο επιστήμονας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία

Από όλους τους επιστήμονες των θεωρητικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, αυτός που φαίνεται πως είχε και έχει τη μεγαλύτερη επιρροή είναι ο Marx, με δεύτερο στη λίστα τον Freud.


Αυτό έδειξε μια νέα διεπιστημονική μέθοδος στατιστικής «βαθμολόγησης», που εφάρμοσαν ερευνητές από το Indiana University Bloomington, οι οποίοι δημιούργησαν και το σχετικό διαδικτυακό εργαλείο με το όνομα Scholarometer, το οποίο συγκρίνει περίπου 35.000 ερευνητές.

Ο δημιουργός του εργαλείου, Filippo Menczer, ανέπτυξε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, σύγκρισης και κατάταξης όλων των επιστημόνων απ’ όλους τους επιστημονικούς τομείς ανεξαιρέτως. Η νέα μέθοδος βασίζεται στον δείκτη αξιολόγησης h-index (π.χ. ένας επιστήμονας με δείκτη 20 έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 20 βιβλία ή ερευνητικά άρθρα, στα οποία έχουν γίνει τουλάχιστον 20 αναφορές από τρίτους). Ο εν λόγω δείκτης στη συνέχεια προσαρμόζεται με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα δεδομένα της υπηρεσίας Google Scholar, η οποία καταγράφει τις επιστημονικές δημοσιεύσεις παγκοσμίως και κατατάσσει τους επιστήμονες ανάλογα με τον αριθμό των ετερο-αναφορών (citations) που λαμβάνουν από άλλους ερευνητές.

Έτσι, στις 5 Νοεμβρίου 2013 ο Karl Marx ερχόταν πρώτος σε επιρροή, με την υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά στην επιρροή του στους άλλους επιστήμονες να παίρνει στην ιστορία και όχι στα οικονομικά, όπως ίσως να ήταν αναμενόμενο. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Sigmund Freud και τρίτος στη σειρά εμφανίστηκε ο φυσικός Edward Witten του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ.

tags: Μαρξ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)